FOLLOW US

Πολιτική

  • Ο κάθε υποψήφιος επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ, διόρισε και τους «εκπροσώπους» του στη νομαρχιακή επιτροπή του νέου Φορέα στη Λέσβο! Για υπονόμευση της συλλογικότητας και της δημοκρατικής έκφρασης κάνουν λόγο ήδη από χθες πολλοί παράγοντες του χώρου
Κίνημα (ΑΝΤ) αλλαγής!

Προβληματισμό, αλλά και αφορμή για ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας που είναι ικανός (ειδικά σε τοπικό επίπεδο) να διαμορφώσει πολωτικό κλίμα, πολύ ισχυρότερο από εκείνο που έβγαλε ο «διαξιφισμός» Φώφης Γεννηματά - Νίκου Ανδρουλάκη στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης του επικεφαλής του ΚΙ.ΝΑΛ, προκαλεί η… ανακοίνωση των μελών της νομαρχιακής επιτροπής Λέσβου του νέου Φορέα. Και ουσιαστικά, αυτός ο προβληματισμός και η νέα εσωστρέφεια αποτελεί το «τίμημα» του φιάσκου της μη εκλογής των συνέδρων για το ιδρυτικό συνέδριο ενός φορέα (που μέσα σε όλα τα άλλα εξέλεξε σε παγκόσμια πρωτοτυπία πρώτα αρχηγό και εν συνεχεία προσπαθεί να διαμορφώσει(;) πολιτική ταυτότητα), που κάποτε θα έπρεπε να πληρωθεί. Επιβαρύνοντας κι άλλο, το έτσι κι αλλιώς βαρύ κλίμα που επικρατεί και σε κεντρικό επίπεδο από το (σε πλήρη εξέλιξη) «αντάρτικο» του Σταύρου Θεοδωράκη εις βάρος της Φώφης Γεννηματά και προκαλεί κλυδωνισμούς σε αυτόν τον ιδιόμορφο έτσι κι αλλιώς «νέο Φορέα» της Κεντροαριστεράς. Πόθεν προκύπτει ο προβληματισμός τώρα σε επίπεδο νομαρχιακής ΚΙΝ.ΑΛ στη Λέσβο; Στον διορισμό μίας επιτροπής «εκλεκτών» του κάθε επιτελείου των υποψηφίων επικεφαλής του νέου φορέα, με αρκετά πρόσωπα να έρχονται… ουρανοκατέβατα για να «εκφράσουν» το νέο Κίνημα και άλλα, που έχουν ήδη διαδραματίσει ρόλο και έχουν σηματοδοτήσει το «ανανεωτικό» στίγμα που επιχειρείται να βγει εκ μέρους του χώρου, να μένουν εκτός. Με πιο χαρακτηριστικό εξ αυτών τον εκλεγμένο Γραμματέα της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Χριστόφα, που -βάσει της σχετικής ανακοίνωσης- φαίνεται ότι «εξοστρακίστηκε» από το νέο όργανο.

Αν μέχρι πρότινος η προσδοκία «αναγέννησης» του χώρου της Κεντροαριστέρας, με στόχο να διαδραματίσει ξανά καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα, έκανε πολλούς να «κλείνουν τα μάτια» συνειδητά στα καραμπινάτα «φάουλ» που προέκυψαν στην πορεία διαμόρφωσης του ΚΙΝ.ΑΛ, για χάρη της μεγάλης εικόνας, τα τελευταία γεγονότα, μάλλον επιστρέφουν άπαντες στους αρχικούς προβληματισμούς. Αφού οι διαδικασίες που επιλέχθηκαν για την ανάδειξη του επικεφαλής του Φορέα, η μη εκλογή συνέδρων και η έκφραση των αντιστρόφως ανάλογα μεγάλων «αρχηγισμών» από την ίδια τη δυναμική του νέου ξεκινήματος, δημιούργησαν δεδικασμένα, που υπονόμευσαν εκ προοιμίου της συλλογικές αποφάσεις και την σοβαρότητα των νεοσύστατων εσωτερικών «θεσμών».

Ρηματική διακοίνωση!

Με αποτέλεσμα η προχθεσινή διακοίνωση ουσιαστικά των ονομάτων της διορισμένης νομαρχιακής Επιτροπής της Λέσβου του ΚΙΝ.ΑΛ, να προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στους εκατοντάδες ψηφίσαντες για τη σύσταση του νέου Φορέα στο νησί. Εξάλλου, η αυστηρή «αναλογικότητα» των επί μέρους «καπετανάτων» εκ μέρους του κάθε υποψηφίου για την αρχηγία του ΚΙΝ.ΑΛ, διαμόρφωσαν μία νομαρχιακή επιτροπή που παραπέμπει σε «Βαβέλ» αλλά και σε «κλειστό κλαμπ».

Η νομαρχιακή επιτροπή

Με πρόσωπα που στην πλειοψηφία τους λίγη σχέση έχουν με την εποχή μετάβασης στο ΚΙΝ.ΑΛ και ακόμη λιγότερη έχουν, με τον στόχο της «ανανέωσης». Η σύνθεση έχει ως εξής: Τέσσερα άτομα εκ μέρους του περιβάλλοντος της Φώφης Γεννηματά που φέρονται να αποτελούν «εισήγησή» της. Ο Γιώργος Μήλιος (μέλος και της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ), ο Σκουρκέας Μιχάλης (υπεύθυνος για την διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών) και οι εκ Πλωμαρίου ορμώμενοι Μιχάλης Μαμάκος (πρώην δήμαρχος) και Θεολόγος Πατερέλλης (πρώην περιφερειακός σύμβουλος) που επιστρέφουν δυναμικά στα πολιτικά πράγματα. Εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη «εισήγηση», φέρεται να είναι στη νέα νομαρχιακή ένα από τα γυναικεία στελέχη του ΠΑΣΟΚ Λένα Πετρέλλη και εκ μέρους του ΚΙΔΗΣΟ οι Γιώργος Γιαννουλέλλης (υποψήφιος βουλευτής το 2015 με το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου) και Νίκος Σπανός. Από τη ΔΗΜΑΡ, ο «εκλεκτός» λογικά είναι ο Δημήτρης Βελούτσος, που ήταν και στο οργανωτικό του κόμματος και τους εννέα από τους συνολικά 11 που προβλέπεται να αποτελέσουν τη νομαρχιακή του ΚΙΝ.ΑΛ συμπληρώνει ο γνωστός γιατρός Παναγιώτης Τσιράκης ως «εισήγηση» του Γιώργου Καμίνη. Ποιοι λείπουν; Οι δύο που «ανήκουν» στο… «αναλογικώ δικαίω» της εκπροσώπησης του Ποταμιού, οι οποίοι αγνοούνται κυριολεκτικά. Γιατί σε τοπικό επίπεδο, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη δεν είχε ποτέ πραγματική ή (κάποιου είδους) θεσμική εκπροσώπηση και κατά πως φαίνεται δεν υπήρξε σχετική εισήγηση για την στελέχωση της νομαρχιακής της Λέσβου! Με αποτέλεσμα λοιπόν, η νομαρχιακή να έχει διαμορφωθεί κατά τα εννέα της ενδέκατα και να καλείται να συγκροτηθεί σε σώμα τις επόμενες ημέρες, χωρίς να είναι πλήρης. Αφού έτσι κι αλλιώς το καταστατικό του νέου Φορέα, προβλέπει το να συγκροτείται μία νομαρχιακή έστω και «κατά πλειοψηφία» σε σώμα.

 

 

«Επιτροπή σοφών»

Τούτων δοθέντων, η κριτική που ήδη ασκείται στη στελέχωση της νομαρχιακής από τα «ενδότερα» του χώρου, είτε υπερβολική, είτε όχι, γίνεται σε όλα τα επίπεδα. Και περιλαμβάνει από τον σχολιασμό του ότι δεν υπάρχει καμία αντιπροσωπευτικότητα ως προς τα ποσοστά συμμετοχής στην τελευταία ψηφοφορία της κάθε περιοχής (ενδεικτικά υπάρχουν τρεις(!) εκπρόσωποι του Πλωμαρίου και κανένας της Καλλονής), μέχρι και το ότι δεν υπάρχει και πραγματική αναλογικότητα στα ποσοστά που πέτυχε ο κάθε υποψήφιος στη Λέσβο. Με το Νίκο Ανδρουλάκη, που πάλεψε στα ίσια την πρωτιά στη Λέσβο για παράδειγμα, να έχει μόλις έναν «δικό του» στη νομαρχιακή έναντι περιέργως δύο που προέρχονται από το Ποτάμι. «Πυρά» εκτοξεύονται όμως και εκ μέρους του περιβάλλοντος της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που αδιαμφισβήτητα «ηγεμονεύει» εντός του ΚΙΝ.ΑΛ για το ότι θα εκπροσωπείται στη νέα νομαρχιακή μόνο μέσω ενός μέλους. Και πολύ περισσότερο για το ότι ο γραμματέας της νομαρχιακής της, Παναγιώτης Χριστόφας, που είχε μάλιστα ιδιαίτερα ενεργό ρόλο το τελευταίο διάστημα και του πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό τοπικά και η επιτυχία της μεγάλης συμμετοχής στις εκλογές ανάδειξης επικεφαλής του νέου Φορέα, τέθηκε τελικά εκτός κάθε «εισήγησης». Ενώ είναι δεδομένη και η δυσαρέσκεια για το μεγάλο μέσο όρο… ηλικίας των μελών της νομαρχιακής, που ήδη χαρακτηρίζεται σκωπτικά ως «επιτροπή σοφών» και αποκλείει και πρακτικά την όποια (και ηλικιακή) «ανανέωση» σε επίπεδο στελεχών του νέου Φορέα..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top