Με σημαία τη διάσπαση του δήμου και την ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων, οι εκπρόσωποι του δήμου Λέσβου παρευρέθηκαν στη χθεσινή συζήτηση

Η Λέσβος στην Επιτροπή της Βουλής για τον «Κλεισθένη»

10/07/2018 - 14:20 Ενημερώθηκε 10/07/2018 - 14:33

Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε χθες η συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Κλεισθένης», με τη Λέσβο να εκπροσωπείται από το δραστήριο Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου και τους Προκόπη Σινάνη και Βασίλη Μαμώλη. Παρόντες εκ μέρους του δήμου Λέσβου ήταν και οι αντιδήμαρχοι Κώστας Κατσαρός και Στέφανος Αποστόλου, οι οποίοι διαπίστωσαν με ικανοποίηση πως η προοπτική της διάσπασης του ενός και μεγάλου νησιωτικού μας δήμου, έχει μπει στις ράγες προς την εκπλήρωσή της. Εξάλλου ήδη από την Παρασκευή σημειώσαμε πως η διάσπαση του δήμου Λέσβου (και της Κεφαλονιάς), έχει καταγραφεί ως πρόθεση στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου «Κλεισθένη 1», προκειμένου να εφαρμοστεί το φθινόπωρο στον «Κλεισθένη 2». Και χθες Δευτέρα το «δίκαιο» της διάσπασης του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, αναγνωρίστηκε τόσο από τη ΔΗ.ΣΥ., όσο και από τους ΑΝΕΛ, εξασφαλίζοντας ακόμα πιο ευρεία συναίνεση ούτως ώστε να αποκατασταθεί το χωροταξικό λάθος του «Καλλικράτη».

Το Δίκτυο Κοινοτήτων της Λέσβου, είναι γνωστό πως είχε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του επίμαχου νομοσχεδίου και με τις πολλές και καίριες παρεμβάσεις του, ειδικά πέρυσι, του έχει αναγνωριστεί πως λίγο έως πολύ διέσωσε τις τοπικές κοινότητες που όδευαν προς κατάργηση. Ο Συντονιστής του Δικτύου Προκόπης Σινάνης, σε συνέχεια αυτών των παρεμβάσεων, χαρακτήρισε χθες στο «Ε» ιδιαίτερα τιμητική την πρόσκληση των εκπροσώπων του δικτύου των κοινοτήτων της Λέσβου στη βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Π. Σινάνης: «Αναγνώριση της προσφοράς μας»

«Είναι μια αναγνώριση της προσφοράς του Δικτύου στην όλη διαβούλευση. Εμείς με νηφαλιότητα, με επιχειρήματα και χωρίς να μπαίνουμε σε μικροπολιτική, αναδείξαμε προβλήματα του νομοσχεδίου, ειδικά στον σχεδιασμό για τις τοπικές κοινότητες, καταθέσαμε προτάσεις, αναδείξαμε προβλήματα και συμβάλλαμε στο να γίνει καλύτερος αυτός ο νόμος. Η πρόσκλησή μας σήμερα (σ.σ. χθες), είναι μια επιβράβευση νομίζω», είπε χαρακτηριστικά στο «Ε», πριν μας δώσει μία εικόνα περί του τι ακριβώς συζητήθηκε χθες στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής. «Εμείς εδώ οι εκπρόσωποι της Λέσβου, κατεβήκαμε για μία ακόμη φορά με σημαία μας το αίτημα της διάσπασης του δήμου Λέσβου και την διάσωση αλλά και ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του των τοπικών κοινοτήτων», εξήγησε, για να αναφερθεί στην δική του παρέμβαση στην Επιτροπή. Όπου πλέον το Δίκτυο στάθηκε στην αναγκαιότητα ο πρόεδρος στις  τοπικές κοινότητες να εκλέγεται απευθείας και χωρίς να χρειάζεται στη συνέχεια η ψήφισή του από τα υπόλοιπα μέλη του τοπικού συμβουλίου. Κοινώς να εκλέγεται εκείνος που αναδείχθηκε πρώτος σε σταυρούς. Ζητώντας παράλληλα στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων αλλά και των πόρων προς τις κοινότητες, να απλουστευτούν οι διαδικασίες πίστωσης της πάγιας προκαταβολής, που εξυπηρετείται ως γνωστόν μέσω ενός παμπάλαιου Π.Δ.

Η ΔΕΔΑΠΑΛ

Δεν ήταν όμως μόνο αυτές οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων του δήμου Λέσβου. Αφού σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται και το μέλλον της ΔΕΔΑΠΑΛ, αφού όπως προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο, ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων, οδεύει προς κατάργηση στους δήμους των νησιών. Με το αντικείμενό της να απορροφάται από τις υπηρεσίες των δήμων. Από τη στιγμή όμως που ο δήμος Λέσβου πηγαίνει για διάσπαση και άρα δεν θα είναι πια στη λογική του «ένα νησί, ένας δήμος» στην οποία καταργούνται οι ΦΟΣΔΑ στον «Κλεισθένη», οι εκπρόσωποι του δήμου Λέσβου προκρίνουν την επιλογή διατήρησης της ΔΕΔΑΠΑΛ για τους δύο δήμους που θα δημιουργηθούν στο νησί. Με τον Στέφανο Αποστόλου, ως πρόεδρο της διαδημοτικής επιχείρησης της Λέσβου, να στηρίζει αυτό το αίτημα και με την ίδια τη φυσική του παρουσία χθες στη Βουλή.

Και η ΔΗ.ΣΥ υπέρ της διάσπασης του δήμου Λέσβου

Ξεχωριστής σημασίας όμως ήταν και είναι το θέμα της διάσπασης του δήμου Λέσβου. Που διαπιστώθηκε με ικανοποίηση την Παρασκευή ότι βρίσκεται καταγεγραμμένη η πρόθεση στην εισηγητική έκθεση του «Κλεισθένη 1». Το θέμα αυτό βέβαια, κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης, έμεινε και χθες «χαμηλά», για ευνόητους λόγους. Αφού σε καμία των περιπτώσεων στο υπουργείο Εσωτερικών δεν θέλουν να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για την χωροταξική αναθεώρηση των δήμων. Παρ΄ όλα αυτά στο άκουσμα του αιτήματος της πλευράς της Λέσβου και μέσα στην Ειδική Επιτροπή, καταγράφτηκε νέα αναγνώριση του δικαίου του, με την βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ Ε. Χριστοφιλοπούλου να τονίζει χαρακτηριστικά: «Εμείς σαν ΔΗ.ΣΥ. αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της διάσπασης του δήμου Λέσβου, του μεγαλύτερου στη χώρα και θα στηρίξουμε το αίτημά της», είπε χαρακτηριστικά. Με μία δήλωση που έχει τη σημασία της και έρχεται κόντρα στο «στείρο» «όχι» στην προοπτική χωροταξικής αναθεώρησης, που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

 

Το κλίμα της συζήτησης, ο Πατούλης και ο Αγοραστός

Γενικότερα τώρα σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πλειονότητά τους τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οδηγεί σε ακυβερνησία τους δήμους, ενώ ταυτόχρονα καταργεί την αντιπροσωπευτικότητα στη διοίκηση τους. Σε άλλο μήκος κύματος και συναινετικοί εμφανίστηκαν οι φορείς που εκπροσωπούν μικρές κοινότητες και νησιά καθώς και εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας, οι οποίοι έκαναν λόγο για νομοσχέδιο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ κατέθεσαν προτάσεις, ζητώντας περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατηγόρησε για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση ότι δεν έδειξε καμία διάθεση συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ «το περιβόητο νομοσχέδιο είναι προφανές ότι δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά απορρύθμιση που σφίγγει περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό της». «Διαφωνούμε κάθετα με αυτό το έκτρωμα που λέγεται Κλεισθένης. Θα οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία και θα επιβαρύνει την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ δεν διορθώνει καμία από τις παθογένειες που υπάρχουν. Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει ότι δεν δημιουργεί κυβερνησιμότητα αλλά παράνοια» ανέφερε. Ακόμα, σχολιάζοντας την καθιέρωση της απλής αναλογικής, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για ιδεοληψία, μέσα από την οποία προσπαθεί να εξυπηρετήσει όχι το εθνικό αλλά το κομματικό συμφέρον βάζοντας τη θηλιά στο λαιμό των δήμων, όπως είπε ο κ. Πατούλης.

Και η ΕΝΠΕ

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), Κωνσταντίνος Αγοραστός, έκανε λόγο για «λαμπρή ευκαιρία που δίνεται σήμερα για συναίνεση». Παράλληλα υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο δεν υπηρετούνται ούτε η αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτε η αρχή της επικουρικότητας, ούτε δίνονται λύσεις στα προβλήματα και στις κακοδαιμονίες που υπάρχουν. «Όσο και να προσπαθεί κάποιος, ό,τι και να πιστεύει, το άσπρο δεν γίνεται μαύρο, ούτε το δεξί αριστερό. Μέσα από το νομοσχέδιο βρίσκεται η απομυθοποίηση της καινούργιας αντίληψης ότι αυτή η κυβέρνηση θα έδινε πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν το έκανε και αυτό καταδεικνύει το κύρος του καθενός», ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

Διαφωνία με το νομοσχέδιο εξέφρασε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στους δήμους (πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ) Νικόλαος Τράκας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσχηματικό διάλογο και ότι δεν βοηθά στη λύση των προβλημάτων, ενώ επέκρινε τη διάταξη για τις μετατάξεις των εργαζομένων χωρίς τη συγκατάθεση τους, όπως είπε. «Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής με την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των δήμων, κάτι που δεν κάνει το νομοσχέδιο», επισήμανε. ο κ. Τράκας.

Θετικός σε διατάξεις του νομοσχέδιου εμφανίστηκε και ο Προκόπης Σινάνης, πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, εκφράζοντας την ικανοποίηση του που «σειρά αιτημάτων που κατατέθηκαν στο δημόσιο διάλογο έγιναν δεκτά», και τόνισε ότι οι κοινότητες θα πάψουν πλέον να είναι παρίες των δήμων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey