Η ετυμηγορία της ...κάλπης θα κρίνει τι μέλλει γενέσθαι σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο

02/07/2022 - 10:00

Μπορεί δημοσίως να λέγεται από τα πιο επίσημα χείλη, του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι πρόθεσή του είναι οι εκλογές να γίνουν προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας, τονίζοντας ότι θέλει να λειτουργήσει θεσμικά, αλλά όλες οι ενδείξεις και τα γεγονότα κατατείνουν ότι πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ ήδη στο ...τραπέζι έχουν πέσει και συγκεκριμένες ημερομηνίες ως πιθανές για τη διενέργεια των εκλογών. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό, η αρχική αποφασιστικότητα για εξάντληση της τετραετίας, που εξέπεμπαν τα κυβερνητικά στελέχη, «μετεξελίχθηκε» σε πρόθεση, αφήνοντας όμως και μερικά «αλλά», που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, αφού αυτός έχει και τον τελικό λόγο. Πέρα από το απρόβλεπτο των εξελίξεων, λόγω της γενικότερης αστάθειας, ένεκα του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων που αυτός προκαλεί με την ενεργειακή κρίση και όχι μόνο, μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδος και μάλιστα με τέτοια τοξικότητα, δεν έχει την «πολυτέλεια» να αντέξει η χώρα, όταν γύρω μας υπάρχουν τόσα ανοιχτά «μέτωπα» και επιβάλλεται να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και όχι κυβερνητική αβεβαιότητα. Τούτων δοθέντων λοιπόν, αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες καταστάσεις, μέσα στο καλοκαίρι, που μπορεί να αποτρέψουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι αρχές Φθινοπώρου να έχουμε πρόωρες εκλογές, ώστε πριν τον χειμώνα και ότι αυτός φέρνει στον οικογενειακό προϋπολογισμό, η όποια νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να είναι σε θέση να πάρει δύσκολες αποφάσεις, έχοντας νωπή την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος. Αρκεί βέβαια να μην υπάρξουν τραγικές καταστάσεις με τις πυρκαγιές, όπως συνέβη πέρυσι, και να μην έχουμε περαιτέρω εντάσεις στα εθνικά μας θέματα λόγω των προκλήσεων της γείτονος χώρας, που να αποτρέψουν στον πρωθυπουργό να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Οπως και να έχει πάντως, όλα συνηγορούν ότι ο «κύβος ερρίφθη» και ότι αν δεν υπάρξει κάτι που να «ακυρώσει» αυτόν τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τότε τέλη Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη, θα οδηγηθούμε σε κάλπες με την απλή αναλογική, που είναι σχεδόν αδύνατο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει, όπως ήδη προαναγγέλλεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές με το νέο εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση, επιδιώκοντας την αυτοδυναμία, ή στην εναλλακτική περίπτωση που δεν προκύπτει, σε μια κυβερνητική συνεργασία περισσότερων του ενός κομμάτων. Το τι τελικά θα συμβεί βέβαια, εξαρτάται από την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος, που θα αποτυπωθεί και στα εκλογικά αποτελέσματα. Ποια θα είναι η δύναμη των κομμάτων και ποια τα πιθανά ενδεχόμενα. Το κυβερνητικό αφήγημα μπορεί να μιλά για «διπλές» εκλογές και να προσβλέπει περισσότερα στις δεύτερες, εκτιμώντας ότι λόγω του «μπόνους» των εδρών της ενισχυμένης, που δίνονται στο πρώτο κόμμα, μπορεί να διεκδικήσει την αυτοδυναμία, αλλά για να συμβεί αυτό πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της «πρώτης» κάλπης. Αν αυτό απέχει λίγο από τα ποσοστά που μπορεί να προκύψει αυτοδυναμία, με την περαιτέρω ενίσχυση του πρώτου κόμματος, λόγω της δεδομένης πόλωσης και του διλήμματος «σταθερότητα ή ακυβερνησία» που θα τεθεί, έχει καλώς, αλλά αν απέχει αρκετά, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμη και το ενδεχόμενο, σε αυτήν την χρονική περίοδο που οι αστάθμητοι παράγοντες παραμένουν ισχυροί και οι επιπτώσεις από το ενεργειακό κόστος και την εν γένει ακρίβεια, απαιτούν δύσκολες αποφάσεις, να αναζητηθούν κυβερνητικές συγκλίσεις από την πρώτη κάλπη, μεταθέτοντας τις όποιες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική σε πιο «ήσυχες» μέρες, όταν ενδεχομένως θα έχουμε πιο προβλέψιμες καταστάσεις και τα ...ρίσκα για τη χώρα μας θα είναι λιγότερα. Γιατί όπως και να το κάνουμε οι «διπλές» εκλογές προεξοφλούν παράταση της υπηρεσιάκής κυβέρνησης σε μια περίοδο που τα ανοιχτά μέτωπα είναι αρκετά και χρειάζεται να παρθούν αποφάσεις χωρίς καθυστερήσεις και αβεβαιότητες. Αλλωστε το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος του προέδρου του Ν. Ανδρουλάκη, που έτσι και αλλιώς είναι ο πιθανότερος «εταίρος» σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία, ήδη μιλά και αναδεικνύει, σε κόντρα με το «αφήγημα» Μητσοτάκη που μιλά για «διπλές» κάλπες, ότι η όποια σύγκλιση θα πρέπει να αναζητηθεί, αμέσως μετά τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης, αποτελεί ένα αξιοπρόσεκτο δεδομένο που τίθεται στο δημόσιο διάλογο και ασφαλώς δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη.

Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά στη δημόσια συζήτηση το θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών έχει τεθεί με τόση ένταση και πλέον συζητιέται ως ένα πιθανό ενδεχόμενο, που εκ των πραγμάτων απασχολεί όλες τις πλευρές του πολιτικού σκηνικού, αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί, ως προοπτική που μπορεί να προκύψει από τις κάλπες. Και μπορεί εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, όποτε αυτή γίνει, η κάθε πολιτική δύναμη να θέλει να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα με βάση τους στόχους της, που ήδη προβάλλει- η ΝΔ την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ την «πρωτιά» και το ΠΑΣΟΚ την γενναία ενίσχυση του- αλλά δεν είναι τυχαίο ότι όλοι, για το τι μπορεί να συμβεί στο μετεκλογικό τοπίο, αναφέρονται στη βούληση του ελληνικού λαού και στα μηνύματα που θα εκπέμψει η κάλπη. «Μηνύματα» , που όσο και αν δεν αρέσουν στα κόμματα, που ενδεχομένως άλλες προτεραιότητες έχουν και άλλα μπορεί να περιμένουν, υποχρεώνουν όλους ανεξαιρέτως, να λάβουν σοβαρά υπόψη για τις επόμενες κινήσεις τους. Γιατί πράγματι η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος είναι εκείνη που θα δρομολογήσει εξελίξεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση και όλοι θα κριθούν από τις επιλογές και τις κινήσεις τους. Ενδεχομένως προεκλογικά, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους ψηφοφόρους για την κάλπη τους, που είναι και ο πρωτεύον στόχος, η κάθε πολιτική δύναμη μπορεί να διατυπώνει θέσεις και επιχειρήματα που θεωρεί «δελεαστικά» για το ακροατήριο που απευθύνεται, αλλά όταν οι κάλπες «κλείσουν», οφείλουν όλοι να ...προσγειωθούν και να λάβουν υπόψη τη νέα πραγματικότητα που θα έχει διαμορφωθεί για τις περαιτέρω κινήσεις και διεργασίες που θα προκύψουν. Και επειδή ζούμε σε δύσκολους καιρούς, όπου οι βεβαιότητες και οι όποιες «σταθερές» έχουν μπει σε μια επικίνδυνη «περιδίνηση», το πολιτικό σύστημα, που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας μας, οφείλει να έχει την ωριμότητα και τον ρεαλισμό να βρει τις αναγκαίες συναινέσεις για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, που είναι και το μείζον σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία.

Οπως άλλωστε έχουμε επισημάνει από το βήμα αυτό και άλλες φορές, το επόμενο χρονικό διάστημα είναι έντονα εκλογικό, όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο με την εκλογή των βουλευτών και της κυβέρνησης , αλλά και σε περιφερειακό, αφού σε ένα χρόνο περίπου θα έχουμε και αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι πολύ κρίσιμο ο πολιτικός διάλογος και η όποια αντιπαράθεση, που είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, να γίνει με επιχειρήματα και θέσεις, χωρίς τη επικίνδυνη τοξικότητα και τον λαϊκισμό, που δίχασε την κοινωνία και την οποία πληρώσαμε πολύ ακριβά στο πρόσφατο παρελθόν. Αλλωστε το γεγονός ότι και στις δημοσκοπήσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, το θέμα της συνεργασίας των πολιτικών κομμάτων είναι μεταξύ των πρώτων προτιμήσεων, πέρα από αυτό της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, εν προκειμένω της ΝΔ, που φαίνεται να προηγείται, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες της κοινής γνώμης, δείχνει ότι ένα σημαντικό και πάντως κρίσιμο κομμάτι του εκλογικού σώματος, περισσότερο από παλαιότερες εποχές, προκρίνει να υπάρχουν συγκλίσεις στο πολιτικό σκηνικό, προτάσσοντας μάλιστα αυτή της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, ως την πλέον «επιθυμητή», προφανώς γιατί θεωρούν ότι, παρά τις όποιες πολιτικές διαφορές, τα δυο κόμματα, έχοντας σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, μπορούν να αναζητήσουν κοινό τόπο για μια κυβερνητική συνεργασία που θα έχει προτεραιότητες και κοινούς στόχους για τη χώρα και την κοινωνία. Και μπορεί πράγματι στη χώρα μας να μην υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι κυβερνήσεις είναι στην πλειονότητά τους πολυκομματικές, αλλά σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία, εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει άλλη λύση από το αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία και ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί, με βάση τις προτεραιότητες της χώρας και τις ανάγκες της κοινωνίας. Μια τέτοια συνεργασία σε κεντρικό επίπεδο , αν προκύψει, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει και θα ενισχύσει τις όποιες προσπάθειες γίνονται και θα γίνουν και σε τοπικό επίπεδο για περαιτέρω συγκλίσεις εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και μια τέτοια προοπτική είναι κατά γενική παραδοχή ό,τι καλύτερο και για την αυτοδιοίκηση, που έτσι και αλλιώς είναι χώρος σύγκλισης δυνάμεων και προσώπων με διαφορετικές αναφορές, για να αναζητηθούν οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις και συνεργασίες, για το καλό των τοπικών κοινωνιών που πρέπει να είναι και το ζητούμενο. Σε τελική ανάλυση η ετυμηγορία του ελληνικού λαού σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο είναι αυτή που θα δρομολογήσει εξελίξεις και ενδεχομένως θα επιβάλλει και «λύσεις». Ιδωμεν αναμένοντας και τις κάλπες...

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey