Η «μάχη» για την αυτοδιοίκηση ξεκίνησε, με κρίσιμους παράγοντες ακόμη «αγνώστους»!

22/10/2022 - 12:25 Ενημερώθηκε 22/10/2022 - 12:26

Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα αναμένονται στις αρχές της ερχόμενης άνοιξης, με τις αυτοδιοικητικές να έπονται σε έναν ακριβώς χρόνο από τώρα, γεγονότα που συνιστούν μια έντονη και γεμάτη προεκλογική περίοδο, που εκ των πραγμάτων θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό που θα κινηθεί η χώρα μας γενικά και το νησί μας ειδικότερα την τρέχουσα δεκαετία. Οι τελευταίες δημόσιες δηλώσεις και του πρωθυπουργού, αλλά και η κομματική προετοιμασία του κυβερνώντος κόμματος, με πιο χαρακτηριστική και ενδεικτική συγχρόνως της ειλημμένης απόφασης για το χρόνο των εκλογών, τη συνάντηση προ ημερών, των κομματικών στελεχών από όλη τη χώρα, παρουσία και όλων σχεδόν των υπουργών, επιβεβαιώνει ότι η «ώρα των εκλογών» πλησιάζει και ο «γαλάζιος» κομματικός μηχανισμός τίθεται σε ενεργοποίηση! Και μπορεί για το ευρύ κοινό να μην έχει μεγάλη… σημασία, για την κυβέρνηση ωστόσο, ο ακριβής χρόνος που θα στηθούν κάλπες πρέπει να ζυγιστεί μέχρι κεραίας. Φαίνεται ότι η κυρίαρχη άποψη στο Μαξίμου είναι πως ο ιδανικότερος χρόνος για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι, είτε η τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, είτε το αργότερο οι πρώτες Κυριακές του Απριλίου, που σημαίνει τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου θα έχουμε την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, πριν από την Κυριακή του Πάσχα, ώστε εάν χρειαστεί, που είναι το πιθανότερο σενάριο, «δεύτερος γύρος», οι επόμενες να διεξαχθούν αρχές Μαΐου. Και αυτός θεωρείται ο καλύτερος χρόνος, για τη Ν.Δ., όπως αφήνεται να εννοηθεί, γιατί δεν θέλει να πάει σε εκλογές με μέγιστη πόλωση, καθώς θεωρείται πως οι πολίτες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα δεν είναι οι σκληρά κομματικοποιημένοι, οι οποίοι σε συνθήκες τοξικότητας μπορεί να επιλέξουν ακόμη και την αποχή. Συνεπώς, το «κενό» του Πάσχα προσδοκά το κυβερνών κόμμα ότι θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Στην κομματική λοιπόν σύναξη, πέρα από την ενεργοποίηση του στελεχιακού δυναμικού, που τέθηκε σε επιφυλακή και εγρήγορση, ξεκαθαρίστηκε ότι η διπλή αυτή αναμέτρηση, αποτελεί την πρώτη και καθοριστική προτεραιότητα για το κυβερνών κόμμα, για την οποία δεν θέλει να ...ρισκάρει το παραμικρό και όλες οι άλλες ...έπονται! Που σημαίνει ότι όταν ο εκλογικός στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ, από τις δεύτερες κάλπες φυσικά, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, όχι μόνο δεν είναι δεδομένος, αλλά η όποια πιθανότητα να επιτευχθεί θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και από τις ...λεπτομέρειες, είναι φανερό ότι το κυβερνών κόμμα δεν προτίθεται να προβεί σε πρόωρες κινήσεις, που μπορούν να υπονομεύσουν τον εκλογικό αυτό στόχο. 

Γι΄ αυτό θεωρείται απολύτως «λογικό» και δικαιολογημένο το γεγονός ότι δεν ανοίγει το κεφάλαιο των αυτοδιοικητικών εκλογών τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τα «χρίσματα», προφανώς γιατί δεν θέλει να προκαλέσει δυσαρέσκειες και αντιδράσεις από εκείνους που δεν θα τύχουν της όποιας στήριξης οδεύοντας προς τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Πολύ περισσότερο αν υπάρχουν πέραν του ενός διεκδικητές από τον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο, που επιθυμούν και επιδιώκουν τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Είναι προφανές ότι ενόσω υπάρχει η εκκρεμότητα των εθνικών εκλογών και με δεδομένη την κρισιμότητά τους, η κεντρική διοίκηση του κυβερνώντος κόμματος παραπέμπει τις όποιες αποφάσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά τις εθνικές κάλπες.Τούτων δοθέντων λοιπόν και σε ότι αφορά τα αυτοδιοικητικά του τόπου μας φαίνεται ότι οι οριστικές αποφάσεις και επιλογές του κυβερνώντος κόμματος μετατίθενται προς τα πίσω, κρατώντας σε αναμονή όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους, με τον έναν ή άλλο τρόπο, με τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στους δυο δήμους του νησιού μας. Πολύ περισσότερο δε λόγω του ιδιόμορφου σκηνικού που έχει διαμορφωθεί από τις προηγούμενες εκλογές, με την επικράτηση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου του «αντάρτικου» ψηφοδελτίου του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, έναντι της εκλεκτής της ΝΔ Χριστιάνας Καλογήρου - που παρεπιπτόντως δεν προτίθεται να διεκδικήσει ξανά την Περιφέρεια- που δίχασε την εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος. «Διχασμός» που παραμένει εν πολλοίς και σήμερα σε ισχύ και αποτελεί ένα σοβαρότατο «αγκάθι», το οποίο επιθυμεί να διαχειριστεί μετά την εθνική κάλπη για ευνόητους λόγους. Παρόμοιο σκηνικό, αλλά όχι με τα ίδια χαρακτηριστικά, σε ότι αφορά τα του εκεί δήμου, παρουσιάζεται και στη Δυτική Λέσβο, όπου και εκεί η εκλογική βάση της ΝΔ διχάστηκε και υπάρχει έντονη αντιπαράθεση της παράταξης Χήρα , που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ με τη δημοτική αρχή Βέρρου, που εκ των πραγμάτων προκαλεί αναταράξεις στο «γαλάζιο στρατόπεδο», που κάθε άλλο παρά λειτουργεί συσπειρωτικά στη βάση του κυβερνώντος κόμματος που διακαώς επιθυμεί, για να μην έχει απώλειες. 

Η αναφορά μας και η «εστίαση» στο κυβερνών κόμμα δεν γίνεται χωρίς λόγο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα της αυτοδιοίκησης στο νησί μας. Γιατί από τις επιλογές του, ενδεχομένως θα κριθούν πολλά στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με τον έναν ή άλλο τρόπο, αφού παραμένει η ισχυρότερη πολιτική δύναμη του νησιού και ως ένα βαθμό, με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης, εμπλέκεται ή έχει ισχυρό λόγο και στα πρόσωπα που ηγούνται ή συμμετέχουν στις σημερινές αυτοδιοικητικές αρχές. Βέβαια το τι θα προκύψει από τις αυτοδιοικητικές κάλπες, που πάντως σε καμιά περίπτωση δεν είναι εθνικές κάλπες και ας έχουν απόσταση μερικών μηνών, θα εξαρτηθεί σε μέγιστο βαθμό από τις συμπράξεις και τις συμμαχίες που θα γίνουν, επίσημα και ανεπίσημα μεταξύ προσώπων διαφορετικών πολιτικών αναφορών και προτιμήσεων και από τα πρόσωπα που θα ηγηθούν και θα συγκροτούν την ηγετική ομάδα που φιλοδοξεί να διαχειριστεί τις τύχες της διοικητικής μονάδας που διεκδικούν, είτε αυτή είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είτε οι δυο δημοι του νησιού. Ειδικά στους δύο δήμους, όπου η κομματική «γραμμή» ναι μεν παίζει το ρόλο της , αλλά δεν είναι η καθοριστική για να αναδείξει νικητές, η συγκρότηση πολυσυλλεκτικών ψηφοδελτίων με επώνυμα και ικανά πρόσωπα της περιοχής τους, που έχουν αναφορά στην τοπική κοινωνία είναι αυτή που θα κρίνει και τα αποτελέσματα στις δημοτικές κάλπες, όπως άλλωστε έχει συμβεί διαχρονικά και στο παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο. Και φαίνεται ότι αυτόν τον παράγοντα τον αντιλαμβάνονται πλέον όλο και περισσότεροι διεκδικητές, που στοχεύουν πράγματι να διεκδικήσουν τις δημοτικές αρχές και όχι στην όποια καλή παρουσία τους. Αλλωστε στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση για την αυτοδιοίκηση, με το νέο εκλογικό νόμο που θα διεξαχθούν, ο νικητής εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία για να διαχειριστεί με τους συνεργάτες του τις δημοτικές υποθέσεις, ενώ οι «χαμένοι» περιορίζεται ο ρόλος τους στην αντιπολίτευση και στην κριτική, που προφανώς έχει την αξία της, αλλά όπως και να το κάνουμε δεν ενθουσιάζει!  

Σε ότι αφορά τις περιφερειακές εκλογές, όπως και στους μεγάλους δήμους, τα πολιτικά μηνύματα από τις κάλπες αυτές έχουν πιο βαρύνουσα σημασία στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, γι αυτό και αντιμετωπίζονται διαφορετικά και από τα κόμματα, που θέλουν να έχουν τον κεντρικό λόγο στις επιλογές προσώπων και ενδεχομένως και στις ενδεδειγμένες συμπράξεις.Στην Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου είναι γνωστό ότι ο νυν περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, το προηγούμενο διάστημα έκανε μεγάλη προσπάθεια να προσεγγίσει το Μαξίμου για να έχει τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά φαίνεται «έφαγε πόρτα», για τη στάση του και την εν γένει συμπεριφορά του σε σχέση κυρίως με το μεταναστευτικό, αλλά όχι μόνο, παρόλο που τον τελευταίο καιρό δεν χάνει την ευκαιρία να εκθειάζει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για το θέμα αυτό. Αλλά από τη στιγμή που η ΝΔ κεντρικά δεν προτίθεται σε αυτή τη φάση, για τους λόγους που προαναφέραμε, να πάρει κάποια σαφή θέση και να ξεκαθαρίσει το τι θα κάνει και με την Περιφέρεια, δίνει το δικαίωμα στον Κ. Μουτζούρη να κάνει ...παιχνίδι και να προσεγγίζει πρόσωπα του χώρου επικαλούμενος την ένταξή του στον ευρύτερο χώρο της «γαλάζιας» παράταξης. Αλλωστε ήδη έχει προσεγγίσει εδώ και καιρό και έχει εντάξει στην περιφερειακή αρχή, συμβούλους που ανεξαρτοποιήθηκαν από την παράταξη Καλογήρου, εκμεταλλευόμενος το υπαρκτό «κενό» που υπήρξε στην εκπροσώπηση της εν λόγω παράταξης. Βασικός αντίπαλος του, που ήδη έχει ανακοινώσει από το καλοκαίρι την υποψηφιότητά του είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Σταμάτης Μαλέλης, που αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του με στοχευμένες παρεμβάσεις και επιδιώκοντας να συγκροτήσει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο με επώνυμα στελέχη από όλους τους χώρους , μηδέ και του κυβερνώντος κόμματος εξαιρουμένου. Σε αυτό το υπό διαμόρφωση σκηνικό, όπως εκτιμάται από τους καλά γνωρίζοντες τα παρασκηνιακά «παρασκήνια», οι επιλογές του κυβερνώντος κόμματος θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν, είτε συμπράτοντας με τους ήδη υποψηφίους διεκδικητές, είτε επιλέγοντας δικό του υποψήφιο. Αλλά επειδή η περίπτωση Μουτζούρη, για τους λόγους που προαναφέραμε, δεν φαίνεται να είναι στα «πλάνα του κυβερνώντος κόμματος, οι επιλογές που μένουν είναι συγκεκριμένες και ενδεχομένως θα ...εκδηλωθούν, τουλάχιστον επίσημα, μετά τις εκλογές. Και αυτό όπως και να το κάνουμε, με την ...εκκρεμότητα της επιλογής της ΝΔ, ευνοεί τον νυν περιφερειάρχη να ...ψαρεύει σε «θολά νερά» και να δημιουργεί τετελεσμένα! 

Οπως και να έχει η «μάχη» των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει ήδη ξεκινήσει για τα καλά, οι βασικοί «πρωταγωνιστές», τουλάχιστον σε Περιφέρεια και δήμο Μυτιλήνης- στο Δήμο Δυτικής Λέσβου προς το παρόν «παίζει» μόνος του ο νυν δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος, αφού δεν έχει εκδηλωθεί άλλος υποψήφιος- ήδη έχουν ξεκινήσει τις κινήσεις τους και τις διαβουλεύσεις τους για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους.Αναμένουμε λοιπόν τα νεώτερα... 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey