Ο Γιώργος Πάλλης μαζί με τον Βασίλη Τεντόμα στον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων Π. Κορκολή, ζητώντας οικονομική ενίσχυση του δήμου για το σεισμό

Επιτέλους, έβγαλαν τις παρωπίδες!

30/09/2017 - 12:13

Παρά το ότι τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την κρίσιμη περίοδο του Αυγούστου, όπου η κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να στείλει έγκαιρα ούτε καν τις λυόμενες αίθουσες που απαιτούνταν για τις στεγαστικές ανάγκες των σεισμόπληκτων σχολείων… έβαλλαν αδιακρίτως κατά οποιουδήποτε διατύπωνε κριτική στο -αναμφισβήτητο γεγονός- της υποκατάστασης του κράτους στη Λέσβο, (ξανά και ξανά) από την αυτοδιοίκηση, ο κυβερνητικός βουλευτής του νομού Γιώργος Πάλλης, πήρε την πρωτοβουλία να αναδείξει την μεγάλη αδικία που έχει υποστεί η σεισμόπληκτη Λέσβος. Και μαζί με τον Συντονιστή για  τα του σεισμού  Βασίλη Τεντόμα, επισκέφτηκε την περασμένη Πέμπτη το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτη Κορκολή για να πιέσει να βρεθεί η φόρμουλα της οικονομικής ενίσχυσης του αβοήθητου ως σήμερα δήμου Λέσβου, με το ποσό των 2,7 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να καλυφθούν τα κόστη των έκτακτων αναγκών που δημιουργήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι και συνεχίζουν να «τρέχουν» ως σήμερα. Η εξέλιξη αυτή φυσικά, μόνο ως θετική λογίζεται, καθώς δείχνει πως ο βουλευτής του νομού και κατ΄ επέκταση τελικά και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ στο νησί, αρχίζουν και αντιλαμβάνονται πως ο ρόλος τους πρέπει να είναι προσαρμοσμένος πρώτιστα στην υπεράσπιση των δικαίων της περιοχής που έχουν εκλεγεί να υπηρετούν και όχι (μόνο) στην… δικαιολόγηση των πλείστων κυβερνητικών παλινωδιών…

Η πρωτοβουλία αυτή λοιπόν του κυβερνητικού βουλευτή , μπορεί να θεωρηθεί και ως μία από τις πιο αξιοσημείωτες πολιτικές παρεμβάσεις του στη μέχρι τώρα θητεία του, καθώς ως και σήμερα, είναι γενική ομολογία πως με την γενικότερη στάση του, απέφευγε πολλές από τις «καυτές πατάτες», που σιγόβραζαν από την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να παρέμβει. Και ξεχωρίζει μαζί με μία ακόμη ορατή «διαφοροποίησή» του από τη γραμμή «υπεράσπισης» ως και των αδικαιολόγητων της κυβέρνησης, από την εποχή που το προσφυγικό άρχισε πάλι να ξεφεύγει μετά το καλοκαίρι του 2016 και ο κ. Πάλλης, είχε πάλι διατυπώσει έμμεσα την κριτική του προς τους χειρισμούς του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μετά τον Αθανασίου

Το λοιπόν, η συνάντηση του βουλευτή με τον Παναγιώτη Κορκολή, ανέδειξε το θέμα που μέχρι και ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου που (δεν έχει τις καλύτερες των σχέσεων με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό), είχε ζητήσει με παρέμβασή του στην κυβέρνηση να ικανοποιηθεί: την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του δήμου Λέσβου για τις έκτακτες ανάγκες του σεισμού, που όπως είχε αναδείξει το «Ε» με αναλυτικό του ρεπορτάζ πριν από λίγες εβδομάδες, άγγιζαν σε κόστος τα 2,4 εκ. ευρώ. Με την κυβέρνηση να καλύπτει ως τώρα μόλις τις 600.000 ευρώ, με χρήματα του Υπουργείου Εσωτερικών, μέρος των οποίων ουσιαστικά κάλυπτε ξανά -χαρακτηριστική- δαπάνη του κράτους, αφού ο δήμος είχε πληρώσει ακόμα και το επίδομα στέγασης στους σεισμόπληκτους για το μήνα Ιούνη.

