FOLLOW US

Πολιτική

  • Νέο κοινό ανακοινωθέν από το δίκτυο νησιωτών δημάρχων για την θετική εξέλιξη με το ΦΠΑ
Ικανοποίηση, αλλά όχι και πανηγυρισμοί!

Τονίζοντας πως η διασύνδεση του προσφυγικού με την αναστολή της κατάργησης του ΦΠΑ δεν συνιστά λόγο πανηγυρισμών, ήρθε η νέα κοινή ανακοίνωση των πέντε δημάρχων των νησιών που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση. «Η διαφαινόμενη εμμονή της κυβέρνησης να συνδέει, παρακινδυνευμένα, το μεταναστευτικό πρόβλημα με κάτι που άπτεται της συνταγματικά κατοχυρωμένης κοινοτικής αρχής της νησιωτικότητας και αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα όλων των νησιωτικών περιοχών της Ε.Ε., μπορεί να ανοίξει κι άλλο τον ασκό του Αιόλου εάν συνεχιστεί και καθιστά τη Λέσβο, τη Χίο, την Σάμο, την Κω και τη Λέρο ομήρους μιας ακραίας «πραγματικότητας», τονίζουν χαρακτηριστικά στο σημείωμά τους που υπογράφουν οι κ.κ. Σπύρος Γαληνός (Λέσβος) Μιχάλης Αγγελόπουλος (Σάμος), Μανώλης Βουρνούς (Χίος), Γιώργος Κυρίτσης (Κως) και Μιχάλης Κόλιας (Λέρος).

 

«Ο αγώνας των Δημάρχων του ΒΑ Αιγαίου για να μην εφαρμοστεί η καταστροφική για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες μας αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ υπήρξε έντονος, συνεχής, αδιάκοπος, έχει ήδη φτάσει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και σε κάθε επίπεδο μέχρι την υιοθέτηση μονίμων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για όλη τη νησιωτική Ελλαδα, όπως υπό προϋποθέσεις επιτρέπει το σχέδιο της ευρωπαϊκής οδηγίας», συνεχίζει το κοινό ανακοινωθέν υποστηρίζοντας πως η αναστολή πάντως ανακουφίζει μόνον προσωρινά τις χειμαζόμενες οικονομίες των νησιών.

 

«Να μη συνδέεται το προσφυγικό με τον ΦΠΑ»

Κι αυτό γιατί «δεν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ορθολογικότερης, επιτέλους, διαχείρισης κρίσιμων εθνικών ζητημάτων στη βάση των ευρωπαϊκών κεκτημένων, αλλά σ’ ένα ιδιότυπο «παζάρι» στο οποίο ο ρόλος των ακριτικών τόπων μας είναι αυτός ενός νομίσματος με αδιευκρίνιστη αξία». Η ανακοίνωση των νησιωτών δημάρχων καταλήγει με αίτημα ξανά την αποσυμφόρηση των νησιών: «Δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε και δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά μας για τον εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρακτική -από όπου και αν προέρχεται- να ερμηνεύεται η  αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, ως αντάλλαγμα για τη δημιουργία νέων δομών. Τα νησιά μας δεν αντέχουν άλλους μετανάστες και πρόσφυγες και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Η αποσυμφόρηση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλο το Βόρειο Αιγαίο».

 

«Βαριά» δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης από τον Γ. Πάλλη αναφορικά με την χρονική ισχύ του μειωμένου ΦΠΑ

«Ο ΦΠΑ θα θεσμοθετηθεί ξανά σε εθνικό επίπεδο»

Η συνέντευξη Τύπου της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, αποτέλεσε και μία πρώτης τάξης ευκαιρία προκειμένου να διευκρινιστούν ασάφειες που αφέθηκαν στην τύχη της… παραπληροφόρησης, αλλά και να καταγραφούν δεσμεύσεις για τα μέλλον. Χαρακτηριστικά, ο κ. Πάλλης ξεκαθάρισε πως δεν συνδέεται η επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα με τον ΦΠΑ και ειδικότερα πως δεν πρόκειται στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, να επιστρέψει κάποιος μετανάστης στα νησιά.

«Αυτό είναι σαφές», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα επιπλέον 330 εκ. ευρώ της Ε.Ε. για το Βόρειο Αιγαίο είναι άσχετα με τον ΦΠΑ και το προσφυγικό». Ακόμα πιο σημαντική όμως, θεωρείται η διαβεβαίωση του βουλευτή Λέσβου πως η παράταση του ΦΠΑ είναι εξάμηνη και όχι μόνο για τεχνικούς λόγους. Όπως δηλαδή επιτάσσει εκ των πραγμάτων η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αφού μιλάμε για μία αλλαγή στον ετήσιο προϋπολογισμό. Αλλά δεν δίστασε να ανοίξει για πρώτη φορά την κουβέντα για την εποχή… εξόδου μας από τα μνημόνια, σημειώνοντας πως πλέον υπάρχει χώρος για εθνικό σχεδιασμό. «Από τον Αύγουστο που θα είμαστε εκτός προγραμμάτων, ο μειωμένος ΦΠΑ θα μπορεί να θεσμοθετηθεί σε εθνικό επίπεδο. Στόχος είναι να επανέλθουν και για τα άλλα νησιά. Ενδεχομένως μάλιστα κάποιοι άλλοι νησιώτες σε άλλα μικρότερα νησιά να δικαιούνται και παραπάνω πράγματα από εμάς. Να μην τα βλέπουμε όλα από τη σκοπιά μας και μόνο», είπε και η δήλωσή του αυτή, καταγράφεται ως η πρώτη κατηγορηματική δέσμευση για τον ΦΠΑ που βγαίνει εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 12:18
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top