Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Ζάιμπερτ: Το Βερολίνο εμπιστεύεται πλήρως την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό

«Κλειδί» για την βελτίωση στα νησιά η εφαρμογή των επαναπροωθήσεων

12/09/2019 - 13:40 Ενημερώθηκε 12/09/2019 - 13:52

 Την «πλήρη εμπιστοσύνη» του στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό εξέφρασε χθες εκ νέου το Βερολίνο, τονίζοντας ότι το «κλειδί» για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά είναι η εφαρμογή των προβλεπόμενων επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά με μεγάλη προσοχή και η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αφίξεων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Παρά ταύτα, οι αριθμοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι απ’ ό,τι πριν από τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι, αν συγκριθεί ο αριθμός των αφίξεων από θάλασσα και ξηρά το Σεπτέμβριο του 2019 με την ίδια περίοδο του 2018, έχει σημειωθεί αύξηση κατά 8%.

«Είναι επιτακτικό να αφιερώσουμε τη δέουσα προσοχή σε αυτήν την εξέλιξη και γι’ αυτό βρισκόμαστε σε επαφή και με την ελληνική και με την τουρκική πλευρά» τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι το κεντρικό σκεπτικό της συμφωνίας είναι «να εγγυηθούμε για τους πρόσφυγες στην Τουρκία επαρκή ασφάλεια και να δημιουργήσουμε προοπτικές, ώστε να μην έχουν κανέναν λόγο να μεταναστεύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αυτή η συμφωνία προσφέρει και το κλειδί για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στα νησιά, διότι προβλέπει επαναπροωθήσεις» συνέχισε ο Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «σε ό,τι αφορά αυτές τις επαναπροωθήσεις, τα τελευταία χρόνια δεν έγινε η υλοποίηση όσων είχαν σχεδιαστεί και συμφωνηθεί, όπως θα επιθυμούσαμε».

Καλύτερη εφαρμογή

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται αυτήν την οπτική και λέει η ίδια ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα κάνει τα σωστά βήματα. Στεκόμαστε δε έτοιμοι να τη στηρίξουμε, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ» δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά συνάδει με τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», όπως περιγράφεται στο αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι, όπου υπήρξαν πολύ δύσκολες καταστάσεις στα ελληνικά νησιά, «δεν έλειψε και δεν επιτρέπεται να λείψει η ευρωπαϊκή υποστήριξη», και επανέλαβε ότι η εν ισχύι συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας προβλέπει την επαναπροώθηση από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η οποία αποτελεί και το «κλειδί» για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά.

Προβλέπει επαναπροωθήσεις

«Κανείς δε θα πει ότι η κατάσταση στα καταλύματα στα ελληνικά νησιά είναι εύκολη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Είναι απολύτως σαφές ότι οπουδήποτε στην Ευρώπη φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπειά τους. Παρά ταύτα, ισχύει και το ότι η συμφωνία που έκλεισαν η ΕΕ με την Τουρκία προβλέπει την επαναπροώθηση μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία. Εκείνοι που αναζητούν άσυλο πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, ώστε εκεί να τους παρασχεθεί προστασία, την οποία η Τουρκία έχει δώσει εκατομμύρια φορές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει απολύτως να αναγνωρίσουμε και στο οποίο η Ευρώπη βοηθά και οικονομικά, με δύο δόσεις των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ» επισήμανε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ό,τι αφορά την υποδοχή ανηλίκων μεταναστών και προσφύγων από ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλα κράτη παίρνουν ανηλίκους από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Δουβλίνου.

Προσφυγικό: «Καμπανάκι» από οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η κατάσταση είναι αφόρητη με 25.000 άτομα στα νησιά

«Η κατάσταση στα νησιά είναι αφόρητη για την Ελλάδα», ανέφερε ο Γκέραλντ Κνάους, ερευνητής για θέματα μετανάστευσης και πρόεδρος της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας», σε εκπομπή του δεύτερου δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου (ZDF), σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας. Η κατάσταση ήταν πάντοτε οριακή, είχε πολύ λίγους γιατρούς, μικρή ασφάλεια, κακό εφοδιασμό. Οι Έλληνες, εντούτοις, έχουν τις περισσότερες κατά κεφαλήν αιτήσεις ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταφέρουν μόνοι τους να επεξεργάζονται γρήγορα αυτές τις αιτήσεις, επισήμανε ο κ. Κνάους, για να προσθέσει:

«Τώρα, οι ροές αυξήθηκαν και πάλι, έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και οι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι αν δεν λάβουν περισσότερη υποστήριξη, το σύστημα ασύλου τους θα καταρρεύσει εντελώς τους επόμενους μήνες».

 Σχεδόν 40% οι ανήλικοι

Και ο οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Pro Asyl» ζητά να βελτιωθεί η κατάσταση λόγω του αυξανόμενου αριθμού των μεταναστών/ προσφύγων στα ελληνικά νησιά κατά το dpa: «Το νόμιμο δικαίωμα των προσφύγων στο Αιγαίο στην προστασία, συστηματικά αγνοείται», κατά τον διευθυντή του, τον Γκίντερ Μπούρκχαρντ.

Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι στα ελληνικά νησιά, εκ των οποίων περίπου το 40% είναι ανήλικοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο οργανισμός «Pro Asyl» ζητά την κατανομή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την πρόσβασή τους σε μια δίκαιη διαδικασία χορήγησης ασύλου εντός αυτής. Ειδικά για τους ανήλικους θα πρέπει να καταστεί δυνατή η συνέχιση του ταξιδιού τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Πηγή: iefimerida.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey