Η Μυτιλήνη οφείλει να αλλάζει εικόνα, διεκδικώντας το «κάτι παραπάνω»!

10/07/2021 - 09:00 Ενημερώθηκε 09/07/2021 - 16:56

Οι προχθεσινές ανακοινώσεις, που από κοινού δημοσιοποίησαν Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Μυτιλήνης για δυο σημαντικά έργα που δρομολογούνται στην πόλη της Μυτιλήνης, στα πλαίσια του προγράμματος των αστικών παρεμβάσεων, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, δημιουργούν προσδοκίες ότι η Μυτιλήνη τα επόμενα χρόνια, με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις και με αυτές που ήδη υλοποιούνται ή σχεδιάζονται, μπορεί να αλλάξει πραγματικά όψη. Και η εξέλιξη αυτή, ανεξαρτήτως πολιτικών ή προσωπικών εκτιμήσεων που μπορεί να έχει ο καθένας, δεν παύει να είναι σε θετική κατεύθυνση, γιατί καθιστά αισθητικά ομορφότερη και πιο λειτουργική την πόλη, και με περισσότερες υποδομές προς χρήση των πολιτών , που έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν εναλλακτικές λύσεις για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και για αναψυχή. Είναι ευχής έργο ότι υπάρχει μια συνέχεια στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση τέτοιων παρεμβάσεων από τις δημοτικές αρχές, δεδομένης και της ύπαρξης του ειδικού προγράμματος των αστικών αναπλάσεων, που υποχρεώνει και τις αυτοδιοικητικές αρχές να προσανατολιστούν και να βάλουν στην προτεραιότητά τους έργα που βελτιώνουν υποδομές στον αστικό ιστό της πόλης και δημιουργούν άλλες αξιοποιώντας χώρους που για χρόνια έμεναν εγκαταλειμένοι και στο περιθώριο. Το κρίσιμο στοιχείο όλων αυτών των παρεμβάσεων, που δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη και σίγουρα δεν μπορεί να είναι έργο μιας δημοτικής θητείας, αλλά πολύ περισσότερων, είναι να υπάρχει ένας κοινός προσανατολισμός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, για το τι πρέπει να γίνει και που και ποια θα είναι η χρήση τους. Χωρίς συγκεκριμένο «μπούσουλα» κινδυνεύουν όλες αυτές οι παρεμβάσεις να μείνουν αναξιοποίητες και να απαξιωθούν σε βάθος χρόνου και αυτό δεν πρέπει να συμβεί για κανέναν λόγο, γιατί θα είναι κρίμα, δεδομένου ότι θα δαπανηθούν τεράστια ποσά. Και η ευθύνη για να μη συμβεί αυτό το απευκταίο ανήκει στις δημοτικές αρχές, που πέρα από την υλοποίηση αυτών των έργων οφείλουν να τα προστατεύσουν, να τα κάνουν λειτουργικά για τους πολίτες , μικρούς και μεγάλους , που θα κάνουν χρήση τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα έργου αστικής ανάπλασης, που ήδη έκανε αίσθηση και προκάλεσε συζητήσεις στην κοινή γνώμη, είναι το έργο που ολοκληρώνεται στα Τσαμάκια και που η τοπική κοινωνία το «αγκάλιασε», αντιλαμβανόμενη τη χρησιμότητά του, διατυπώνοντας ωστόσο από την πρώτη στιγμή τις ενστάσεις της και την ανησυχία της από την αλόγιστη χρήση. Οι εκατοντάδες Μυτιληνιοί που την περίοδο της καραντίνας βρήκαν διέξοδο στα Τσαμάκια, ως περιπατητές, διαπίστωσαν πόσο αναβαθμίστηκε η συγκεκριμένη περιοχή, που βγήκε από το περιθώριο και ενσωματώθηκε στη ζωή της πόλης με τρόπο εντυπωσιακό, ανοίγοντας την όρεξη και για άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις, που έχει ανάγκη η Μυτιλήνη και που τώρα δημιουργείται η ευκαιρία για να αποκτήσει. Γιατί ήταν «έγκλημα» η ευρύτερη περιοχή του επιβλητικού Κάστρου της Μυτιλήνης, από το Αγαλμα της Ελευθερίας μέχρι την Επάνω Σκάλα, να έχει καταντήσει έρμαιο των αδέσποτων, όταν είχε όλες τις προδιαγραφές, με τις αναγκαίες προφανώς παρεμβάσεις, να γίνει πόλος έλξης και για τους ντόπιους για αναψυχή στον ελεύθερο χρόνο τους και για τους ξένους κυρίως στο κάτω Κάστρο , όπου η Αρχαιολογία τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να αναδείξει το χώρο προκειμένου να τον κάνει επισκέψιμο. Και το έργο της ανάπλασης που ολοκληρώνεται από το Δήμο και εκείνο που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Αρχαιολογία, αποτελεί ένα χειροπιαστό δείγμα γραφής  πως μπορεί να αλλάξει το τοπίο και αισθητικά , αλλά και λειτουργικά προς όφελος των πολιτών και να ανοίξει ο δρόμος και για άλλες παρεμβάσεις, δημιουργώντας ένα σύνολο που αναβαθμίζει συνολικά την πόλη και την ξεκολά από τη μιζέρια και την υποβάθμιση, που και ελέω μεταναστευτικού ήταν εγκλωβισμένη.

Σε αυτήν την «λογική» άλλωστε εντάσσονται και τα έργα που ανακοινώθηκαν προχθές με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου όλης της προκυμαίας της Μυτιλήνης, από το Φανάρι μέχρι το επιβατικό λιμάνι, και της πλατείας Σαπφούς , καθώς επίσης και η παρέμβαση στο χώρο των πρώην στάβλων στην Επάνω Σκάλα, που παρέμενε αναξιοποίητος εδώ και δεκαετίες. Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι η εικόνα της προκυμαίας της Μυτιλήνης, που αποτελεί και την «βιτρίνα» της πόλης, πρόσβαλε την αισθητική της και η ανάπλαση της ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαία για να αναβαθμιστεί το ιστορικό λιμάνι που αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας του νησιού μας. Αναγκαία και επιβεβλημένη και η παρέμβαση στην πλατεία Σαπφούς και στην ευρύτερη περιοχή που περικλείεται από τους παρακείμενους δρόμους, προκειμένου η «καρδιά» της πόλης να αναβαθμιστεί αισθητικά και να ...δέσει με την ανάπλαση της προκυμαίας, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει ένα ομοιόμορφο ενιαίο σύνολο, στην λογική του οποίου θα πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά και τα μαγαζιά της παραλιακής ζώνης. Από τα «συμφραζόμενα» αυτά είναι φανερό ότι το όλο εγχείρημα, με τα σχεδιαζόμενα έργα ανάπλασης που στοχεύουν στην αισθητική αναβάθμιση όλου αυτού του μετώπου, απαιτείται και η συναίνεση όλων των εμπλεκομένων φορέων και των επιχειρήσεων, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι θετικό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και το στόχο της εν λόγω παρέμβασης. Και επειδή παρόμοια μεγάλη παρέμβαση, για την αισθητική αναβάθμιση του λεγόμενου ιστορικού κέντρου έγινε πριν κάποια χρόνια με τις όψεις των καταστημάτων της Ερμού και μέρος της προκυμαίας, πάλι μέσω ευρωπαικών προγραμμάτων, η οποία μετά από σύντομο διάστημα ξεχάστηκε και επανήλθαν τα πράγματα στα παλιά, είναι κρίσιμο τούτη τη φορά να μην επαναληφθούν τα ίδια και απαξιωθεί στην πράξη το σημαντικό αυτό έργο της ανάπλασης που όλοι θεωρούν απαραίτητο για να αλλάξει όψη η βιτρίνα της πόλης. Η δημοτική αρχή και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες οφείλουν να προστατεύσουν το έργο, όπως και όλα τα παρόμοια έργα, να συνεννοηθούν και να βάλουν προδιαγραφές για το πως πρέπει να είναι τα μαγαζιά της περιοχής, αποτρέποντας στον καθένα να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό και αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα των πράξεων του. Η αισθητική και όχι μόνο αναβάθμιση της πόλης μας είναι πρωτίστως υπόθεση των τοπικών αρχών, αλλά και των ίδιων των πολιτών που οφείλουν να συμβάλλουν και αυτοί, στην προσπάθεια να γυρίσει σελίδα η Μυτιλήνη και να γίνει πιο λειτουργική και ελκυστική στους ίδιους τους κατοίκους της, αλλά και στους επισκέπτες της.

Το έργο της ανάπλασης της προκυμαίας και της πλατείας Σαπφούς, που μόλις τώρα πήρε έγκριση και  δρομολογούνται οι διαδικασίες για την υλοποίησή του, έρχεται να «κουμπώσει» με τα έργα της ανάπλασης στα Τσαμάκια και στο Κάτω Κάστρο, που ολοκληρώνονται, αλλά και με την παρέμβαση στο χώρο των πρώην στάβλων της Επάνω Σκάλας όπου δημιουργείται ένας υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων και πολιτισμού, που έλειπε από την πόλη και τη συγκεκριμένη περιοχή, που αποκτά μια τέτοια υποδομή, που σίγουρα την αναβαθμίζει, εντάσσοντάς την πιο δραστικά στη ζωή της πόλης, αναμορφώνοντας συγχρόνως έναν αναξιοποίητο χώρο σε υποδομή πολιτισμού. Και επειδή όλα αυτά δεν πρέπει να τα βλέπουμε αποσπασματικά, αλλά ως ένα σύνολο που θα πρέπει να στοχεύει στην αναβάθμιση συνολικά της περιοχής , που ομολογουμένως τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την πόλη, έχει μεγάλη σημασία οι «κυψέλες» αυτές να αποκτήσουν ζωή, γιατί μόνο έτσι θα πιάσει τόπο η σχεδιαζόμενη αυτή υποδομή, που από μόνη της μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις για την αξιοποίησή της.

Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι η Μυτιλήνη έχει ανάγκη και από άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν την εικόνα και τις υποδομές της, σε όλη την ευρύτερη περιοχή της, από τον παραλιακό του αεροδρομίου μέχρι την βόρεια έξοδο της, στου Καλαμάρη. Εχει πολλά ακόμη να προσθέσει στο παζλ των αναγκαίων παρεμβάσεων και αναπλάσεων προκειμένου να αποκτήσει προδιαγραφές μιας σύγχρονης πόλης με τις αναγκαίες υποδομές, που να αναβαθμίζουν τη λειτουργικότητά της και να αναδεικνύουν τις δεδομένες ομορφιές της. Ευτυχώς τα προγράμματα των αστικών αναπλάσεων και των άλλων προγραμμάτων, φαίνεται να έχουν συνέχεια και αυτά αποτελούν πρόκληση για να αξιοποιηθούν, προκειμένου η Μυτιλήνη τη δεκαετία που μόλις ξεκίνησε πραγματικά να αλλάξει όψη. Ηδη το δρόμο της υλοποίησης παίρνουν σημαντικά έργα που πραγματικά αναβαθμίζουν την πόλη, ενώ άλλα βρίσκονται στο σχεδιασμό.  Το δικαιούται και το αξίζει, ειδικά μετά από αυτήν την εξαετή περιπέτεια με το μεταναστευτικό, όπου οι υποσχέσεις από κυβερνητικούς και ευρωπαίους παράγοντες ήταν απλόχερες. Το ζητούμενο ωστόσο είναι αυτές οι υποσχέσεις να συγκεκριμενοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου οι τοπικές αρχές να ιεραρχήσουν έργα και παρεμβάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν, έχοντας εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά και τις αναγκαίες μελέτες, χωρίς τις οποίες οι όποιες δεσμεύσεις και καλές προθέσεις των κυβερνητικών παραγόντων είναι «δώρον άδωρο». Αυτό το ...κενό οφείλουν οι τοπικές αρχές να το λύσουν αποτελεσματικά εκμεταλλευόμενες τη συγκυρία και την αίσθηση που πλανάται ότι η Λέσβος δικαιούται το κάτι παραπάνω ως «επιβράβευση» για την ταλαιπωρία που υπέστη τα τελευταία χρόνια. Τώρα είναι η ευκαιρία για να διεκδικήσει το «κάτι παραπάνω» , αρκεί βέβαια να είναι σε θέση και να το υλοποιήσει, διαφορετικά δεν έχει νόημα... Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους τοπικούς άρχοντες, νυν και επόμενους!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey