FOLLOW US

Πολιτική

  • Και ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών αμφισβητούν την ύπαρξη συμφωνίας για παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών
«Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει καταργηθεί ο ΦΠΑ»

Συνεχίζονται τα αμφίσημα μηνύματα από τις Βρυξέλλες αναφορικά με το πώς (και αν) επιτεύχθηκε η συμφωνία παράτασης της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Έτσι μετά από γερμανικά δημοσιεύματα που ισχυρίζονταν ότι η Άγκελα Μέρκελ δεν έδωσε ποτέ το «ΟΚ» στον Αλέξη Τσίπρα να εξαιρέσει το επίμαχο μέτρο υπέρ των νησιών, προς όφελος της μεγάλης συμφωνίας για το προσφυγικό, ήρθαν χτες νέα, αυτή τη φορά από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα οποία, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε πως η εξαίρεση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, πρέπει να καταργηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

 

Τα δημοσιεύματα αυτά, αναπαράχθηκαν χθες και από αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας πως ο ανώτερος αξιωματούχος, όχι απλά πως ο μειωμένος ΦΠΑ πρέπει να καταργηθεί μέχρι τέλος της χρονιάς, αλλά και πως το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις περικοπές στις συντάξεις. Ειδικότερα τάχθηκε υπέρ της της εφαρμογής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, αν και αναγνώρισε ότι πάντα υπάρχει ευελιξία.

 

Άγνοια και από το Εurogroup;

Ερωτηθείς τώρα σχετικά με τον ΦΠΑ στα πέντε νησιά και την παράταση του μέτρου μέχρι το τέλος του έτους, ο αξιωματούχος απάντησε ότι τα αρμόδια όργανα του Εurogroup δεν είχαν ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει, ώστε να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο του προγράμματος. «Επιβεβαιώνοντας» δηλαδή όλα όσα είχε ισχυριστεί πριν λίγες ημέρες η γερμανική εφημερίδα Die Welt, κάνοντας λόγο για… άγνοια της Γερμανίδας Καγκελαρίου για την «μονομερή ενέργεια» του Αλέξη Τσίπρα, υπέρ των νησιών. Πρόσθεσε δε ότι το μέτρο ισχύει για έξι μήνες και θα πρέπει να καταργηθεί στο τέλος του έτους. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη μείωση των συντάξεων και την «ευελιξία» στην οποία είχε αναφερθεί ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής της απόφασης, ο αξιωματούχος είπε ότι το μέτρο έχει αποφασιστεί και είναι δέσμευση του προγράμματος. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια δεδομένη ευελιξία, αλλά συνέστησε στην κυβέρνηση ότι θα ήταν καλό για την Ελλάδα να μη συζητά αλλαγές.

 

Τι είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας

Υπενθυμίζεται βέβαια εδώ ότι σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει το ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά από τον περασμένο Απρίλη στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Πριν δηλαδή την διεξαγωγή του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Μυτιλήνη. «Είναι μία πρωτοβουλία που έχω πάρει εδώ και καιρό, από την επίσκεψη του Προέδρου Γιούνκερ στην Αθήνα. Του είχα θέσει την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε αυτά νησιά, που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης και κατανόησης στους πολίτες αυτών των νησιών που σηκώνουν όλο το βάρος για λογαριασμό της Ευρώπης. Χθες( σ.σ. στη σύνοδο για το προσφυγικό), είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά και να καταλήξουμε στον τρόπο που αυτό θα συμβεί στις τεχνικές λεπτομέρειες και βεβαίως, σήμερα, έχω δώσει εντολή, η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Διότι δεν έχουμε την χρονική πολυτέλεια, άμεσα σε νόμο, που θα αναιρεί αυτή την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα, άδικη κατά τη γνώμη μου αύξηση του ΦΠΑ, στα πέντε νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές. Νομίζω ότι ήταν μία δίκαιη επιλογή, η οποία έγινε πράξη, κυρίως χάρη στην κατανόηση του Προέδρου Γιούνκερ, ο οποίος είναι απόλυτος γνώστης των συνθηκών στα πέντε αυτά νησιά και της προσπάθειας που έχουν κάνει οι νησιώτες μας και πιστεύω ότι αυτή είναι μία εξέλιξη εξαιρετικά θετική», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ενώ απαντώντας στο ερώτημα πόσο θα διαρκέσει όμως αυτή η νέα παράταση, εκείνος είχε πει το εντυπωσιακό:  «Όσο θα διαρκεί η μεταναστευτική κρίση και όσο θα είμαι εγώ πρωθυπουργός. Και απ' ό,τι φαίνεται και τα δύο θα διαρκέσουν πολύ!». Σε κάθε περίπτωση και αυτό το δημοσίευμα, δεν κάνει κανέναν πολύ σοφότερο απ΄ ότι ήταν αναφορικά με το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ. Καθώς έχει γίνει εδώ και καιρό σαφές πως η εξασφάλιση του μέτρου, απαιτεί συνέχιση της διεκδίκησης εκ μέρους των τοπικών φορέων και των νησιωτικών κοινωνιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 14:11
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top