Η διαβεβαίωση Κορκολή

Σύμφωνα τώρα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Πάλλης, ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Κορκολή για το «φλέγον» θέμα της οικονομικής ενίσχυσης του δήμου Λέσβου με το ποσό των 2,7 εκ. ευρώ «προκειμένου να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξ’ αιτίας του σεισμού». Ποσά που έχουν ήδη δαπανηθεί από τον δήμο για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από τον σεισμό, είτε προβλέπεται να δαπανηθούν στο άμεσο διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν 17 επιπλέον σχολεία, κατηγορίας Β’, στα οποία απαιτούνται άμεσες επισκευές για να  λειτουργήσουν κανονικά. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, «ο Π. Κορκολής, ενημέρωσε τους Γ. Πάλλη και τον Β. Τεντόμα, ότι η Γενική Γραμματεία είναι και πρόθυμη και έτοιμη να ικανοποιήσει το συγκεκριμένο αίτημα και να στηρίξει οικονομικά τον Δήμο Λέσβου από τους σχετικούς κωδικούς του ΠΔΕ».

Πως θα μεταφερθούν οι πόροι στον δήμο;

Παρ΄ όλα αυτά, η διαβεβαίωση του κ. Κορκολή πως θα στηρίξει η κυβέρνηση οικονομικά τον δήμο, εξακολουθεί να θεωρείται «προβληματική», αφού πρακτικά, οι σκόπελοι της χρηματοδότησης του δήμου εξακολουθούν να υπάρχουν. Αφού ο κ. Κορκολής (σ.σ. όπως και ο Αλέξης Χαρίτσης στο πρόσφατο παρελθόν), έδειξε το δρόμο ενίσχυσης του δήμου μέσω του (ενισχυμένου) ΠΔΕ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Εξάλλου στο δελτίο τύπου του κ. Πάλλη υπογραμμίζεται πως ο κ. Κορκολής «αναμένει πια το  σχετικό αίτημα από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, η οποία άλλωστε είναι η αρμόδια στο να λαμβάνει και να διαχειρίζεται πόρους από αυτό.  Και πρότεινε, το σχετικό αίτημα του Δήμου, να υποβληθεί άμεσα στην Περιφέρεια, εάν φυσικά δεν έχει γίνει ακόμα, η οποία με την σειρά της θα πρέπει να ενεργήσει προκειμένου να υπάρξει η εκταμίευση των σχετικών πόρων για λογαριασμό του». Και αν και είναι γνωστό πως αυτή η συνεργασία δήμου Λέσβου και περιφέρειας Βορ. Αιγαίου (μέσω της σύναψης προγραμματικών συμβάσεων για την απορρόφηση των πόρων που έχει δώσει  η κυβέρνηση στο ΠΔΕ της Περιφέρειας), είναι μία άλλη «πληγή», δεδομένων των «ψυχροπολεμικών» σχέσεων των Σπύρου Γαληνού και Χριστιάνας Καλογήρου, επί του προκείμενου, υπάρχει άλλο πρόβλημα. Αφού ο δήμος Λέσβου, για τις έκτακτες ανάγκες που άφησε πίσω του ο σεισμός, δεν προχώρησε σε «έργα», αλλά σε «εργασίες», όπως χαρακτηριστικά εκείνες της επισκευής πολλών σχολείων κατηγορίας Β΄. Και τις περισσότερες, αν δεν τις έχει ολοκληρώσει, τις έχει πληρώσει ήδη σε εργολάβους. Ποιο θα είναι λοιπόν το αντικείμενο μίας (ενδεχόμενης) προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου και περιφέρειας, αφού οι περισσότερες εργασίες έχουν ήδη εκτελεστεί και όσες ακόμα «τρέχουν», επιβαρύνουν τον δήμο με ποσά για βενζίνες, μεταφορικές, ηλεκτρολογικό υλικό και μεροκάματα σε εργάτες ή ηλεκτρολόγους;

 

«Μέχρι τέλος του χρόνου πρέπει να έχουμε πάρει τα χρήματα»

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κώστας Κατσαρός, κληθείς να σχολιάσει την θετική -σε κάθε περίπτωση- εξέλιξη της «επικοινωνίας» της αναγκαιότητας οικονομικής ενίσχυσης του δήμου Λέσβου για τις ανάγκες του σεισμού, αναγνώρισε και εκείνος την ικανοποίησή του για την αναγνώριση των «δικαίων» του δήμου, αλλά διατήρησε τις επιφυλάξεις του. «Θεωρώ ότι είναι δύσκολο να μεταφερθούν πόροι από το ΠΔΕ στον δήμο, από τη στιγμή που μιλάμε για εργασίες που έχουν εκτελεστεί. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι ο δήμος έχει επιβαρυνθεί με περίπου 3 εκ. ευρώ για να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν μετά το σεισμό και θα συνεχίσει να καλύπτει ό,τι κι αν χρειαστεί και ότι έχουμε πληρωθεί με μόλις 600.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι το τέλος του χρόνου όμως, τα χρήματα πρέπει να επιστρέψουν στα ταμεία του δήμου, με όποιο τρόπο κι αν προκρίνει η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey