Η Σάμος «γύρισε σελίδα», αλλά η Λέσβος αρνείται...

15/01/2022 - 09:30 Ενημερώθηκε 15/01/2022 - 12:31

Όσο και αν θέλουμε το θέμα του μεταναστευτικού να περάσει επιτέλους σε δεύτερη μοίρα και να πάψει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στο νησί μας, προκειμένου να ασχοληθούμε με άλλα μείζονος σημασίας θέματα που ...τρέχουν, τα γεγονότα που διαδραματίζονται εκ των πραγμάτων το επαναφέρουν στο προσκήνιο, και υποχρεώνουν όλους ανεξαιρέτως να πάρουν σαφή θέση για το τι μέλλει γενέσθαι με αυτό το μείζον ζήτημα που εξακολουθεί να απασχολεί την κοινή γνώμη και να προκαλεί εντάσεις. Είναι φανερό ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και τοπικοί παράγοντες που επιδιώκουν την διαιώνιση του μεταναστευτικού στο νησί, προκειμένου να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ενδεχομένως γιατί θέλουν να χαϊδεύουν και τα αυτιά του ακροατηρίου τους, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες των πράξεων τους αυτών. Αν δηλαδή η στάση και οι ενέργειες τους συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος που ταλανίζει, όπως όλοι ομολογούν, τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια, που πρέπει να είναι και το ζητούμενο. Και δεν ανακαλύπτουμε τον ...τροχό, όταν ισχυριζόμαστε, ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις και αυτοδιοικητικές παρατάξεις για λόγους, είτε καθαρά αντιπολιτευτικούς, είτε εμμονικής ιδεοληψίας, συντηρούν μια αντιπαράθεση και εναντιώνονται στη λύση που έχει δρομολογηθεί, προκειμένου το μεταναστευτικό να μπει σε μια τάξη απολύτως διαχειρίσιμη και ελεγχόμενη, καθιστώντας το πλέον «μη πρόβλημα» για το νησί! Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινούνται και διάφοροι «υπερπατριώτες» και αυτοχριζόμενοι «παράγοντες» που θέλοντας να έχουν ρόλο στις εξελίξεις, «επενδύουν» στην ένταση και στο διχασμό, αρνούμενοι να αποδεχθούν ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ότι η πραγματικότητα έχει διαψεύσει τους ισχυρισμούς τους, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Δυστυχώς δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι το τοπίο, σε ότι αφορά την εικόνα του μεταναστευτικού στη Λέσβο, έχει αλλάξει άρδην και ότι κάποιοι συνέβαλαν σε αυτήν την εξέλιξη με τις πρωτοβουλίες τους και τις κινήσεις τους, διαψεύδοντας τις δικές τους προβλέψεις και εικασίες. Είναι φανερό ότι «τρομάζουν» στην προοπτική το μεταναστευτικό να πάψει εντελώς να απασχολεί την τοπική επικαιρότητα και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να το συντηρούν ως πρόβλημα, για να έχουν ρόλο ύπαρξης και να έχουν κάτι να λένε...Γιατί πολλοί απ αυτούς τους «υπερπατριώτες» δεν έχουν τίποτε άλλο να πουν για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας και αυτό αποδεικνύει και την ...ένδεια των παρεμβάσεών τους!  

Όμως επειδή είναι πλέον καιρός και στη Λέσβο να μπει ένα τέλος σε αυτό το «παιχνίδι» αντιπαραθέσεων με το μεταναστευτικό, που δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο ζημιά κάνει στον τόπο μας, κρατώντας στην επικαιρότητα ένα πρόβλημα που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί και να λυθεί, όχι με «άναρθρες κραυγές», αλλά με ορθολογισμό και συγκεκριμένα βήματα, νομίζουμε ότι η περίπτωση της γειτονικής Σάμου ενδείκνυται για προβληματισμό, γιατί αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, σε ότι αφορά την εξέλιξη της διαχείρισης αυτού του προβλήματος. Η δημιουργία της νέας «κλειστής» και ελεγχόμενης δομής, που βρίσκεται εκτός του αστικού ιστού του γειτονικού νησιού, απάλλαξε την κοινωνία της Σάμου από την ανεξέλεγκτη παρουσία του μεταναστευτικού πληθυσμού που διέμενε σε απαράδεκτες συνθήκες κυριολεκτικά ...μέσα στο Βαθύ, προκαλώντας συνεχώς εντάσεις και οχλήσεις, πολλές από τις οποίες απασχόλησαν και τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης στο πρόσφατο παρελθόν. Άλλωστε κατά κύριο λόγο η Μόρια πρωτίστως και η δομή στο Βαθύ ήταν συνεχώς στην επικαιρότητα και γι αυτό συσχετίζουμε τις εξελίξεις στα δυο νησιά. Το μεταναστευτικό όμως δεν είναι πλέον θέμα συζήτησης στο νησί, γιατί η νέα και καλά οργανωμένη «κλειστή» δομή που δημιουργήθηκε εκτός του αστικού ιστού, άλλαξε άρδην το τοπίο στο νησί, «ηρέμησε» και την τοπική κοινωνία που δεν νιώθει πλέον «απειλή» από την ανεξέλεγκτη λειτουργία μιας δομής μέσα στην πόλη, αλλά και τους διαμένοντες ωφελούμενους εντός της νέας δομής, αφού βιώνουν ανθρώπινες συνθήκες διαμονής για όσο διάστημα θα παραμείνουν εκεί. Είναι φανερό ότι η κοινωνία, οι τοπικές αρχές και οι φορείς της Σάμου συναίνεσαν στην εξέλιξη αυτή, παρά τις όποιες αρχικές επιφυλάξεις τους, και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει, γιατί μπήκε τάξη σε ένα πρόβλημα που τους ταλαιπώρησε αφάνταστα τα προηγούμενα χρόνια, όπως δυστυχώς και στη Λέσβο. Η Σάμος όμως «γύρισε σελίδα», όπως και τα άλλα δυο νησιά η Λέρος και η Κως, που απέκτησαν και αυτά νέες «κλειστές» και ελεγχόμενες δομές, προκειμένου να διαχειριστούν από καλύτερη βάση τις όποιες νέες αφίξεις αιτούντων άσυλο προκύψουν. Γιατί ανεξαρτήτως των δικών μας επιθυμιών, το μεταναστευτικό παραμένει ως πρόβλημα και στην περιοχή μας και οφείλουμε να «θωρακιστούμε» με τον αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο τρόπο για να μη ξαναζήσουμε καταστάσεις σαν αυτές του 2015 και των χρόνων που επακολούθησαν. Αυτό υπαγορεύει η υπεύθυνη στάση, για όσους έχουν αντίληψη της πραγματικότητας και των ενδεχόμενων εξελίξεων και προετοιμάζονται για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, όταν προκύψει το κακό!  

Όσοι λοιπόν αντιδρούν και εναντιώνονται στη δημιουργία μιας ασφαλούς και καλά ελεγχόμενης δομής και μάλιστα εκτός κατοικημένης περιοχής, με τις αναγκαίες υποδομές, για τη φιλοξενία των όποιων νέων αφίξεων προκύψουν- γιατί πρέπει να είναι κανείς αφελής για να πιστεύει ότι «τελειώσαμε» με το μεταναστευτικό και δεν θα έχουμε άλλες αφίξεις από τα απέναντι παράλια- ή υποτιμούν την ανάγκη «θωράκισης» του νησιού μας για να μη ξαναζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως αυτών των τελευταίων χρόνων, ή «βολεύονται» με την ύπαρξη αυτής που ήδη λειτουργεί στο Μαυροβούνι και η αντίδρασή τους έχει είτε εντελώς τοπικιστικά κίνητρα, είτε καθαρά αντιπολιτευτικά για να μη περάσει της ...κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι το «μέτωπο» αυτό των διάφορων αρνητών το συγκροτούν ετερόκλητα στοιχεία - και ας επιχειρούν κάποιοι να πάρουν αποστάσεις ή να δείξουν την ενόχλησή τους γιατί τάχα δεν τους αρέσει να ταυτίζονται οι «προοδευτικοί» και αριστεροί παράγοντες με ακροδεξιά και ακραία στοιχεία- αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ο ανορθολογισμός και ο λαϊκισμός μια χαρά «συγκολητικά» λειτουργεί των ετερόκλητων, ακόμη και αντίθετων πολιτικά δυνάμεων. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους, που στο όνομα των προσωπικών τους φιλοδοξιών και των ιδεοληπτικών τους εμμονών έχουν πάρει «διαζύγιο» από την κοινή λογική και την υπεύθυνη στάση. Και δεν μιλάμε για τους ...ψεκασμένους και τους ακραίους εκείνους συνομωσιολόγους που κάθε συζήτηση μαζί τους δεν βγάζει πουθενά, γιατί οι άνθρωποι «είναι αλλού»... Μιλάμε για εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και τους τοπικούς παράγοντες που είτε έχουν διαχειριστεί παρόμοιες καταστάσεις ασκώντας εξουσία, είτε βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και έχουν ρόλο στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων και οι οποίοι είναι ανεπίτρεπτο να λειτουργούν «καιροσκοπικά» προκειμένου να ικανοποιήσουν συγκεκριμένο ακροατήριο, αδιαφορώντας για την ανάγκη να υπάρξει μια αποτελεσματική και ασφαλής λύση στη διαχείριση των όποιων μεταναστευτικών ροών προκύψουν στο νησί μας. 

Γιατί μπορεί πράγματι να μη γίνεται να... μετακομίσουν από την περιοχή η Λέσβος και οι άλλοι «νήσοι», όπως έσπευσε με χιουμοριστική διάθεση να επισημάνει σε κάποια ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, προσθέτοντας ότι γίνεται ωστόσο να ...μετακομίσουν οι μετανάστες από τα νησιά, αλλά η προσέγγιση αυτή αν δεν είναι «εξυπνακισμός» για να πάρει like, δεν προτείνει «διά ταύτα» για να συμβεί και αυτή ακόμη η ...μετακόμιση! Που προφανώς είναι ένα θέμα που χρήζει αντιμετώπισης και για τους ήδη διαμένοντες στη Λέσβο και στα άλλα νησιά, που πρέπει να αποχωρήσουν αφού κινηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες που προβλέπονται, στα πλαίσια της αποσυμφόρησης, αλλά και για τους δυνητικούς αιτούντες άσυλο που ενδεχομένως θα προκύψουν μελλοντικά. Γιατί δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Λέσβου, όπως και των άλλων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη θα συνεχίσουν να επιχειρούν να περάσουν μέσω των νησιών μας, εκτός και αν επιλέξουν άλλες διαδρομές οι λαθροδιακινητές, όπως φαίνεται να συμβαίνει τον τελευταίο καιρό απευθείας προς την Ιταλία, λόγω του ότι τα θαλάσσια σύνορά μας επιτέλους φυλάσσονται και δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι». Και μακάρι οι αφίξεις προς τα νησιά μας να παραμείνουν στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών, ποιος δεν το θέλει; Αλλά κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί ή να προβλέψει τι θα συμβεί στο άμεσο και απώτερο μέλλον όταν έχεις να κάνεις με έναν απρόβλεπτο Ερντογάν και μια γειτονική χώρα που βρίσκεται σε επικίνδυνη... περιδίνηση! Γι αυτό και η «θωράκιση» του νησιού είναι αναγκαία και επιβεβλημένη αν δεν θέλουμε να πάθουμε τα ίδια και χειρότερα αν προκύψει η ...στραβή. Και η λύση που έχει δρομολογηθεί με τη δημιουργία της «κλειστής» και καλά ελεγχόμενης δομής και μάλιστα μακριά από τον αστικό ιστό φαίνεται να είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη. Στον αντίποδα αυτής δεν έχει ακουστεί τίποτα, παρά μόνο αφορισμοί και ανεύθυνες κραυγές. Αλλά αν συμβεί το κακό, η στραβή που λέμε, τότε όλοι αυτοί του «όχι σε όλα» θα σηκώσουν τα «χέρια ψηλά» και θα ζητούν ευθύνες. Αλλά ο τόπος τι φταίει να ξαναπληρώσει;  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey