«Μπορεί και να έκλεισε ο κύκλος του»-  Αποκαλυπτική συνέντευξη Μουζάλα στον ΣΚΑΙ:

«Ξαναφτιάχνουμε τη Μόρια, θα τη φτιάξουμε για 4.000 και θα είναι καλή»

11/01/2018 - 18:01

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και στους λόγους για τους οποίους υπέβαλε αίτηση ακύρωσης στη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό αναφέρθηκε ο Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά. Ανησυχητικό πάντως είναι το γεγονός ότι οι ροές δεν «ελέγχονται» και ως εκ τούτου το… σχέδιο που προκρίνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να… μεγαλώσει τη Μόρια. Από την άλλη ο κ. Μουζάλας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραδώσει τον υπουργικό θώκο, κάτι που πρώτη φορά υπαινίσσεται ο ίδιος.

Ο δημοσιογράφος τον ρωτά: «Όταν βλέπω τη Μόρια και το τι γίνεται εκεί πέρα, υποθέτω ότι ένας άνθρωπος με τη δική σας ιστορία, πρέπει να νιώθει μια ντροπή γι’ αυτό που αντικρίζει, έτσι δεν είναι;» και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντά:

«Εγώ θα σας έλεγα ότι ένας άνθρωπος με τη δική μου ευαισθησία νιώθει μια μεγαλύτερη ευθύνη, και με το δικό μου παρελθόν. Ανάλογα επίσης, πότε βλέπετε… μέχρι 20 Αυγούστου, η Μόρια δεν ήταν αυτό που βλέπετε. Από 20 Αυγούστου η ροή διπλασιάστηκε. Χρειάστηκαν κάποιοι, δύο μήνες για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε. Μεταφέραμε από τα νησιά, το τελευταίο τρίμηνο νομίζω, 7.000 ανθρώπους. Ήρθανε κι άλλοι, κι έρχονται κι άλλοι. Τι θέλω να σας πω με αυτό; Ότι, το έχω πει επανειλημμένα: Δεν υπάρχει ένα ταχυδακτυλουργός που να βγάζει λαγούς από το καπέλο, μια μπαγκέτα μαγική που κουνάει τα πράγματα. Η Μόρια ήταν για 1.000 άτομα, την φτιάξαμε για 2.500 άτομα. Ήρθανε 5.000 άτομα, δεν θα μπορούσε να είναι καλή»

«Φτύσαμε αίμα για τη Μόρια»

Σε σχέση με την κριτική που ασκείται στον κ. Μουζάλα ότι «επίτηδες» είναι έτσι η Μόρια, ώστε να αποφευχθούν νέες ροές απαντά: «Είναι κακόβουλη, και κατά την άποψή μου εξυπηρετεί ιδεολογήματα και μία αντιπολίτευση από τα Αριστερά. Είναι έξω από την προσωπική μου λογική, είναι έξω από τη λογική της Κυβέρνησης, και είναι έξω αν θέλετε και από τη ζωή μου. Εάν ήταν αυτό δε θα είχαμε «φτύσει αίμα» να φτιάξουμε καλή τη Μόρια. Να σας πω κάτι. Τώρα την ξαναφτιάχνουμε τη Μόρια, θα τη φτιάξουμε για 4.000 και θα είναι καλή. Εάν έρθουνε 7.000 θα έχουμε πάλι τα ίδια, και ξανά μανά θα την ξαναφτιάχνουμε. Υπάρχει ένας απρόβλεπτος παράγοντας στη μετανάστευση, η ροή. Θα ήταν πολύ απλό να πει κάποιος, «εντάξει, φτιάξτε 100.000 θέσεις φιλοξενίας, να είσαστε έτοιμοι». Δεν το λέει κανείς ούτε κι εγώ. Είναι λάθος.»

Σε σχέση με το ενδεχόμενο νεκρών, ανέφερε ότι η προηγούμενη δήλωσή του ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι όπως δημοσιεύτηκε, παραποιήθηκε και πρόσθεσε: «Μπορώ να εγγυηθώ ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες ώστε να μην έχουμε νεκρούς. Θα ήθελα όμως να σας πω και το εξής: Γιατί θεωρείται φυσικό και δεν θαυμάζεται, συγχωρέστε μου τη λέξη, ότι μέσα σε 1,5 εκατομμύριο που πέρασαν από τη χώρα μας, δεν είχαμε επιδημίες, δεν είχαμε αρρώστιες, δεν είχαμε παρά ελάχιστους θανάτους που να οφείλονται σε συνθήκες, και που της Μόριας, κατά πάσα πιθανότητα οφείλονταν στις συνθήκες. Δεν είναι φυσιολογικό αυτό μέσα στη μετανάστευση. Εάν δηλαδή δει κανείς την μεγαλύτερη εικόνα, δεν απαλύνεται ο πόνος μου για τους θανάτους, γιατρός είμαι, είναι απέραντος. Εγώ είμαι και γυναικολόγος. Δίνουμε 20 ώρες μάχη για να γεννήσει μια γυναίκα, δεν κάθομαι απέναντι στο θάνατο περιφρονητικά. Αλλά είναι αυτό το χαρακτηριστικό της περιόδου, ή το χαρακτηριστικό της περιόδου, η μοναδική αν θέλετε πρωτιά, είναι ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, 60.000 άνθρωποι, είναι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα»

Η στάση της Τουρκίας

Για το αν ο Ερντογάν χρησιμοποίησε ή χρησιμοποιεί το προσφυγικό ακόμη σαν όπλο ή μοχλό πίεσης είτε απέναντι στην Ευρώπη είτε απέναντι στην Ελλάδα, απάντησε: «Επιτρέψτε μου σαν υπουργός μίας κυβέρνησης να σας πω ότι εμείς απαιτούμε από τον κ. Ερντογάν όπως και απαιτούμε από την Ε.Ε. να εφαρμόσουν τη δική τους συμφωνία. Ο καθένας να ανταποκριθεί σε αυτά τα οποία υποσχέθηκε. Και εκεί πέρα δε μας παίρνει να γείρουμε ούτε προς τη μία πλευρά ούτε προς την άλλη πλευρά. Θεωρώ ότι από τον Αύγουστο και μετά, από την πλευρά της Τουρκίας, η ροή αυξήθηκε. Όχι τόσο σημαντικά ώστε να πούμε ότι δεν εφαρμόζουν τη Συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας, αλλά αρκετά σημαντικά ώστε να μας δημιουργήσει προβλήματα»

Αυξανόμενες ροές

Επίσης τόνισε ότι από τον Αύγουστο παρουσιάστηκε αισθητή αύξηση της ροής. Και πρόσθεσε: «Το γεγονός είναι ότι μέχρι να υπογραφεί η δήλωση ή η Συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας, η ροή από την Τουρκία ήταν 7.500 άνθρωποι την ημέρα. Δεκαπέντε ημέρες μετά την υπογραφή της δήλωσης Ευρώπης - Τουρκίας πέσαμε στους 80 ανθρώπους την ημέρα. Επειδή όπως σας είπα και πριν δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά στη μετανάστευση, τα συμπεράσματα δικά σας.»

 

 

Και παρέμβαση Καλογήρου

Περισσότεροι από 12.000 μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σε δομές που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 5.000, τόνισε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγίου, Χριστιάνα Καλόγήρου, μιλώντας χτες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η κατάσταση είναι δύσκολη «παντού» στο βόρειο Αιγαίο, επισήμανε η ίδια, κάνοντας λόγο για συνθήκες που «δεν ανταποκρίνονται στις αξίες μας». Η υπερ-συγκέντρωση των προσφύγων και μεταναστών είναι αιτία κόπωσης των τοπικών κοινωνιών αλλά και οικονομικών επιβαρύνσεων, εξήγησε η κ. Καλογήρου, ζητώντας την αποσυμφόρηση των νησιών και την παράλληλη ενίσχυση των δομών εξέτασης και απονομής ασύλου, ώστε να μην συσσωρεύονται χιλιάδες αιτήσεις που διεκπεραιώνονται σε πολλούς μήνες αντί για λίγες εβδομάδες, όπως θα έπρεπε.

Όπως τονίζει άλλωστε, οι ροές δεν έχουν σταματήσει παρά την επιδείνωση του καιρού, αναφέροντας πως μέσα σε λίγες μόνο μέρες από τις αρχές του έτους, περίπου 500 επιπλέον πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταφτάσει στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey