«Κλείνουν το μάτι» για παραμονή του Καρά Τεπέ, αντί της Βάστριας!

13/11/2021 - 10:00 Ενημερώθηκε 13/11/2021 - 18:03

Μπορεί το μεταναστευτικό να έχει μπει, κατά γενική ομολογία, και στη Λέσβο σε μια τάξη, που σε καμιά περίπτωση δεν παραπέμπει σε εικόνες του παρελθόντος, αλλά μένουν να γίνουν ακόμη πολλά προκειμένου να πάψει να μας απασχολεί ως πρόβλημα, με τις όποιες επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού. Γιατί ακόμη υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες που χρήζουν διευθέτησης προκειμένου το μεταναστευτικό να είναι απολύτως διαχειρίσιμο και ελεγχόμενο. Και όσο ακόμη στη Λέσβο παραμένουν αρκετές εκατοντάδες αιτούντες άσυλο, αν και ο πληθυσμός αυτός έχει μειωθεί σημαντικά και η προσωρινή δομή φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων λειτουργεί στις παρυφές της Μυτιλήνης, εντός του αστικού ιστού και στη δημόσια θέα κατοίκων και επισκεπτών, η κατάσταση δεν παύει να είναι ανησυχητική και να προκαλεί εντάσεις στην τοπική κοινωνία και τους φορείς της, που δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν «τετελεσμένα» στην περιοχή τους, που τόσο δεινοπάθησε όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που βίωσε. Ευτυχώς που οι κινήσεις αποσυμφόρησης που έγιναν τον τελευταίο κυρίως χρόνο, άλλαξαν αρκετά την εικόνα της περιοχής, κυρίως με την μείωση των διαμενόντων στις δομές και με το κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ, γεγονός που συνέβαλλε καθοριστικά στο να αποφορτιστεί η ευρύτερη περιοχή από την έντονη και συνεχή παρουσία χιλιάδων μεταναστών, με ότι αυτό σήμαινε. Το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί ιθύνοντες τήρησαν, έστω και με κάποια καθυστέρηση, τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι των τοπικών αρχών, μειώνοντας δραστικά τους διαμένοντες στο νησί και περιορίζοντάς τους μόνο στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ, ενώ είναι εμφανές ότι οσονούπω- μέχρι τα τέλη του τρέχοντος Νοεμβρίου είναι η δέσμευση- κλείνει και το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ με τους διαμένοντες σε διαμερίσματα της πόλης μετανάστες, αποτελεί μια καλή εξέλιξη των πραγμάτων, που δείχνει ότι κάτι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην μεν προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ οι διαμένοντες είναι λίγο πάνω από τις 2.500 , αριθμός που καθημερινά μειώνεται λόγω της τμηματικής αναχώρησης από το νησί όσων έχουν πάρει έγκριση ασύλου και δικαιούνται διεθνούς προστασίας, στα δε διαμερίσματα της πόλης που τα περισσότερα πλέον έχουν κλείσει, φιλοξενούνται περί τα 30 μόλις άτομα, τα οποία και αυτά τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσουν εκτός νησιού. Να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν αναχωρήσει από το νησί πάνω από 500 άτομα, ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, ενώ ακολουθούν και άλλοι τόσοι που έχουν πάρει άσυλο και πρόκειται και αυτοί να φύγουν από το νησί, κατεβάζοντας τον αριθμό των διαμενόντων στον Καρά Τεπέ κάτω από τις 2.000. 

Ωστόσο κρίσιμα ζητήματα που θα επηρεάσουν τη διαχείριση του μεταναστευτικού και στη Λέσβο και για τα οποία εμφανίζονται διαφορετικές προσεγγίσεις από διάφορες δυνάμεις και τοπικούς παράγοντες που διατυπώνουν ενστάσεις και εναντιώνονται είτε σε δρομολογημένες λύσεις, όπως είναι η δημιουργία της «κλειστής» και ελεγχόμενης δομής εκτός κατοικημένης περιοχής, είτε εκφράζοντας επιφυλάξεις στον τρόπο που φυλάσσονται τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, προκειμένου να αποτρέπεται η παράνομη είσοδο μεταναστών στα νησιά μας, επανέρχονται στο προσκήνιο προσδοκώντας να ακυρώσουν ή να μπλοκάρουν ειλημμένες αποφάσεις. Και σε ότι αφορά τη δημιουργία της «κλειστής» και ελεγχόμενης δομής, που ήδη έχει δρομολογηθεί να γίνει εκτός κατοικημένης περιοχής, οι αντιδράσεις είναι γνωστές και αναμενόμενες από κάποιους τοπικούς παράγοντες, κυρίως από την περιοχή που πρόκειται να γίνει η νέα δομή, προκαλεί ωστόσο εύλογες απορίες η «ερμαφρόδιτη» στάση θεσμικών παραγόντων που θέλοντας να τα έχουν με όλους καλά «κολακεύουν» τους αντιδρώντες, που ξιφουλκούν κατά της νέας δομής, αφήνοντας ...ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναινέσουν στην παραμονή της προσωρινής δομής στον Καρά Τεπέ, προκειμένου να μη γίνει εκείνη στην Βάστρια. Προτιμούν δηλαδή να ενδώσουν στην όποια πίεση ασκεί η επονομαζόμενη «επιτροπή αγώνα» για το μεταναστευτικό που δημιουργήθηκε κυρίως από παράγοντες της περιοχής της Δ.Ε. Θερμής, οι οποίοι δεν θέλουν να δημιουργηθεί η νέα δομή στην Βάστρια, αλλά απ ότι διαρρέεται δεν θα έχουν και αντίρρηση να μονιμοποιηθεί η προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ, μετατρεπόμενη αυτή σε «κλειστή» και ελεγχόμενη. Ομολογουμένως τέτοια «παραχώρηση» εκπλήσσει, όταν μάλιστα φαίνεται να συναινούν με αυτήν τη λύση δυνάμεις και παράγοντες που έχουν εναντιωθεί κατά της δημιουργίας του «κλειστού» κέντρου στη Βάστρια, χαρακτηρίζοντας το «φυλακή ψυχών», ενώ έχουν «καταπιεί τη γλώσσα» τους και είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την μονιμοποίηση της δομής του Καρά Τεπέ. Τέτοια και τόση υποκρισία μας ξεπερνά και δείχνει ότι τελικά πολλοί «βολεύονται», γιατί και τα πολυποίκιλα συμφέροντα γύρω από αυτήν την υπόθεση είναι αρκετά, από το να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, αντί να υλοποιηθεί, σύμφωνα με την κοινή λογική και τον ορθολογισμό, η καλύτερη και ασφαλέστερη λύση. Γιατί όπως και να το κάνουμε, από τη στιγμή που όλοι, ακόμη και αυτοί που εμφανίζονται να αντιδρούν, αποδέχονται εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι δεδομένη η ύπαρξη κάποιας δομής στο νησί, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά, ο στοιχειώδης ορθολογισμός λέει ότι είναι καλύτερα και ασφαλέστερα και για τους εντός αυτής , αλλά κυρίως και για την τοπική κοινωνία που πέρασε πολλά και δικαιολογημένα ανησυχεί, η «κλειστή» και ελεγχόμενη δομή να βρίσκεται εκτός κατοικημένης περιοχής, μακριά από τον κόσμο, παρά εντός του αστικού ιστού και σε απόσταση αναπνοής από την πόλη και τα γύρω χωριά. 

Δεν γνωρίζουμε αν εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, πέρα από αυτή καθ εαυτή την υπόθεση , «παίζεται» και ποιανού θα περάσει. Της κυβέρνησης και εκείνων που συνηγόρησαν και συνέβαλλαν με τις αποφάσεις και τις θέσεις τους να δρομολογηθεί η δημιουργία της «κλειστής» δομής εκτός κατοικημένης περιοχής στη Βάστρια , ή των αντιδρώντων σε αυτήν τη λύση, που απειλούν μάλιστα και με νέα «Καράβα», οι οποίοι όμως είναι διατεθειμένοι να ...ανεχτούν την παραμονή του Καρά Τεπέ, θεωρώντας αυτήν την εξέλιξη υποχώρηση της κυβέρνησης και δική τους «νίκη». Και όσο καθυστερεί η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της νέας δομής, τόσο ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να μη γίνει τελικά και να παραμείνει η προσωρινή δομή στον Καρά Τεπέ, ως το λιγότερο «κακό». Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Απ ότι ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί παράγοντες, που διαχειρίζονται την υπόθεση, η καθυστέρηση που πράγματι υπάρχει -αφού σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις τους η έναρξη των εργασιών προσδιορίζονταν τέλη Νοεμβρίου , αρχές Δεκεμβρίου- οφείλεται σε προβλήματα που προέκυψαν όχι στη Λέσβο, αλλά στη Χίο δεδομένου ότι ο διαγωνισμός ήταν ενιαίος για τις νέες δομές σε Λέσβο και Χίο και στον Εβρο, γεγονός που μεταθέτει την έναρξη των εργασιών στις αρχές του νέου χρόνου, μέσα στον Γενάρη , αφού περάσει για έγκριση η σύμβαση και από την Βουλή. Τώρα αν θα υπάρξουν αντιδράσεις και ποιας έντασης δεν το γνωρίζουμε, αλλά πάντως τα σημερινά δεδομένα που ισχύουν, σε ότι αφορά το μεταναστευτικό στο νησί μας, δεν έχουν καμιά σχέση με την εποχή της ...Καράβας. Τότε υπήρχαν στο νησί περί τις 20.000 αιτούντες άσυλο, με διάσπαρτες δομές παντού και με την... αθλιότητα της Μόριας και η νέα υπερδομή που θα γινόταν στην Καράβα θα ήταν ακόμη μία στη Λέσβο, γεγονός που ξεσήκωσε τους πάντες, ...βοηθούντος και της παρουσίας των ΜΑΤ, ενώ σήμερα μιλάμε για λιγότερους από 2.000 και για μια «κλειστή» και καλά ελεγχόμενη δομή , που θα είναι και η μόνη που θα λειτουργεί στο νησί. Τώρα αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι καλύτερα να παραμείνει η δομή του Καρά Τεπέ, με κάποιες παρεμβάσεις, αντί της δρομολογημένης στη Βάστρια, τι να πούμε; Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι η «κλειστή» και ελεγχόμενη δομή εκτός κατοικημένης περιοχής με τις προδιαγραφές που πρόκειται να γίνει θα είναι καλύτερα διαχειρίσιμη και πάντως ασφαλέστερη από όσες πλευρές και αν την εξετάσει κανείς, από το να παραμείνει η δομή στον Καρά Τεπέ. Και όπως και να το κάνουμε αυτό που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή στη διαχείριση του μεταναστευτικού στο νησί μας συνδέεται και με το οριστικό κλείσιμο του Καρά Τεπέ, γεγονός που θα αποσυνδέσει την ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών, που δικαιούνται μετά τόσα χρόνια να γυρίσουν σελίδα. 

Και επειδή σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να πάμε παρακάτω, το δίλημμα που από την πρώτη στιγμή τέθηκε είναι σαφές και δεν σηκώνει υπεκφυγές. Όσοι αντιδρούν και επιχειρούν με κάθε τρόπο να ακυρώσουν τη δημιουργία της «κλειστής» και ελεγχόμενης δομής στην περιοχή που επιλέγχθηκε, ουσιαστικά συνηγορούν και «κλείνουν το μάτι» στο να παραμείνει η δομή στον Καρά Τεπέ οριστικά και αμετάκλητα. Και μπορεί να μη τολμούν να το πουν ξεκάθαρα, αλλά οι διαρροές και τα υπονοούμενα που ακούγονται εκεί κατατείνουν. Γι αυτό και η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι φορείς και αρχές οφείλουν να επισπεύσουν τις ενέργειες τους, γιατί η διαιώνιση της υπόθεσης αυτής, μόνο καλό δεν κάνει. Αρκετά με το μεταναστευτικό και τις παρενέργειες στην κοινωνική , οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου μας. Είναι καιρός επιτέλους να τελειώνουμε με αυτήν την υπόθεση και να ασχοληθούμε με τα του τόπου μας!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey