Η επίσκεψη της εκπροσώπου της Κομισιόν για τρίτη φορά στη Λέσβο είναι ευκαιρία για να ξεκαθαριστεί το τοπίο

Η «μη συναίνεση» συνηγορεί υπέρ της «μη λύσης»!

07/11/2020 - 09:16 Ενημερώθηκε 07/11/2020 - 20:04

 

Οι εξελίξεις σε σχέση με το μεταναστευτικό, εν αναμονή των αποφάσεων για τη χωροθέτηση του νέου ΚΥΤ, βρίσκονται σε μια κινητικότητα, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν με την πανδημία και την επιβολή γενικού Lockdown στη χώρα, αν αυτό θα επηρεάσει τα πράγματα και θα υπάρξουν πρόσθετες καθυστερήσεις. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η πρόταση για την περιοχή που μπορεί να χωροθετηθεί το νέο κέντρο υποδοχής, που παρουσιάστηκε κατά τη συνάντηση του δημάρχου Μυτιλήνης Στρ. Κύτελη και του αντιπροέδρου της Βουλής Χ. Αθανασίου στο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, με κάποια τροποποίηση που περιέλαβε και περαιτέρω οικοπεδική έκταση πέρα από την αρχικά προτεινόμενη, που βρίσκεται σύμφωνα με το ΦΕΚ εντός επικρατείας Δήμου Μυτιλήνης έχει προωθηθεί στην Κομισιόν, προκειμένου να τύχει της έγκρισής της, αφού αυτή θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή της εν λόγω δομής. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Κομισιόν προφανώς θέλουν να εξετάσουν αν η συγκεκριμένη περιοχή πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ. Ενδεχομένως και η παρουσία της αρμόδιας αξιωματούχου της Ομάδας δράσης για τη Λέσβο, της Γερμανίδας Μπεάτε Γκμίντερ που έρχεται για τρίτη φορά στο νησί μέσα σε λίγες μέρες, την ερχόμενη Δευτέρα, να στοχεύει να λύσει και το θέμα αυτό, που κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος της οριστικής επίλυσης της εκκρεμότητας αυτής. Δεν γνωρίζουμε, τούτη την ώρα, αν οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία ακυρώσουν μια τέτοια επίσκεψη, που μπορεί να λύσει κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της καταλληλότητας χωροθέτησης της προτεινόμενης περιοχής, αλλά και τα άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση της Ευρωπαίας αξιωματούχου με τις τοπικές αρχές. Μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει και ποια θα είναι εν πάση περιπτώσει η ατζέντα της εξουσιοδοτημένης εκπροσώπου της Κομισιόν, προκειμένου το ταχύτερο δυνατό να δρομολογηθούν εξελίξεις για την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού στο νησί, αλλά και για τα μέτρα στήριξης για τις επιπτώσεις που αυτό προκάλεσε στις υποδομές, αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Στην Κομισιόν η πρόταση

Το νέο στοιχείο που χρήζει αξιολόγησης είναι ότι ενώ στην αρχική πρόταση που παρουσίασαν στο Μαξίμου οι Κύτελης και Αθανασίου, εκφράστηκαν αντιρρήσεις σε σχέση με την καταλληλότητα της συγκεκριμένης θέσης από τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης, ενδεχομένως γιατί παρακάμφθηκε στη συνάντηση με το Γεραπετρίτη, φαίνεται ότι μετά τις διορθωτικές αλλαγές που έγιναν από μέρους των κυβερνητικών παραγόντων, που διεύρυναν την προτεινόμενη έκταση όπου θα μπορεί να χωροθετηθεί το νέο ΚΥΤ, μάλλον ξεπεράστηκαν οι όποιες ενστάσεις, από τη στιγμή που η πρόταση παραπέμφθηκε για τα περαιτέρω στους αρμοδίους της Κομισιόν. Μάλιστα ο κ. Μηταράκης σε επικοινωνία που είχαμε υποστήριξε ότι από τη στιγμή που θα λάβουμε το «πράσινο φως» για την καταλληλότητα της περιοχής θα προχωρήσουν οι περαιτέρω διαδικασίες, γιατί όπως είπε πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λύσουμε το πρόβλημα με τη χωροθέτηση της νέας δομής, από τη στιγμή που και ο δήμαρχος Μυτιλήνης συναινεί σε αυτό.

Παίζουν «κρυφτούλι»

Όμως το γεγονός ότι ακόμη διατυπώνονται κάποιες αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή αν και βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή, έστω και παρασκηνιακά, αλλά και αντιδράσεις από κάποιους των όμορων στην περιοχή τοπικών παραγόντων, κρατούν ανοιχτό το θέμα της συναίνεσης, που ενδεχομένως να επικαλεστούν όσοι δεν καλοβλέπουν τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ. Άλλοι γιατί είναι της άποψης ότι στο νησί δεν πρέπει να υπάρχει καμιά δομή, αν και αποδέχονται την ύπαρξη μιας μικρής για την καταγραφή όσων καταφθάνουν στο νησί από τις απέναντι ακτές, και γιατί δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν αυτούς που αντιδρούν γενικώς με το μεταναστευτικό, και άλλοι γιατί «βολεύονται» για διάφορους λόγους με την προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ και ας μη το υποστηρίζουν ευθέως και δημόσια. Δυστυχώς πολλοί είναι εκείνοι που παίζουν «κρυφτούλι» με το μεταναστευτικό, είτε χαϊδεύοντας αυτιά για να ακούσουν ό,τι θέλουν, είτε γιατί τυχόν καλύτερη διαχείριση με τη δημιουργία ενός ελεγχόμενου και ασφαλούς κέντρου τους αφήνει χωρίς ρόλο και σε άλλους χωρίς «οφέλη», γιατί δεν είναι λίγοι και εκείνοι που ωφελούνται από το μεταναστευτικό και «ανησυχούν» αν η υφιστάμενη κατάσταση αλλάξει προς το καλύτερο.

Μήπως «βολεύονται» με τον Καρά Τεπέ;

Είναι δεδομένο άλλωστε, έχει διατυπωθεί πολλές φορές ότι δεν προσεγγίζουν όλοι και στη Λέσβο το μεταναστευτικό από την ίδια οπτική γωνία. Το γεγονός δε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και μεταξύ των τοπικών αρχών και παραγόντων και όχι μια κοινή προσέγγιση πως θα βγούμε από αυτό το ...τούνελ και πως το πρόβλημα που ζούμε εδώ και χρόνια θα γίνει διαχειρίσιμο, ευνοεί τη σύγχυση και επιτρέπει τους αρμόδιους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και τους ευρωπαίους ιθύνοντες να «παίζουν» παιχνίδια σε βάρος του νησιού μας. Αλλιώς θα ήταν τα πράγματα και η πίεση προς την κυβέρνησης και την Ε.Ε. αν υπήρχε κοινό μέτωπο όλων των τοπικών αρχών για το θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού και των μέτρων στήριξης για τις επιπτώσεις που αυτό προκάλεσε στο τόπο και στην κοινωνία και αλλιώς τώρα με τη διχαστική εικόνα που παρουσιάζουμε ως νησί, που δίνει το δικαίωμα στους αρμόδιους να «εκμεταλλευτούν», με βάση τα δικά τους «θέλω» την κατάσταση. Αλήθεια ποιο μήνυμα στέλνουμε προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όταν η εκπρόσωπος της Κομισιόν διαπιστώνει ότι άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος τοπικός παράγοντας και μάλιστα διαμετρικά αντίθετα. Ποιον τελικά ωφελεί αυτή η «μη συναίνεση»;

Κατά τη γνώμη μας συνηγορεί στη «μη λύση» του προβλήματος και στη διαιώνιση του, που σημαίνει ότι θα παραμένει και θα επηρεάζει με κάθε ευκαιρία τη ζωή στη Λέσβο. Και επειδή τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομα τους, αυτό που μπορεί να προκύψει με τη «μη λύση», κατά τη δική μας γνώμη, ενδεχομένως να είναι η μονιμοποίηση της προσωρινής δομής στο Καρά Τεπέ, που και από τα πιο επίσημα χείλη έχει λεχθεί, ότι οι ευρωπαίοι όχι μόνο δεν έχουν αντιρρήσεις, αλλά πολύ βολεύονται να παραμείνει εκεί, αντί στην απομακρυσμένη περιοχή που προτείνεται!

Είναι ώρα αποφάσεων

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι κατά την επίσκεψη της κ. Γκμίντερ στη Λέσβο μεθαύριο το μήνυμα που θα λάβει, κατά τις συναντήσεις που θα κάνει με τους τοπικούς εκπροσώπους, πρέπει να είναι ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να γίνει αποδεκτή η μονιμοποίηση της προσωρινής δομής πέρα από το ερχόμενο καλοκαίρι και ότι το ζητούμενο είναι να προσδιοριστεί η θέση που θα γίνει το νέο κέντρο υποδοχής προκειμένου άμεσα να δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες, ώστε να είναι έτοιμο πριν το φθινόπωρο. Αυτά τα δυο ζητήματα είναι κρίσιμο να κλείσουν άμεσα και να μη παραπέμπονται συνεχώς στο αόριστο μέλλον. Οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, το οποίο δεν μπορεί να παραμένει να είναι «θολό»!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey