FOLLOW US

Πολιτική

  • Ο Αλέξης Τσίπρας στο φόρουμ του Νταβός:
«Η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί με αξιοπρέπεια τις προσφυγικές ροές»
Από την παρουσία του Πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

«Το πρόβλημα με την Ευρώπη τώρα είναι ότι πολλές χώρες πιστεύουν ότι αν το πρόβλημα δεν είναι δικό τους, αν δεν είναι στην 'αυλή' τους, δεν είναι δικό τους και αυτό είναι υπαρξιακό πρόβλημα συνολικά της ΕΕ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβαση του στο Φόρουμ του Νταβός και στο πάνελ με αντικείμενο: «Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο», με αφορμή το μεταναστευτικό - προσφυγικό και πώς αυτό αντιμετωπίζεται έως τώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σημείωσε, δε, ότι «αν πιστεύουμε ότι η ΕΕ είναι ένας οργανισμός «α λα καρτ», που κάποιοι έχουν μόνο οφέλη και όχι υποχρεώσεις, αυτό είναι πρόβλημα για το κοινό μέλλον μας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόβλημα σχετίζεται και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, εξηγώντας ότι το αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας δημιούργησε δυσκολίες στις κοινωνίες μας και τώρα το βασικό πολιτικό πρόβλημα είναι η άνοδος των ρατσιστικών, εθνικιστικών, λαϊκιστικών δυνάμεων, οι οποίες και δεν πιστεύουν στις κοινές αξίες μας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στις χώρες μας και να σταματήσουμε αυτές τις πολιτικές λιτότητες με μια αναπτυξιακή ατζέντα ώστε να προωθήσουμε την κοινωνική συνοχή. «Να σταματήσουμε τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να δούμε την ανάπτυξη με κοινωνική και πολιτική συνοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, τόνισε ότι το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας ή της Ιταλίας ή των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, και πως πρέπει να είναι πιο γενναία η ΕΕ και να θέσει το ζήτημα στο επίκεντρο της ατζέντας της.

 

 

Μειωμένες οι ροές

 Αισθητά μειωμένες είναι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο 15θήμερο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Από τις 11 έως και σήμερα 24 Ιανουαρίου σημειώθηκαν στη Λέσβο δυο μόλις περιστατικά με 76 άτομα, στη Σάμο πέντε περιστατικά με 188 άτομα ενώ στη Χίο δεν υπήρξε καμία άφιξη. Συνολικά τον Ιανουάριο, έως και σήμερα, έφθασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 1061 άτομα (531 στη Λέσβο, 119 στη Χίο και 417 στη Σάμο).

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Τουρκικής Ακτοφυλακής, από 1ης Ιανουαρίου έως σήμερα, μέσα στα τουρκικά χορικά ύδατα υπήρξαν επεμβάσεις σε 30 περιστατικά κατά τα οποία επαναπροωθήθηκαν στις τουρκικές ακτές συνολικά 1283 πρόσφυγες και μετανάστες.

 

 

 

Παρέμβαση Αθανασίου

Για τους απλήρωτους εργαζόμενους στη Μόρια

Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα απηύθυνε ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου σχετικά με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο ΚΥΤ Μόριας μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Ο κ. Αθανασίου σημειώνει ότι εδώ και τρεις μήνες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, παραμένουν απλήρωτοι. «Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους, προέρχονται από πολύμηνη ανεργία. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται άτομα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, ακόμα και μέλη οικογενειών στις οποίες υπάρχει έστω και ένα άτομο με αναπηρία. Έχοντας, λοιπόν, αυτό το υπόβαθρο και με δεδομένη την πραγματική ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο, η πρόσληψή τους στο Hot Spot, έστω και με μισθό 495€ και κάτω από αυτές τις συνθήκες εργασίας, ήταν η μόνη λύση» προσθέτει.

Όμως οι εργαζόμενοι αυτοί παραμένουν απλήρωτοι από την έναρξη της σύμβασής τους ακόμη και τις ημέρες των εορτών, ενώ επιβαρύνονται καθημερινά και με τα έξοδα μεταφοράς τους στο Hot Spot, προσθέτει. Επιπλέον, εξηγεί ότι αρκετοί από αυτούς προέρχονται από άλλα μέρη καθώς ήρθαν στη Λέσβο με σκοπό να εργαστούν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και τώρα αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο και το ρεύμα τους.

Ο κ. Μουζάλας ερωτάται ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης στην καταβολή των δεδουλευμένων, αφού υπήρχε η πίστωση των χρημάτων: «Μήπως διατέθηκαν για την κάλυψη άλλων αναγκών του Υπουργείου σας, τις οποίες εσείς κρίνατε μεγαλύτερης προτεραιότητας από την πληρωμή των εργαζομένων;». Αν προτίθεται να προβεί άμεσα στην καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς και ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top