Η «μία εβδομάδα» του Χρ. Σπίρτζη για την έκδοση των ΚΥΑ, που θα επιλαμβάνονταν των επιδομάτων ενοικίου και γενικά των παροχών προς τους σεισμόπληκτους, πέρασε και η κυβέρνηση… αγνοείται!

Επιτέλους, λίγη σοβαρότητα!

01/07/2017 - 09:49

«Σε μία εβδομάδα θα έχουν υπογραφεί οι απαραίτητες Υπουργικές Αποφάσεις για την εξέλιξη των επιδομάτων προς τους πολίτες» ήταν η δήλωση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στις 22 Ιουνίου από τη Βρίσα. Σήμερα είναι 1 Ιουλίου και δυστυχώς δύσκολα κάποιος μπορεί να πει πως αποτελεί έκπληξη το ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα απ’ όσα είπε ο υπουργός. Εξάλλου, η δυσπιστία ως προς τα… γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και ο προβληματισμός από τη διαχρονική σχέση των κυβερνώντων με το γνωμικό που συναρτά τους λόγους με το έργο ήταν έκδηλα στους τοπικούς φορείς από την επομένη κιόλας του σεισμού.

Η δύσκολη κατάσταση, ωστόσο, εκατοντάδων πολιτών που έχασαν τα σπίτια τους από τις 12 του Ιούνη δεν αποκλείεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, ειδικά τις επόμενες ημέρες του καύσωνα, με πολλούς εξ αυτών να προσπαθούν από προχθές να διαπραγματευτούν με την «καλή πίστη» ξενοδόχων και ιδιοκτητών προς ενοικίαση δωματίων ή σπιτιών, αφού αμφότερες οι πλευρές δεν έχουν στα χέρια τους απολύτως κανένα «χαρτί» που να εγγυάται την πληρωμή του επιδόματος φιλοξενίας εκ μέρους του κράτους. Μέσα σε όλα αυτά, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός απέστειλε χθες το μεσημέρι επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας του την άμεση διευθέτηση της πολύ σοβαρής αυτής εκκρεμότητας που τυπικά δεν εξασφαλίζει κανέναν σεισμόπληκτο, υπενθυμίζοντας πως το «μαξιλάρι» του δήμου για τη διευκόλυνση των ενεργειών της κυβέρνησης αποσύρθηκε, αφού ως γνωστόν ο δήμος είχε ενημερώσει εδώ και 10 ημέρες πως έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει το κόστος του επιδόματος φιλοξενίας μέχρι τέλος του Ιούνη…

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, το πραγματικά δύσκολο στάδιο τής μετά σεισμόν εποχής της Λέσβου δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και, όπως υποστηρίζαμε και στο χθεσινό αντίστοιχο ρεπορτάζ μας, οι συγκρίσεις σχετικά με το τι έγινε και τι δεν έγινε στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά το 2014 είναι αναπόφευκτες. Η κυβέρνηση καλό θα είναι να επιδείξει τη σοβαρότητα επιτέλους που απαιτείται σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις και να μην πιστεύει πως η αυτοδιοίκηση θα… καλύψει τα νώτα της για ικανό χρονικό διάστημα, όπως συνέβη και την εποχή του προσφυγικού.

Σε μία εβδομάδα θα ήταν υποτίθεται υπογεγραμμένες οι (δύο) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνταν, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, για να απελευθερωθεί η οικονομική ενίσχυση των σεισμόπληκτων της Λέσβου. Στη συνάντηση που έγινε στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στις 22 Ιουνίου, ο κ. Σπίρτζης είχε αναλύσει το σχέδιο για την επόμενη ημέρα του σεισμού στους τοπικούς φορείς και είχε αναδείξει ως μείζον την υπογραφή των ΚΥΑ, δίνοντας περιθώριο μίας εβδομάδας για να ξεμπερδέψει από το βασικό αυτό στάδιο, της γραφειοκρατικής δηλαδή ακολουθίας. Εξάλλου, ο υπουργός γνώριζε πως και η ανάληψη του κόστους εκ μέρους του δήμου για το επίδομα φιλοξενίας προς τους σεισμόπληκτους θα είχε ισχύ μέχρι το τέλος του Ιούνη, με τις 300.000 ευρώ που εξασφαλίστηκαν μέσω του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας για να καλυφθούν τα έξοδα των ξενοδόχων, κυρίως στα Βατερά, να αποτελούν ένα πρώτο και σε κάθε περίπτωση προσωρινό μέτρο.

 

Οι παρενέργειες της μη έκδοσης ΚΥΑ

Από προχθές λοιπόν και ακόμα περισσότερο χθες, οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου-φιλοξενίας, όπως ήταν φυσικό, ήταν ανάστατοι. Και χωρίς να έχουν στα χέρια τους καμία εγγύηση, εκτός από την… προφορική δέσμευση του υπουργού Υποδομών, μπήκαν στη διαδικασία να… ανανεώσουν οι περισσότεροι τη «σύμβαση» φιλοξενίας τους ή να διαπραγματευτούν μια νέα, συναντώντας αναπόφευκτα αρκετά προβλήματα στην αναζήτησή τους αυτή, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην καλοκαιρινή σεζόν και οι ξενοδόχοι (καλώς ή κακώς) δεν πείθονται από την έτσι κι αλλιώς… αναδρομική ισχύ της δέσμευσης Σπίρτζη για την καταβολή επιδόματος ενοικίου.

Κάποιοι δε, σύμφωνα με καταγγελίες, έπεσαν και θύματα αισχροκέρδειας στην προσπάθειά τους να βρουν ακόμα και σπίτι προς ενοικίαση, με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό να επιβεβαιώνει κάποιες απ’ αυτές με δηλώσεις του στην τοπική συνάδελφο «Νέα της Λέσβου», κάνοντας λόγο για επαγγελματίες που… «νοικιάζουν κοτέτσια στους σεισμόπληκτους και ζητούν 400 και 600 ευρώ»! Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι, εκτός του επιδόματος φιλοξενίας, που είναι το πιο άμεσο για να μη μείνει κανένας πολίτης στον δρόμο, στον αέρα (ελέω… απουσίας της ΚΥΑ) είναι και το έκτακτο βοήθημα των περίπου 500 ευρώ.

 

 

 

Η επιστολή Γαληνού στον Σπίρτζη

 

Ο δήμαρχος Λέσβου χθες, τελευταία ημέρα του Ιούνη και της ισχύος του… «δικού του» επιδόματος φιλοξενίας, απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, ζητώντας σε δραματικό τόνο την ΚΥΑ για τα έκτακτα βοηθήματα και υπενθυμίζοντας πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως σε εκείνη του σεισμού της Κεφαλονιάς, ανάλογη ΚΥΑ είχε εκδοθεί μόλις μέσα σε λίγες ημέρες.

«Μέχρι σήμερα ο Δήμος Λέσβου φρόντισε για την κάλυψη του κόστους σίτισης και διαμονής των πληγέντων για έως ότου εκδοθεί η ΚΥΑ και τακτοποιηθούν με την ενοικίαση κατοικίας για να στεγασθούν και γενικά να λάβουν όσα η Πολιτεία τούς οφείλει. Όπως καταλαβαίνετε, είναι επιτακτική ανάγκη η έκδοση της παραπάνω ΚΥΑ για να βρουν στέγη οι πληγέντες από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, καθώς η καθυστέρηση στην έκδοσή της επιτείνει την αγωνία τους και δημιουργεί δικαιολογημένη αγανάκτηση. Παρακαλώ, για τις άμεσες ενέργειές σας και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συνεργασία», γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή του…

 

Εντείνεται ο προβληματισμός

Την ίδια ώρα και με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες αλλά και αδιευκρίνιστες υποθέσεις για την αντιμετώπιση γενικότερα των συνεπειών του σεισμού, στη δημοτική αρχή δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους από τη μη -έως τώρα- ανταπόκριση της κυβέρνησης. Μάλιστα, ερχόμενοι σε επαφή από προχθές με τη δημοτική αρχή Κεφαλονιάς, που έχει πρόσφατη την εμπειρία του σεισμού του 2014, συνεχίζουν να προσπαθούν να πάρουν και την παραμικρή πληροφορία που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για τη συνέχεια, χωρίς να κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός πως η ανταπόκριση του κράτους το 2014 ήταν πιο άμεση και πιο… ξεκάθαρη.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey