FOLLOW US

Πολιτική

  • Σκουρλέτης - ΚΕΔΕ: Συνεχίζεται η σύγκρουση για τον «Κλεισθένη»
Κανένα σημείο επαφής στη συνάντηση

Κανένα σημείο επαφής δεν υπήρξε ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ, κατά την προχθεσινή συνάντηση τους, γύρω από τις αλλαγές για τον «Κλεισθένη 1» με την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να παραμένει το «μεγάλο αγκάθι».

Ωστόσο την επόμενη βδομάδα θα γίνει η δημοσιοποίηση της τελικής μορφής του νομοσχεδίου, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των παρατάξεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη και του Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού, Δημοσθένη Παπασταμόπουλου.

Μετά την συνάντηση ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι για την κυβέρνηση η «απλή αναλογική είναι αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε πάντως ότι «ο διάλογος συνεχίζεται» και ότι υπήρξε ένας «μεγάλος κύκλος επαφών με αιρετούς» και ότι το πόρισμα με προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΔΕ «θα εξεταστεί».

Είμαστε ανοιχτοί

Ειδικότερα ο κ. Σκουρλέτης, δήλωσε: «Καλέσαμε σήμερα εδώ στο υπουργείο Εσωτερικών την ΚΕΔΕ, για να μας καταθέσει -εάν το κρίνει και η ίδια σκόπιμο- τις προτάσεις της, καθώς πια βαδίζουμε στην τελευταία φάση της διαβούλευσης, του «Κλεισθένη 1». Και μόνο το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόσκληση, θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί αποτέλεσμα δεύτερων και πιο ώριμων σκέψεων και από την προηγούμενη φάση των καταγγελιών να πάμε έστω και τώρα στο διάλογο. Κατατέθηκε και ένα πόρισμα εκ μέρους της ΚΕΔΕ, το οποίο θα το μελετήσουμε. Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή είμαστε ανοιχτοί σε δημιουργικές και γόνιμες προτάσεις. Βεβαίως την ίδια ώρα που κατατέθηκε αυτό το πόρισμα συγκεκριμένων προτάσεων από την ΚΕΔΕ, υπήρξαν για άλλη μία φορά τοποθετήσεις πλήρως απορριπτικές. Αυτή την αντιφατική στάση θα την κρίνει ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης. Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή θα συζητάμε, έχοντας όμως αποσαφηνίσει ότι βάση της συζήτησης είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και επειδή φαντάζομαι ότι θα με ρωτήσετε, σας λέω εκ των προτέρων ότι για εμάς, η υπόθεση της απλής αναλογικής είναι αδιαπραγμάτευτη».

«Κόκκινη γραμμή» η απλή αναλογική

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ανέφερε ότι είναι «κόκκινη γραμμή η απλή αναλογική» για την αυτοδιοίκηση. Επέμεινε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι βάσει συζήτησης και σημείωσε: «Δεν υπάρχουν σοβαρές αλλαγές που να έχει καταθέσει ο υπουργός στο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο προωθεί τον υπερσυγκεντρωτισμό. Θα είναι καταστροφή για την τοπική αυτοδιοίκηση και θα φέρει ύφεση σε όλη της χώρα».

Εκτός ανταποδοτικών το πράσινο

Πάντως από τη συνάντηση αυτή, σύμφωνα και με όσα διέρρευσαν, μία σίγουρη και δύο πιθανές αλλαγές φέρεται να εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σκουρλέτης τη μόνη δέσμευση που ανέλαβε είναι ότι θα θέσει εκτός ανταποδοτικών υπηρεσιών το πράσινο, όπως προβλέπεται στο άρθρο 182 του «Κλεισθένη 1». Υπενθυμίζεται ότι σχετικό αίτημα υπάρχει και από τους συνδικαλιστές, ενώ είναι κάτι το οποίο είχε θίξει ο υπουργός και στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Σκουρλέτης, δήλωσε: «Καθώς έχουμε κλείσει ένα μεγάλο κύκλο επαφών με αιρετούς, έχω καταγράψει γόνιμες παρατηρήσεις, πολλές από αυτές ήδη έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο και όπως σας είπα, τέτοιου είδους γόνιμες παρατηρήσεις θα τις υιοθετούμε. Για παράδειγμα θα ξανασκεφτούμε -διότι θεωρούμε ότι παρουσιάζει πολλά λειτουργικά προβλήματα- να περάσει η υπηρεσία του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Την επόμενη εβδομάδα θα έχετε στα χέρια σας το πλήρες κείμενο. Σας θυμίζω ότι αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε στις 27 Απριλίου όταν το τελικό νομοσχέδιο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια».

Ανοιχτό η αύξηση των υποψηφίων

Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό, όπως είχε κάνει και στην ΓΣ της ΚΕΔΕ να αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που ο «Κλεισθένης 1» τον ορίζει σε +10% των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ η ΚΕΔΕ ζητά +50%.

Αναφορικά με την κυβερνησιμότητα που ζητούν επιμόνως οι δήμαρχοι, ο υπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του αλλά, είναι πολύ πιθανόν ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους εκλεγμένους δημάρχους να συμμετέχουν οι ίδιοι και άλλοι δύο δημοτικοί σύμβουλοι που οι ίδιοι θα επιλέξουν σε δύο κρίσιμα όργανα: Την Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Ο κ. Σκουρλέτης δεν απάντησε και στο θέμα του πλαφόν 3 έως 5% για την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο που του έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» Γιώργος Ιωακειμίδης, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα είναι ανοιχτό.

Αναφορικά με το χρόνο κατάθεσης του «Κλεισθένη 1» στη Βουλή, ο υπουργός προανήγγειλε ότι αυτό θα γίνει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (δηλαδή μέσα Ιουνίου), ενώ η ψήφισή του θα γίνει έως τις 16 Ιουλίου που ξεκινούν τα θερινά τμήματα της Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 16:12
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top