FOLLOW US

Πολιτική

  • - Νέο σήμα, νέο καταστατικό, πολλές αδιευκρίνιστες πτυχές, αλλά και ξεκάθαρο πολιτικό δίλημμα ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς - Το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής μέσα από τα μάτια και των Μυτιληνιών συνέδρων του
Κίνημα Αλλαγής: Μεταξύ ρόδου και ξίφους!

Ό,τι κι αν προηγήθηκε, όπως κι αν έγινε αυτό πραγματικότητα, σε κάθε περίπτωση το περασμένο σαββατοκύριακο και στο ΣΕΦ του Πειραιά, κατατέθηκε στον πολιτικό βίο της χώρας, η ληξιαρχική πράξη γέννησης του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ή ακριβέστερα, του φορέα που θα επιδιώξει να εκφράσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το «Κίνημα Αλλαγής», μετά την εκλογή ανάδειξης του επικεφαλής του, κατέθεσε προχθές την ιδρυτική του διακήρυξη, όρισε το καταστατικό του και κυρίως επιχείρησε να αποτυπώσει το στίγμα του. Το οποίο σύμφωνα με την πρόεδρό του, Φώφη Γεννηματά, με αυτόνομη πορεία και δυναμική, «πάντρεμα» των (ηλικιακών) του αντιθέσεων, συμπυκνώνεται καταρχήν στον…ανένδοτο για την αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων και την ισχυροποίηση της χώρας στον κόσμο. Και με βασική πρόταση, την ξεκάθαρη θέση απέναντι στο δίλημμα της προόδου ή της συντήρησης. Στο ιδρυτικό συνέδριο του (νέου) κινήματος, δυναμική παρουσία είχαν και οι Μυτιληνιοί σύνεδροι (αριστίδην και υποψήφιοι), μεταξύ αυτών και ο πρώην Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, ο κατά δήλωσή του υποψήφιος Περιφερειάρχης Σταμάτης Μαλέλης και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο, Παναγιώτης Χριστόφας.

Η πρόεδρος του Κινήματος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, σκιαγράφησε το πολιτικό πλαίσιο του νέου φορέα χαρακτηρίζοντας το «το πρώτο πολιτικό κίνημα μιας νέας εποχής». Με έντονες αναφορές στο παρελθόν και στις ρίζες του πολιτικού χώρου που θα εκπροσωπεί από εδώ και στο εξής το Κίνημα Αλλαγής, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως «η ιστορία της προόδου γράφεται με ανατροπές», προσθέτοντας πως «από σήμερα, κηρύσσουμε ανένδοτο αγώνα για την αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο». Μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο στο ΣΕΦ, η κ. Γεννηματά έθεσε το βασικό στρατηγικό δίλημμα που θα επιχειρήσει να θέσει στον δημόσιο διάλογο το Κίνημα από τούδε και στο εξής και το οποίο είναι «πρόοδος ή συντήρηση».

Προς τα Αριστερά ή Δεξιά;

Στο συνέδριο μίλησαν βέβαια και πολλά ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι για την προεδρία του Κινήματος αλλά και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου. Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην τοποθέτησή του στάθηκε στην αναγκαιότητα να γίνει το Κίνημα Αλλαγής ένα ρεύμα ανανέωσης και ο Νίκος Ανδρουλάκης χωρίς να αποφύγει την κριτική για το φιάσκο των εκλογών για την ανάδειξη των συνέδρων, σχολίασε πως δεν βοηθάει ούτε ο ηγεμονισμός, ούτε όμως και η Βαβυλωνία. Ενώ είχαν ενδιαφέρον και οι (διαφορετικές) τοποθετήσεις που αφορούσαν στις (πιθανές ή μη) πολιτικές συνεργασίες με άλλα κόμματα στο μέλλον. Αφού ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε μέτωπο δυνάμεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης την απεξάρτηση της παράταξης από τη Δεξιά. Με τον Λοβέρδο να …συνθέτει και να παραπέμπει την κουβέντα περί των πιθανών συνεργασιών για μετά τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι πιο παρατηρητικοί των εργασιών του συνεδρίου, περιμάζεψαν την ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά για την άμεση συγκρότηση επιτροπών που θα καταρτίσουν τα κατά νομό ψηφοδέλτια. Που έδειχνε αν μη τι άλλο, πως το Κίνημα είναι σε εκλογική… ετοιμότητα.

