Επιτέλους η Βουλή  έδωσε βήμα και σημασία!

27/10/2017 - 13:33

Στη βουλή οι δήμαρχοι του Αιγαίου για το προσφυγικό

 

Σε συνέχεια σχετικής επιστολής και επαφών του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, οι Δήμαρχοι: Λέσβου, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Κω Γιώργος Κυρίτσης και Λέρου Μιχάλης Κώλιας, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 14:00, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» θα παραστούν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Βουλής, υπό την Προεδρία του βουλευτή  Αντώνη Συρίγου.

Στην εν λόγω συνεδρίαση θέμα ημερήσιας διάταξης είναι: «Συζήτηση με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου» και οι Δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, θα ενημερώσουν για το θέμα τα μέλη της Επιτροπής.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση πραγματοποιείται μετά από αίτημα του Δημάρχου Λέσβου, με σκοπό να ενημερωθεί διεξοδικά και εμπεριστατωμένα η παραπάνω επιτροπή και κατ΄ επέκταση όλο το σώμα τις Βουλής, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα παραπάνω νησιά και με στόχο να προωθηθούν άμεσα οι ανάλογες λύσεις.

Αναπάντητη η επιστολή Καλογήρου

Από την άλλη δεν έχει απαντηθεί ακόμα η επιστολή- έκκληση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως προς την αναγκαιότητα άμεσης αποσυμφόρησης. Η κ. Καλογήρου σχολίασε σχετικά στο «Ε»: «Η κατάσταση με το προσφυγικό δεν είναι εύκολη και την υπογραμμίζω με μόνο στόχο την αντιμετώπισή της. Ξεκινά με την ανθρώπινη διάσταση του θέματος και φτάνει μέχρι την ασφάλεια, υπό την ευρύτερη έννοια. Υπάρχει άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, ώστε οι αιτήσεις να εξετάζονται και να εκδίδονται οι αποφάσεις σε λίγες εβδομάδες και όχι όπως σήμερα μετά από πολλούς μήνες». Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιφερειακή Αρχή ανταποκρίνεται στα αιτήματα του Κέντρου της Μόριας, όποτε της ζητηθεί. Εκτός του ότι η κ. Καλογήρου γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα στο Κέντρο, αφού το επισκέπτεται συχνά, χτες παρευρέθηκε και στη λειτουργία του Ναού του Αγίου Δημητρίου στη Μόρια, όπου βρίσκονταν και ο Στρατηγός, συνομιλώντας με τους κατοίκους του χωριού. Ενδεχομένως οι αρμόδιοι του χοτ- σποτ θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτή τη συνεργασία, όταν βλέπουν να μην εισακούγονται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Στο ΣτΕ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες

Για την άρση γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) προσέβαλε με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου που επέβαλε περιορισμό κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Θυμίζουμε ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα εκδικαστεί στο ΣτΕ η προσφυγή των δικηγορικών Συλλόγων Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Κω με την οποία ζητούν να μην ισχύσει η απαγόρευση μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά προς άλλες περιοχές μέχρι την εξέταση της αίτησης ασύλου

Για το ΕΣΠ, η απόφαση της υπηρεσίας Ασύλου παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες που δεσμεύουν τη χώρα, «επέβαλε περιορισμό κυκλοφορίας σε όσους υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω και Ρόδου. Η απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου στερείται ειδικής και ορισμένης εξουσιοδότησης για την έκδοσή της, δεν έχει επαρκή αιτιολογία ως προς τη λήψη του ως άνω μέτρου που περιορίζει την ελευθερία μετακίνησης όλων των αιτούντων διεθνή προστασία, προσβάλλει την αρχή της αναλογικότητας, ενώ είναι επίσης αντίθετη και με την Οδηγία σχετικά με τις ελάχιστες συνθήκες υποδοχής αιτούντων άσυλο.»

Η σχετική Οδηγία, προσθέτει ότι ναι μεν παρέχει τη δυνατότητα επιβολής περιορισμών κυκλοφορίας, μόνο όμως για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δημοσίας τάξης ή για λόγους ταχείας και αποτελεσματικής εξέτασης της αίτησης διεθνούς προστασίας, οι οποίοι δεν συντρέχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ακόμα, για το ΕΣΠ ο περιορισμός στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θίγει όλα τα δικαιώματα επαρκών συνθηκών φιλοξενίας, εκπαίδευσης, ειδικών συνθηκών μεταχείρισης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και λοιπών δικαιωμάτων που προβλέπονται από τις ως άνω διατάξεις ως προϋπόθεση επιβολής του σχετικού μέτρου.

Και καταλήγουν: «Οι συνθήκες υποδοχής των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχουν επικριθεί πολλάκις από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς, με πιο πρόσφατες τις εκκλήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για βελτίωση των συνθηκών στα ελληνικά νησιά, ενόψει και του επικείμενου χειμώνα, καθώς και την έκκληση 19 ελληνικών και διεθνών οργανώσεων προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, που συνυπέγραψε μεταξύ άλλων και το ΕΣΠ, και καλεί στην αποσυμφόρηση των νησιών, με τη μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα και την παροχή κατάλληλων καταλυμάτων και υπηρεσιών.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey