Μεταναστευτικό: Συναγερμός για αύξηση ροών στο Ανατολικό Αιγαίο

Καθημερινές «ναυμαχίες» για να αποτραπούν οι παράνομα εισελθόντες

03/07/2022 - 12:00 Ενημερώθηκε 01/07/2022 - 18:48

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι ελληνικές αρχές την αυξημένη πίεση των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αρχηγείο του Λιμενικού , πριν μερικές μέρες, επιχειρήθηκε η μαζική είσοδος με φουσκωτές βάρκες, στις οποίες επέβαιναν εκατοντάδες παράνομοι μεταναστών προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κυρίως προς τη Λέσβο. Σύμφωνα με στοιχεία αυτά πάνω από 1.100 μετανάστες επιβιβάστηκαν σε φουσκωτές βάρκες στα τουρκικά παράλια και αποπειράθηκαν να κινηθούν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων με κατεύθυνση τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Ρόδο. Χαρακτηριστικό της έντασης ειδικά το τριήμερο προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, το Λιμενικό κλήθηκε να διαχειριστεί 24 περιστατικά, τα περισσότερα στη Λέσβο. «Μόνο στη Λέσβο 745 μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα σε 16 περιστατικά», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού, που δείχνει και την πίεση που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα στελέχη του Λιμενικού αυτήν την περίοδο , όπου είναι εμφανές ότι για άλλη μια φορά η Τουρκία επιχειρεί να «εργαλειοποιήσει» το μεταναστευτικό πέρα από τον Εβρο και στα θαλάσσια σύνορα μας. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι και οι 24 βάρκες με μετανάστες εντοπίστηκαν πριν μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καθώς και ότι «άπαντες οι αλλοδαποί επιβαίνοντες περισυλλέγησαν από τουρκικές ακταιωρούς».

Εντυπωσιακά στοιχεία

Εντυπωσιακά είναι και τα στατιστικά στοιχεία, που δημοσιοποίησε το Λιμενικό, σύμφωνα με τα οποία, στο διάστημα από την 1η έως τις 27 Ιουνίου, δηλαδή τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, έχει αποτραπεί η είσοδος στη χώρα -και συγκεκριμένα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου- σε 3.534 άτομα, ενώ τον περασμένο μήνα, Μάιο σε 3.515 άτομα. Περισσότερο εντυπωσιακά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από την αντιπαραβολή των αριθμητικών δεδομένων το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2021 απετράπη η είσοδος σε περίπου 4.000 παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες, αντί 12.000 το ίδιο διάστημα φέτος, δηλαδή αριθμό τριπλάσιο από τον περσινό, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η πίεση για παράνομη είσοδο στα χωρικά μας ύδατα έχει εκτοξευθεί. Παρά τον τριπλασιασμό της πίεσης των μεταναστευτικών ροών πάντως, τα στελέχη του Λιμενικού δεν μιλούν ακόμα για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη γειτονική Τουρκία, θεωρώντας ότι για κάτι τέτοιο θα μπορούν με βεβαιότητα να μιλάνε αν η πίεση σε καθημερινή βάση είναι τέοιας έκτασης και έντασης , όπως του τριημέρου της προηγούμενη εβδομάδας. Ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στα απέναντι τουρκικά παράλια βρίσκονται συγκεντρωμένοι 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με τα κυκλώματα των διακινητών να καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να τους μεταφέρουν, είτε στην Ιταλία με μεγάλα ιστιοφόρα και μηχανοκίνητα σκάφη, όπως άλλωστε έχουν επιχειρήσει κατά κόρο το τελευταό διάστημα, είτε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με μικρότερες φουσκωτές λέμβους. Χαρακτηριστικά είναι εξάλλου όσα είχαν συμβεί τα ξημερώματα της 23ης Μαΐου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου, όταν σε διάστημα μόλις μερικών ωρών πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη προσπάθησαν να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε μια μάλιστα περίπτωση συνοδεία τουρκικής ακταιωρού.

Αναζητούνται νέοι δρόμοι για την Ευρώπη

Αξιοπρόσεκτη είναι η διευκρίνηση από πηγές του Λιμενικού ότι στο διάστημα της μεγάλης επιχείρησης έντασης του τριημέρου της προηγούμενης εβδομάδας δεν υπήρξε «θερμό επεισόδιο» με σκάφη του τουρκικού Λιμενικού, ούτε διαπιστώθηκε ότι ακταιωροί συνόδευσαν τις βάρκες με τους παράνομους μετανάστες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Αν αυτό σημαίνει κάτι, που να διαφοροποιεί την εμπλοκή του τουρκικού Λιμενικού θα φανεί στη συνέχεια. Από την αρχή του έτους πάντως το φαινόμενο της μεταφοράς μεταναστών από την Τουρκία απευθείας στην Ιταλία με μεγάλα σκάφη γνωρίζει μεγάλη έξαρση, με τις αρχές να έχουν ήδη διαχειριστεί 21 περιστατικά (αντί 29 στη διάρκεια του όλου του περασμένου έτους) και αρκετές δεκάδες σκάφη να έχουν καταλήξει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας διαπλέοντας το Αιγαίο.

Είναι φανερό ότι οι διακινητές, μετά τη «σφράγιση» των θαλασσίων συνόρων και την αποτελεσματική φύλαξή τους, αναζητούν νέους οδούς λαθροδιακίνησης, απευθείας προς την κεντρική Ευρώπη, με πρώτο προορισμό την Ιταλία, παρακάμπτοντας την Ελλάδα. Γι αυτό και οι αριθμοί των μεταναστευτικών ροών, αν και συνολικά προς τις ευρωπαϊκές χώρες υποδοχής έχουν αυξηθεί, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, στη χώρα μας έχουν πτωτική τάση, γεγονός που πιστώνεται στη φύλαξη των συνόρων και στην αποτροπή που δεν επιτρέπει πλην ελαχίστων περιπτώσεων που «ξεφεύγουν», να έχουμε κάποιες νέες αφίξεις. Αυτή η εξέλιξη, όσο και αν θεωρείται σήμερα δεδομένη, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, όταν σε καθημερινή βάση, ορισμένες μάλιστα φορές και με μεγάλη ένταση, έχουμε να κάνουμε με «ναυμαχίες» προκειμένου να αποτραπεί η παραβίαση των χωρικών μας υδάτων από όσους επιχειρούν παρανόμως να εισέλθουν εντός.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey