FOLLOW US

Πολιτική

  • Οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση να «ξηλώσει» τον Κλεισθένη
Η «σφήνα του Μαξίμου» και τα αδιέξοδα του κ. Σκουρλέτη

Φωτιά στα εκλογικά σενάρια βάζει η τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη», το βράδυ της Τρίτης, ζητώντας κατ’ εξαίρεση οι επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να μην γίνουν τον Οκτώβριο του ‘19, αλλά να συμπέσουν, μετά μάλιστα διορθωτική τροπολογία, με τις ευρωεκλογές που έχουν προγραμματιστεί τον Μάιο του 2019. Η τροπολογία που αναζωπύρωσε δικαίως τα σενάρια περί τριπλών εκλογών -και εθνικών εκλογών- τον προσεχή Μάιο έγινε δεκτή, όπως άλλωστε αναμενόταν, από τον υπουργό Εσωτερικών.

Προσπαθώντας να διαχειριστεί όσο μπορεί καλύτερα την δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε -και μετά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ότι «πρόκειται για σφήνα του Μαξίμου»- ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε: «Δεν ξέρω αν είναι δίκαιο, αλλά γίνεται πράξη».

Αντέκρουσε τον... εαυτό του!

Ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση του σύμφωνα με την οποία η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών πρέπει να διαχωριστεί από τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές: «Βασική λογική του «Κλεισθένη Ι» είπε ο κ. Σκουρλέτης, είναι ο διαχωρισμός των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις εθνικές ή ευρωεκλογές. Αυτή είναι η λογική που μας οδήγησε στην διάταξη ότι οι εκλογές παγίως πρέπει να διεξάγονται την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου. Ήταν αίτημα αυτοδιοίκησης» ανέφερε, στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Σκουρλέτης.  Με κάποιο τρόπο όμως έπρεπε να αιτιολογήσει γιατί -σε αντίθεση από την πάγια θέση του-  αποδέχεται την τροπολογία που ορίζει την διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών την ίδια Κυριακή. Αυτό κυριολεκτικά δημιουργούν ένα... διχασμό στην κεντρική επιχειρηματολογία που για μήνες ακουγόταν από τα υπουργικά χείλη άνευ προηγουμένου.

Επικαλέστηκε και αντισυνταγματικότητα

Ο ένας λόγος, λοιπόν συνδέεται με τα όσα διατυπώθηκαν από εκπροσώπους των ΟΤΑ ότι θα εγείρουν θέμα αντισυνταγματικότητας.

Σύμφωνα με το αρχικό νομοσχέδιο προβλεπόταν ότι οι δημοτικές - περιφερειακές εκλογές θα γίνονται τον Οκτώβριο. Το γεγονός όμως αυτό θα μπορούσε να αποδειχτεί «προβληματικό» για την κυβέρνηση, αφού υπήρχε κίνδυνος προσφυγής στο ΣτΕ για ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα της διεξαγωγής των εκλογών τον Οκτώβριο. Οι δημοτικοί άρχοντες εκλέγονται για πενταετή θητεία. Εκλογές τον Οκτώβριο θα σήμαιναν μια εκ των υστέρων αποφασισμένη πεντάμηνη παράταση της θητείας τους. «Υπάρχει και μία υφέρπουσα φημολογία για αντισυνταγματικότητα της διάταξης» είπε ο κ. Σκουρλέτης από το βήμα της Βουλής. «Το συζητήσαμε, είπε και στην ΚΕΝΕ και στην ΚΕΔΕ και η γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών της Βουλής ήταν καθησυχαστική, αλλά δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη».

Ο δεύτερος και ο σημαντικότερος λόγος όμως δεν αποκαλύφθηκε από τον υπουργό. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές λοιπόν, η κυβέρνηση προχώρησε στην τροπολογία αυτή για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της κυβέρνησης Σαμαρά που ηττήθηκε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2014. Πού στοχεύει η κυβέρνηση;

Εάν διεξαχθούν τριπλές εκλογές ταυτόχρονα (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές) είναι πολύ πιθανόν η ψήφος δυσαρέσκειας πολλών πολιτών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ να εκτονωθεί στις άλλες δυο κάλπες και όχι στις κάλπες των εθνικών εκλογών. Η ελπίδα βλέπετε, πεθαίνει τελευταία.

«Σχεδιάζονται τετραπλές εκλογές»

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών επιμένει ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει εθνικές εκλογές τον Μάιο και λέει ότι οι κάλπες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης θα γίνει τον Οκτώβριο του 2019.

«Εάν αφήναμε την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο τότε θα συνέπιπταν με τις εθνικές» είπε.

Να σημειωθεί εδώ ότι όπως έχει δεσμευθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, το κόμμα του θα καταργήσει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επομένως εάν αυτές γίνονταν τον Οκτώβριο, και είχε γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονταν με το παλιό εκλογικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στις προωθούμενες διατάξεις του «Κλεισθένη Ι» προβλεπόταν ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γινόταν στις 13 Οκτωβρίου 2019.

Βολές από αντιπολίτευση 

Για εκμετάλλευση των θεσμών της αυτοδιοίκησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκλογικές μεθοδεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία διά στόματος Μάκη Βορίδη που δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμπράξει στην κυβερνητική «φαρσοκωμωδία». Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη είπε «δεχθήκατε να εφαρμόσετε τους νέους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα ακυρώνοντας την όποια προσωπική σας σοβαρότητα. Όταν σου κάνουν τέτοια και είσαι υπουργός δεν το δέχεσαι. Λες, ας το κάνει ο επόμενος. Αλλιώς πας για τις Σατραπείες».

Για τετραπλές εκλογές έκανε λόγο από το Κίνημα Αλλαγής ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Έχετε προφανή στόχο να πάτε σε τετραπλές εκλογές» είπε απευθυνόμενος στον κ. Σκουρλέτη και πρόσθεσε: «Αν ήταν στόχος δικός σας κοροϊδεύετε τον λαό. Αν είναι του κ. Τσίπρα τότε πρέπει να παραιτηθείτε».

...αλλά και γκρίνια εντός

Την ίδια στιγμή, πάντως, αξιοσημείωτο είναι και πως εντός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται διχασμός -ο οποίος για ευνόητους λόγους δεν προσλαμβάνει δημόσιο χαρακτήρα- καθώς αρκετοί βουλευτές δηλώνουν χαρακτηριστικά εντονότατη δυσφορία για την αιφνιδιαστική αλλαγή των σχεδιασμών του Μαξίμου, ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών: «Καθόλου καλή η εικόνα που εκπέμπουμε», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Στον αντίποδα, άλλοι συνάδελφοί τους δήλωναν πως «ευχαρίστως θα συνυπέγραφαν τη ρύθμιση», και στην παρατήρηση πως η χθεσινή εξέλιξη εκθέτει ουσιαστικά τον υπουργό και εκείνους που υπερασπίζονταν την αρχική διάταξη που ήρθε να ανατρέψει η τροπολογία, απαντούσαν: «Ε, ας πρόσεχαν ο υπουργός και όσοι επιχειρηματολογούσαν σχετικά».

Την ώρα που αυτά λέγονται στους διαδρόμους της Βουλής και ενώ άπαντες ανέμεναν τους τόνους να ανέβουν ακόμα περισσότερο και για άλλα επίμαχα ζητήματα του σχεδίου νόμου (όπως για την απλή αναλογική και την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και της Αττικής), οι προχθεσινές αρχικές τοποθετήσεις ήταν αποκαλυπτικές των εκατέρωθεν διαθέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top