FOLLOW US

Πολιτική

  • BIld: Τελεσίγραφο στη Μέρκελ για το μεταναστευτικό από το αδελφό CSU, με επιπτώσεις και στη χώρα μας
«Κίνδυνος πολιτικής κρίσης στη Γερμανία»

Η δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία σκοπεύει να δώσει τελεσίγραφο στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να σταματήσει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, ενώ στην περίπτωση που η ίδια δεν συμφωνήσει, η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σε πολιτική κρίση. Μια τέτοια εξέλιξη αν τελικά επιβεβαιωθεί δημιουργεί νέα δεδομένα στο προσφυγικό - μεταναστευτικό στην ΕΕ, με ότι σημαίνει αυτό και για τη χώρα μας και ειδικά για τη Λέσβο.

«Κρίνεται η τύχη της Άνγκελα Μέρκελ και της κυβέρνησης», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Bild.

Η άφιξη περισσότερων από ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο στη Γερμανία το 2015 και το 2016 προκάλεσε πολιτικό σοκ στη χώρα, το οποίο δεν έχει ξεπεραστεί. Αρχικά συνέβαλε, όπως και στην Ιταλία και την Αυστρία, στην άνοδο της ακροδεξιάς, όμως παράλληλα προκάλεσε ρωγμές στο εσωτερικό του συντηρητικού συνασπισμού της Μέρκελ: των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του αδελφού τους κόμματος στη Βαυαρία των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Το CSU θέλει να επιβάλει τους όρους του στην εθνική μεταναστευτική πολιτική. Στόχος του: να μην επιτρέπεται η είσοδος στη Γερμανία στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ. Η γερμανίδα καγκελάριος αρνείται, καθώς φοβάται ότι θα προκαλέσει μόνο χάος και θα περιπλέξει τις πιθανότητες να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο θέμα, την ώρα που η ΕΕ συζητά την υιοθέτηση ενός συστήματος καταμερισμού των αιτούντων άσυλο. Όμως το CSU, που προετοιμάζεται για μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στις περιφερειακές εκλογές της Βαυαρίας τον Οκτώβριο, δεν έχει υπομονή. Κατηγορεί τη Μέρκελ και το CDU για χαλαρότητα. Το προεδρείο των Χριστιανοκοινωνιστών συναντάται στο Μόναχο με στόχο να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρό του Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος είναι και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, να παρακάμψει τη Μέρκελ και να επιβάλει τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα μέσω διατάγματος.

Σε τεντωμένο σχοινί

Αν το κάνει, η καγκελάριος δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τον αποπέμψει, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μόλις τρεις μήνες μετά τη σύστασή του και πιθανόν σε εκλογές. Όμως πλέον ο Ζέεχοφερ εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει διορία δύο εβδομάδων στην καγκελάριο, μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, ώστε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για την επαναπροώθηση των μεταναστών. Αν δεν το κάνει, θα ξεσπάσει κρίση. «Είναι ζωτικής σημασίας η σύνοδος κορυφής της ΕΕ να λάβει επιτέλους αποφάσεις στα τέλη Ιουνίου», προειδοποίησε ο Ζέεχοφερ σε άρθρο του στην εφημερίδα FAZ. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, όμως ακόμη μπορεί να επιλυθεί», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι την Κυριακή ο Ζέεχοφερ είχε διαβεβαιώσει ότι «κανείς στο CSU δεν θέλει να ρίξει την καγκελάριο ή την κυβέρνηση».

Κυριαρχούν η ένταση και η πίεση

Αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι δύσκολη για τη Μέρκελ, καθώς το CSU επιθυμεί ακριβώς αυτό που απορρίπτει η Ιταλία, η οποία ως μία από τις βασικές χώρες εισόδου των μεταναστών στην ΕΕ ζητεί περισσότερη αλληλεγγύη από την Ένωση.

Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος συναντάται αυτές τις μέρες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε ένα εκρηκτικό σκηνικό στην Ευρώπη, μετά την ένταση με το πλοίο Aquarius. Ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών που τους αφορά περισσότερο το ζήτημα της μετανάστευσης πριν το τέλος του μήνα. Η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση καθώς η δημοτικότητά της μειώνεται, ενώ αντίθετα η ακροδεξιά φαίνεται να σημειώνει αύξηση στις δημοσκοπήσεις. Τα έφερε έτσι η συγκυρία να θεωρείται και να είναι η Μέρκελ η κύρια σύμμαχος της χώρας μας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, χωρίς την οποία η διαχείριση του προβλήματος θα ήταν μη αντιμετωπίσιμη και πάντως δεν θα είχε καμιά σταθερή πάνω στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί συνολικά η Ευρώπη για να δει τι πρέπει να κάνει απέναντι σε μια διαμορφούμενη κατάσταση που κάθε μέρα γίνεται πιο περίπλοκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 10:39
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top