FOLLOW US

Πολιτική

  • Προαναχωρησιακά κέντρα επανέλαβε ο Μουζάλας στους δημάρχους των νησιών στη Βουλή
Γαληνός: «Βρισκόμαστε υπό την επήρεια ενός ιδιότυπου εκβιασμού»

Τη θέση του για τη δημιουργία νέων προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά και ειδικά στη Λέσβο επανέλαβε χτες το μεσημέρι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή με τους Δημάρχους των νησιών στη διαρκή επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης. Απέναντι στους δημάρχους που αναφέρθηκαν στο γεωγραφικό περιορισμό των προσφύγων στα νησιά λόγω της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, ο κ. Μουζάλας τόνισε: «27 κράτη της ΕΕ δίνουν άλλη νομική ερμηνεία από εσάς, μαζί και οι ειδικοί της Κομισιόν, αλλά και η Τουρκία. Τι θα πούμε εμείς ότι ο Δήμαρχος της Λέσβου έχει άλλη άποψη;»

Ο κ. Μουζάλας επεσήμανε ότι το σχέδιο για τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων είχε ειπωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη και ότι αν εισακούγονταν η άποψή του δεν θα έφτανε σήμερα το κέντρο της Μόριας σε αυτή την κατάσταση, η οποία «αγγίζει τα όρια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αποσυμφόρηση για τον κ. Μουζάλα σημαίνει νέα κέντρα για να διευκολυνθούν οι επιστροφές στην Τουρκία, καθώς και επιστροφές στην ενδοχώρα, αφού τόνισε ότι από το τελευταίο 15ήμερο του Οκτωβρίου έγιναν 1360 μεταφορές στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα νησιά, όταν έφτασαν όμως σε αυτά από απέναντι το ίδιο χρονικό διάστημα 1610 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η παρέμβαση Γαληνού

«Οι δήμαρχοι δεν είναι ούτε θυρωροί ούτε ξενοδόχοι» ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός και πρόσθεσε: «Είμαστε αυτοί που ζούμε με τις τοπικές κοινωνίες που βιώνουμε το πρόβλημα και βλέπουμε ότι δεχόμαστε υποσχέσεις δεχόμαστε συμβουλές συζητήσεις ερμηνείες αλλά στην πράξη δε γίνεται τίποτα. Δυστυχώς είμαστε μόνοι και εξακολουθούμε σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα να είμαστε μόνοι απέναντι σε όλο το πρόβλημα που έχουμε να σηκώσουμε και να διαχειριστούμε αλλά και απέναντι σε κοινωνίες οι οποίες έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Έλεγα από το ξεκίνημα της κρίσης όταν είχαμε δείξει και έχουμε ακόμη αυτό το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Όταν είχαμε σηκώσει για λογαριασμό ολόκληρης της Ελλάδας και είχαμε αλλάξει την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό από την Ελλάδα της σπατάλης των μνημονίων των χρεωμένων νοικοκυριών και το καταχρεωμένο κράτος είχαμε πάει στην Ελλάδα της αλληλεγγύης την Ελλάδα της ανθρωπιάς την Ελλάδα της ικανότητας στη διαχείριση μεγάλων κρίσεων. Έλεγα λοιπόν από τότε ότι όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Ότι όλα αυτά μπορούν να χαθούν αν αφεθούν στη τύχη τους. Σε άλλο σημείο τόνισε: « Όταν φάνηκε ο γεωγραφικός περιορισμός είχα προειδοποιήσει που θα φτάσουμε σ’ αυτό το μαρτύριο της σταγόνας.  Είχα προειδοποιήσει ότι κάποια στιγμή όταν τα αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν και δεν λειτουργούμε εγκαίρως παίρνοντας αποφάσεις κάποια στιγμή θα φτάσουμε σε καταστάσεις μη διαχειρίσιμες. Δυστυχώς φτάσαμε. Και φτάσαμε όταν στην ουσία δεν έπρεπε να έχουμε πρόβλημα, όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία, όταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν υπήρχαν ροές και παρόλα αυτά δε γινόταν καταγραφές και έλεγχοι ώστε να υπάρξει χώρος φιλοξενίας όταν υπάρξουν ροές. Γι’ αυτό ισχυρίζομαι με κάθε σεβασμό προς όλους και προς τον Υπουργού και όλους τους παρεβρισκόμενους ότι κύριε Υπουργέ θεωρώ πως το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε υπό την επήρεια ενός ιδιότυπου εκβιασμού, αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν και να γίνουν μη διαχειρίσιμα θεωρώ ότι εκβιαζόμαστε να κάνουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τις τοπικές μας κοινωνίες, ούτε και από εμάς παρότι στην αρχή δείξαμε ένα άλλο πρόσωπο αλλά στην αρχή ήταν άλλες οι συνθήκες.»

Από την πλευρά του ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε ότι «το παραμύθι με τη συμφωνία πρέπει να τελειώσει». Και επεσήμανε ότι επί ΝΔ, το 2013 και το 2014 «δεν είχαμε ροές γιατί υπήρχε πρόγραμμα και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις επί του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, καθώς και για την ασφαλή επιτήρηση των συνόρων».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top