FOLLOW US

Πολιτική

  • Απορρίφθηκε η τροπολογία της ΝΔ για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα 5 νησιά από την κυβέρνηση, με εξήγηση που ξεπέρασε κάθε φαντασία!
«Λάθος να συνδέεται ο ΦΠΑ με το προσφυγικό»!

Τι κι αν οι δύο προηγούμενες παρατάσεις (αναστολές της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ), δόθηκαν -όπως υπερτονίστηκε από την κυβέρνηση- λόγω της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στα (πέντε) νησιά από το προσφυγικό; Χθες η κυβέρνηση κατάφερε χωρίς αιδώ να κάνει (κατά την προσφιλή της τακτική) ξανά το «άσπρο», «μαύρο» και να απορρίψει τη σχετική τροπολογία της ΝΔ για την παράταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ με την αιτιολογία πως «είναι λάθος να συνδέεται ο ΦΠΑ με το προσφυγικό»! Η εξήγηση αυτή μάλιστα δόθηκε δια στόματος του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, καθώς η τροπολογία της ΝΔ κατατέθηκε επί της συζήτησης (και ψήφισης) του νομοσχεδίου για τις διαδικασίες ασύλου. Στην αντίδρασή τους τώρα τα μέλη του Συντονιστικού Φορέων στη Λέσβο, σχολίασαν απλά πως είναι ξεκάθαρη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση του ΦΠΑ, διακρίνοντας μάλιστα και έναν… «ρεβανισμό» εκ μέρους των στελεχών της, στον απόηχο της μεγάλης κινητοποίησης που έγινε στις 3 Μαϊου στη Μυτιλήνη.

Δεν υπήρχαν πολλές ελπίδες να… εισακουστεί το ύστατο αίτημα (και) της Λέσβου για την παράταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ, αλλά η χθεσινή συζήτηση στη βουλή επί του νομοσχεδίου περί της άρσης της ελεύθερης μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, είχε έντονο ενδιαφέρον. Γιατί ήταν έτσι κι αλλιώς μία μεγάλη ευκαιρία να ακουστεί… επισήμως η αιτιολογία για το γιατί δεν μπορεί να δοθεί μία ακόμη παράταση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Η τοποθέτηση Αθανασίου

Με τον βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου να τοποθετείται από του βήματος, παρουσιάζοντας με αναλυτικά στοιχεία την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο, με περίπου 10.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες και κάτω από δύσκολες συνθήκες, το θέμα εξαρχής προκάλεσε δυσφορία στα κυβερνητικά έδρανα. Ειδικά όταν επιχειρήθηκε εκ μέρους του κ. Αθανασίου -στη βάση πάντως του αφηγήματος της κυβέρνησης για την εξήγηση της εξασφάλισης των δύο πρόσφατων αναστολών της κατάργησης του μέτρου- η διασύνδεση του ζητήματος με την οικονομική ζημία (τουρισμός κατά βάση) του νησιού, έγινε φανερό πως η εξέλιξη δεν θα ήταν καλή.... «Δε λέμε να καταργηθεί η διάταξη του νόμου γιατί πολύ απλά κάτι τέτοιο ξέρουμε ότι δεν γίνεται. Λέμε, με το ίδιο σκεπτικό που εξασφαλίστηκαν οι δύο αναστολές, λόγω προσφυγικού, να γίνει το ίδιο και τώρα για έναν ακόμη χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου ζητώντας μία άμεση απάντηση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα.

«Μας πάνε με τις ευλογίες τους στην καταστροφή»!

Η απάντηση ωστόσο, ήταν αφοπλιστική και ξεπέρασε πραγματικά κάθε φαντασία. Καθώς ο κ. Βίτσας απάντησε πως είναι (ξαφνικά;) «λάθος και επικίνδυνο να συνδέεται το προσφυγικό με τον ΦΠΑ», παρακινώντας τη ΝΔ να καταθέσει τη σχετική τροπολογία σε μία συζήτηση επί νομοσχεδίου με καθαρά οικονομικής φύσης ζήτημα! «Μπορείτε τώρα να είστε σίγουροι ότι το νησί οδεύει προς την καταστροφή με τις ευλογίες της κυβέρνησης, που εκδικείται μ΄ αυτό το τρόπο αυτούς που όρθωσαν το ανάστημά τους μπροστά στην αυθαιρεσία, στην αναλγησία, την ανικανότητα και την αδιαφορία για τον ακριτικό τούτο τόπο», ήταν το πρώτο σχόλιο εκ μέρους του Συντονιστικού των Φορέων και ειδικότερα από τον Παναγιώτη Παπαρίσβα. Ενώ αναμένεται σίγουρα και… συνέχεια επί του θέματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 16:43
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top