FOLLOW US

Πολιτική

  • Η επίσπευση των αυτοδιοικητικών εκλογών, απαιτεί πια και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το χωροταξικό της Λέσβου
Η πίεση για τη διάσπαση αυξάνεται

Οι τελευταίες εξελίξεις που δρομολόγησε η τροπολογία για την μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών για το Μάη του 2019, έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον όμως και για τη Λέσβο. Καθώς η αυτοδιοίκηση της Λέσβου και κατ΄ επέκταση και οι προεκλογικές της ζυμώσεις, είναι εγκλωβισμένες αμφότερες από το σενάριο της διάσπασης του ενιαίου δήμου Λέσβου. Οι τελευταίες ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ως προς την πιθανότητα διάσπασης σε δύο δήμους του νησιού, όμως αν έτσι κι αλλιώς ο χρόνος… πίεζε για να «νομοθετηθεί» και να εφαρμοστεί αυτή η προσδοκία, με την επίσπευση των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον προσεχή Μάη, δηλαδή πέντε μήνες νωρίτερα από τότε που ήθελε το κυβερνητικό νομοθέτημα, γίνεται ακόμα πιο πιεστικός. Καθώς γίνεται σαφές πως δεν μπορεί να μην τελειώσει το «χωροταξικό» μέχρι τον Σεπτέμβρη, για να δοθεί ένας απαραίτητος χρόνος και να αναλυθούν τεχνοκρατικά τα νέα δεδομένα των δύο νέων δήμων πριν την «λειτουργία» τους, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους διαχειριστές τους, να προγραμματίσουν τη δράση τους και να αναπτύξουν τις θέσεις τους ως τον Μάη του 2019.

Βάσει των όσων έχουν κατά καιρούς δηλωθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, όσων έχουν διαρρεύσει, αλλά και όσων μπορεί κάποιος να εκτιμήσει βάσει των ενεργειών που έχουν γίνει ως σήμερα, η προοπτική διάσπασης του δήμου Λέσβου είναι «ζωντανή» και για τους πιο… αισιόδοξους, βρίσκεται ήδη στο στάδιο τελικής επεξεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Με στόχο δηλαδή να ενταχθεί η χωροταξική παρέμβαση αυτή στον «Κλεισθένη 2» και να αποκατασταθεί μία μεγάλη χωροταξική αδικία εις βάρος της αυτοδιοίκησης του νησιού.

Προβληματίζει η αργοπορία του «Κλεισθένη 1»

Επειδή βέβαια ο «Κλεισθένης» για να έρθει επιτέλους προς ψήφιση, πέρασε από… 40 κύματα και τελικώς θα πάει στη βουλή πολύ καθυστερημένα σε σχέση με τις κατά καιρούς εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, κάνει πολλούς να φοβούνται πως μία -έστω και μικρότερης κλίμακας- αντίστοιχη αναβλητικότητα, θα τινάξει την διάσπαση του δήμου στον αέρα. Δηλαδή αν δεν προκύψει απόφαση διάσπασης του δήμου μέχρι τον Σεπτέμβρη, τότε μπορεί οι επιπτώσεις τόσο στην προεκλογική περίοδο, όσο και γενικά στη λειτουργία του δήμου να είναι πολύ σοβαρές. Όπως σχολίαζαν λοιπόν χθες στο «Ε» αρκετοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες, η ανακοίνωση διεξαγωγής των εκλογών για τον Μάη, απαιτεί επίσπευση και των διαδικασιών για την διάσπαση (ή μη) του δήμου Λέσβου. Καθώς το σενάριο, από τη στιγμή που πια απομένει λιγότερος από ένας χρόνος πριν τις εκλογές, σαν σενάριο θα κάνει μόνο κακό για τον τόπο. Χώρια, του ότι στην προετοιμασία αυτών, υπάρχει πλέον και το νέο δεδομένο της «απλής αναλογικής» που απαιτεί από μόνη της, ειδική αξιολόγηση και διαχείριση εκ μέρους των υποψηφίων…Ετσι που ήρθαν τα πράγματα έχουμε μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο και οι διεργασίες πλέον εκ των πραγμάτων θα πάρουν άλλους ρυθμούς γιατί ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top