FOLLOW US

Πολιτική

  • Μία ακόμη σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας στα πλαίσια της διαβούλευσης για την εφαρμογή του μέτρου
Έχει ακόμα δρόμο το «Μεταφορικό Ισοδύναμο»

Η διαβούλευση με αντικείμενο το σχέδιο νόμου που θα εισάγει στις νησιωτικές κοινωνίες την εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.), έχει αρχίσει να «κολυμπάει» στα βαθιά με μία ακόμη σύσκεψη χθες στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Η οποία δεν έδωσε απαραίτητα νέες πληροφορίες ως προς το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των ανισοτήτων στα νησιά (σε σχέση με τα ισχύοντα στην ηπειρωτική Ελλάδα), αλλά τουλάχιστον έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθούν κάποια βασικά ερωτήματα, που θα πρέπει οι εμπνευστές του νόμου, να λάβουν μέχρι το καλοκαίρι, πολύ σοβαρά υπόψη. Με τη συμμετοχή και του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χρύσανθου Αργυρίου, ως εκπροσώπου των νησιών μας, που προσπάθησε να «δείξει» χτυπητές αδυναμίες στη μελέτη κάλυψης μέσω επιδότησης του κόστους μεταφορών, η σύσκεψη απέδειξε πως υπάρχει μία καλή βάση για να έχει ουσία το μέτρο ως προς τον… ουτοπικό για χρόνια στόχο της εναρμόνισης του θαλάσσιου μεταφορικού κόστους, αλλά παράλληλα πως απαιτείται ακόμα πολύς δρόμος για να αποδειχθεί το επίμαχο μέτρο ως πραγματικό «μεταφορικό ισοδύναμο».

 Η τελευταία σύσκεψη οργανώθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη  Γιαννέλλη Θεοδοσιάδη και το Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας Διονύση Τεμπονέρα και τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού των νησιών της Ελληνικής Επικράτειας. Συμμετείχαν, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος,  ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χρύσανθος Αργυρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ιονίων Νήσων, Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, ο Δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο Δήμαρχος Καλυμνίων, Γιάννης Γαλουζής ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου,  ο Δήμαρχος Σκύρου, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο Αντιπρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου, Ευάγγελος Κωστόπουλος και η Αντιδήμαρχος Ρόδου, Μαρίζα Χατζηλαζάρου.

 

Κουρουμπλής: «Μόνο εμείς τολμήσαμε»

Ο Υπουργός Ναυτιλίας στην τοποθέτησή του τόνισε ότι ένα μέτρο που ξεκίνησε να συζητείται από τη δεκαετία του ’70 σήμερα αρχίζει να υλοποιείται. «Πριν από μερικούς μήνες θα έλεγε κανείς ότι δε θα γίνει ποτέ αλλά αυτή η Κυβέρνηση θα το επιχειρήσει και θα είναι σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να γίνουν πράξη η διακηρυγμένη νησιωτική πολιτική της Ευρώπης και η ευρωπαϊκή πολιτική της εδαφικής συνοχής. Είναι ένα δύσκολο μέτρο στην εφαρμογή του και για το λόγο αυτό χρειάζεται και την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής.

 

Σαντορινιός: «Οι νησιώτες θα αισθάνονται πια ισότιμοι…»

Ενώ ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός από τη μεριά του σημείωσε ότι σύντομα, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, θα αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το ΜΙ. «Το ΜΙ που φέρνει η Κυβέρνηση αποτελεί ένα καινοτόμο μέτρο, το οποίο θα προσφέρει πολλά στην αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας. Παράλληλα, το σχέδιο νόμου λαμβάνει υπόψη τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, το βαθμό απομόνωσης κάθε νησιού και τις πραγματικές ανάγκες μετακίνησης των νησιωτών, αποτελώντας έτσι την πρώτη προσπάθεια για την εφαρμογή μιας νησιωτικής πολιτικής που θα απαντά στα πραγματικά προβλήματα των νησιών. Πρόκειται για την εναρμόνιση του θαλάσσιου μεταφορικού κόστους προϊόντων και του κόστους μετακινήσεων κατοίκων των νησιών, με το αντίστοιχο της Ηπειρωτικής Ελλάδας.». Και κλείνοντας ανέφερε ότι σύντομα οι νησιώτες, μέσω των θεσμικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για τη νησιωτικότητα, θα αισθάνονται επιτέλους ισότιμοι, ενώ για πρώτη φορά θα διατεθούν σημαντικά ποσά, από εθνικούς πόρους, για τις μικρές επιχειρήσεις των νησιών, ποσά που θα τονώσουν την ρευστότητά τους.

 

Κλείνοντας τη συνάντηση ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι το Υπουργείο υλοποιεί την εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να εφαρμοστεί το μέτρο το συντομότερο δυνατό. «Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια, έγινε ιεράρχηση των αναγκών και έτσι βρέθηκαν χρήματα από το ΠΔΕ, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής. Σημείωσε όμως ότι στόχος του Υπουργείου είναι το Μ.Ι.  να ενισχυθεί και με ευρωπαϊκούς πόρους. «Θέλουμε η εδαφική συνοχή και οι σχετικές διακηρύξεις της Ευρώπης να αποκτήσουν σάρκα και οστά, να γίνουν πράξη. Για αυτό και ο στόχος είναι να φέρουμε ευρωπαϊκούς πόρους. Η νησιωτικότητα είναι κρίσιμο μέγεθος, το οποίο ειδικά στο Αιγαίο συνδέεται και με εθνικά ζητήματα. Τα νησιά είναι πολλά και έχουν τη σημασία τους, όπως έχουν και τις δυσκολίες τους. Στόχος είναι να έρθει μια ισορροπία στη χώρα και το Μεταφορικό Ισοδύναμο να λειτουργήσει υπέρ αυτών που σχεδιάστηκε, δηλαδή υπέρ των κατοίκων των νησιών».

 

Ερωτήματα και προβληματισμοί

Στα πιο «βαθιά» ωστόσο της σύσκεψης, εκφράστηκε εύλογα από τους συμμετέχοντες ο προβληματισμός για το αν ο περίφημος «αλγόριθμος» που θα δίνει ουσιαστικά στους νησιώτες την επιδότηση κάλυψης της ανισότητας ανάμεσα στις μεταφορές στον ηπειρωτικό και στο νησιωτικό χώρο, θα ανταποκρίνεται πράγματι στο ακριβές κόστος. Ενώ προβληματισμός εκφράστηκε και για το… διαδικαστικό του όλου πράγματος, αφού ως γνωστόν, το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας μέσα στο TAXISNET, στην οποία ο κάθε νησιώτης θα καταθέτει το ναύλο του, για να πάρει πίσω (εντός 15 ημερών) την «αποζημίωσή» του. Κι αυτός ο προβληματισμός εκφράστηκε δεδομένου ότι η ηλεκτρονική διαδικασία δεν είναι διαδεδομένη, ειδικά σε πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Ενδιαφέρον είχε όμως και η παρατήρηση πως από το όλο σχέδιο που θα καλύπτει τις μεταφορές και των επαγγελματιών (εισαγωγείς και εξαγωγείς με έδρα επιχείρησης τα νησιά), δεν προβλέπει την μετακύλιση του οφέλους που θα προκύψει σε αυτούς και στους καταναλωτές. Με το Υπουργείο πάντως να δέχεται να δει (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που έχει εκπονήσει τη μελέτη του σχεδίου)  την δυνατότητα πρόβλεψης και αυτής της κάλυψης.

 

Αργυρίου: «Περιμένουμε την οριστικοποίηση των όρων»

«Εμείς περιμένουμε την οριστικοποίηση των όρων του Μεταφορικού Ισοδύναμου και δηλώσαμε στην ηγεσία του Υπουργείου την διάθεσή μας να συμβάλλουμε σαν Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε ότι μας ζητηθεί, με στόχο την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του μέτρου για το καλό των νησιωτών», δήλωσε στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Χρύσανθος Αργυρίου αποτιμώντας το αποτέλεσμα της σύσκεψης στην οποία συμμετείχε.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 14:45
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top