 

Οι Μυτιληνιοί της Αλλαγής

Εκ μέρους των στελεχών, μελών και φίλων του Κινήματος από τη Λέσβο, έχει σημασία η αναφορά εκείνων που παρευρέθηκαν στις εργασίες του συνεδρίου. Είτε ως αριστίδην μέλη, είτε ως υποψήφια. Αναλυτικότερα στο διήμερο του ΣΕΦ, έδωσαν το παρόν, ο Νάσος Γιακαλής, ο Σταμάτης Μαλέλης, ο Παναγιώτης Χριστόφας, ο Γιώργος Μήλιος, ο Γιώργος και η Ειρήνη Πετρέλλη, ο Κώστας Κορδώνης, ο Αντώνης Κουμαράς, η Ρένα Καμπούρογλου, ο Δημήτρης Καπετανάς, ο Αλέκος Γιατζιτζόγλου, ο Μιχάλης Μαμάκος, ο Γιάννης Τσακίρης και η Άννα Ανδριώτου. Ένα κράμα δηλαδή παλαιών και νέων προσώπων, που αντικατοπτρίζει και το στοίχημα του ιδανικού «παντρέματος» της δυναμικής και των δύο «πλευρών», μέσα στους κόλπους του νέου Κινήματος. Με το Νίκο Ανδρουλάκη πάντως, να δίνει τον δικό του τόνο σε αυτήν την υπόθεση λέγοντας χαρακτηριστικά πως η μεγάλη δύναμη της αλλαγής που παρατηρείται στο χώρο, μπορεί να αποτελεί και μία παγίδα: «Υπάρχουν πολλοί που το μόνο καταφύγιό τους είναι το κλέος του χθες. Η συζήτηση για το παρελθόν είναι γόνιμη όταν προσφέρει πληροφορίες, ιδέες και εμπειρίες που φωτίζουν το τι συμβαίνει σήμερα …. Σέβομαι την ιστορία και την προσφορά όλων των στελεχών της παράταξης αλλά η ανανέωση είναι ζωτικό θέμα για να βρει ο χώρος μας τη χαμένη της γοητεία .… Αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Χριστόφας: «Ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού»

Ενώ εντύπωση προκαλεί και η πρώτη καταγεγραμμένη προσωπική πολιτική θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο, Παναγιώτη Χριστόφα που έρχεται να καλύψει εκείνη που εξέφρασε ο κ. Ανδρουλάκης: «Γυρίζουμε στη Μυτιλήνη με ικανοποίηση και με γεμάτες αποσκευές, με νέο πρόγραμμα, νέο σύγχρονο καταστατικό και δεσμεύσεις για ηλεκτρονικό κόμμα. Κοινή διαπίστωση ότι απαιτείται εγρήγορση και συμμετοχή για να βάλουμε τέλμα στην καθημερινή "εξίσωση προς τα κάτω" που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, στο διχασμό της κοινωνίας για το κάθε μικρό ή μεγάλο. Όμως για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, κατά την άποψη μου, αλλά και πολλών που με σταματούν στους δρόμους της Μυτιλήνης, αυτό πρέπει να συνοδευτεί από τη ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού», υποστήριξε ο Παναγιώτης Χριστόφας δίνοντας ενδιαφέρον στην όλη συζήτηση για το νέο φορέα και σε …τοπικό επίπεδο.

 

Σήμα Κινήματος: Από τον Ήλιο του ΠΑΣΟΚ, στο ρόδο

Το Κίνημα Αλλαγής δεν συγκροτήθηκε μόνο καταστατικά. Παρουσίασε προχθές και το νέο επίσημο σήμα του, ένα ρόδο με κόκκινο, μπλε και πράσινο χρώμα. Ένα σήμα που φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με τον Ήλιο του ΠΑΣΟΚ αλλά έχει το πράσινο χρώμα του. Θέλει να δείξει τη σύνθεση των διαφορετικών δυνάμεων και χρωμάτων κι έχει μια κίνηση που θέλει να δώσει το σύνθημα της κοινής πορείας και ορμής. Όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες της κ. Γεννηματά συμβολίζει το ρόδο της ελπίδας με αναφορές στις αξίες και τις παρακαταθήκες της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ σηματοδοτεί το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 12:44
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top