FOLLOW US

Πολιτική

  • Προκηρύχθηκαν 1,68 δις ευρώ δήλωσε ο Β. Αποστόλου
Κοινοβουλευτική κόντρα για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Την Παρασκευή 28 Απριλίου, το «Ε» κυκλοφόρησε με κεντρικό πρωτοσέλιδο «Βαλτωμένο» το πρόγραμμα». Το ρεπορτάζ αναφερόταν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των βασικών μέτρων και δράσεων του προγράμματος. Μια εβδομάδα μετά, το θέμα έγινε αντικείμενο έντονης κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε ότι έχουν προκηρυχθεί μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 1,68 δις ευρώ και μέχρι το τέλος του 2017 θα φτάσουν τα 3 δις ευρώ. Οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος ανέρχονται στα 5 δις ευρώ. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισαν στον κ. Αποστόλου καθυστερήσεις στην προκήρυξη των μέτρων, απουσία σχεδίου και προχειρότητα.

 

Τι λένε τα στοιχεία

Απαντώντας ο κ. Αποστόλου, αντεπιτέθηκε κατηγορώντας τους βουλευτές της Ν.Δ. ότι «διαρκώς λασπολογούν» και κατέθεσε τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Ειδικότερα ανέφερε:

- Μέτρο της τοπικής ανάπτυξης «Leader», έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των τοπικών προγραμμάτων και η κατανομή πόρων στις Ομάδες Τοπικής Δράσης.

- Μέτρο νέων αγροτών, έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης από τις περιφέρειες και αναμένεται η ολοκλήρωσή της εντός Ιουνίου. Την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο κ. Αποστόλου την απέδωσε στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών.

- Μέτρο βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, προχωρά η επαναπροκήρυξη και εξετάζεται η δυνατότητα συμπλήρωσης των κριτηρίων βαθμολογίας, ώστε να ενσωματωθούν σε τροποποίηση του προγράμματος.

- Μέτρο μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης των γεωργικών προϊόντων και άλλα.

 

Ακολουθούν νέες προκηρύξεις

Σε ό,τι αφορά τις νέες προκηρύξεις, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι τους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν τα ακόλουθα μέτρα:

- Ομάδες παραγωγών που θα ενισχύουν τις λειτουργικές δαπάνες συλλογικών σχημάτων που συστήνονται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα.

- Επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που θα αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

- Γεωργικοί σύμβουλοι: θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 δομές σε όλη τη χώρα και θα απασχοληθούν πάνω από 1.000 γεωτεχνικοί.

- Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις από τα προγράμματα «Leader», με την ολοκλήρωση της αναμόρφωσής τους από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης.

Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη έγινε η προδημοσίευση της δράσης για τη νιτρορύπανση και άμεσα θα γίνει προδημοσίευση της δράσης για τα σχέδια βελτίωσης. Η προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης θα βγει στη δημοσιότητα μετά την ένταξη των νέων αγροτών ώστε να δοθεί δυνατότητα στο δυναμικό των νέων ανθρώπων που θα εγκατασταθούν στη γεωργία να επενδύσουν στον γεωργικό τομέα.

Όσον αφορά τις δράσεις που αφορούν τα αρδευτικά έργα, ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι η ενεργοποίησή τους εξαρτάται από την ικανοποίηση της αντίστοιχης αιρεσιμότητας (τιμολόγηση νερού και επικαιροποίηση διαχειριστικών σχεδίων λεκανών απορροής ποταμών) εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συνολικά ως το τέλος του έτους ο υπουργός εκτιμά ότι θα προκηρυχθούν μέτρα και δράσεις συνολικού ύψους 3 δις ευρώ.

 

Σκληρή κριτική από την Αραμπατζή

Από την πλευρά τους, η τομεάρχης Αγροτικού της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή και οι επερωτώντες βουλευτές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ, μίλησαν για καθυστερήσεις και κατηγόρησαν προσωπικά τον κ. Αποστόλου ότι το Υπουργείο του, εξαιτίας των δικών του χειρισμών, αναδεικνύεται σε ένα απ’ αυτά που τα έχει πάει χειρότερα αυτή η κυβέρνηση. Προς επίρρωση του ισχυρισμού τους, είπαν ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η χώρα έχει απορρόφηση κονδυλίων στο αγροτικό ΕΣΠΑ μικρότερη από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία, έχοντας καταστεί ουραγός. Η κ. Αραμπατζή πρόσθεσε ότι υπήρξε «αλαλούμ» και με το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, με την απορρόφηση στο ΕΠΑΛΘ (επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας) να είναι μόλις στο 1%.

«Οι αγρότες παλεύουν μόνοι τους, χωρίς ουσιαστική συμπαράσταση», ανέφερε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος πάντως δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις πολιτικές τους στον κρίσιμο τομέα της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας.

Αλλά και οι επερωτώντες βουλευτές Γιώργος Στύλιος, Γιάννης Αντωνιάδης, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Βλάσης, Χρήστος Δήμας καταλόγισαν στον κ. Αποστόλου ότι δεν έχει επαφή με τις αγωνίες του κόσμου της υπαίθρου και έκαναν λόγο για έλλειψη στρατηγικής ανάπτυξης στην κτηνοτροφία και γενικότερα στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top