Εντός Ιουνίου στη Βουλή ο «Κλεισθένης» - Νέα τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη για το χωροταξικό και όχι μόνο

Επιμένει για τις «ακραίες» χωροταξικές περιπτώσεις

08/05/2018 - 13:34 Ενημερώθηκε 10/05/2018 - 16:50

Την εκτίμηση ότι από την έναρξη της τυπικής διαβούλευσης, μέχρι και την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ουσιαστικά «εξασφαλίζεται η δίμηνη περίοδος διαβούλευσης και συζήτησης που ζητούν οι φορείς των αιρετών», ώστε να εξεταστούν εναλλακτικές προτάσεις επί διατάξεών του «Κλεισθένης 1», εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής». Ενώ «απαντώντας» στις αντιδράσεις των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σχολίασε πως είναι… «κατανοητές» κι αυτό γιατί οι σχεδιαζόμενες αλλαγές «ξεβολεύουν από μία παγιωμένη κατάσταση δεκαετιών για την αυτοδιοίκηση». Στα… καθ΄ ημάς, ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας και την πιθανότητα χωροταξικής αναθεώρησης, αναφέρθηκε ξανά σε εκείνα που εξήγγειλε(;) από τη Μυτιλήνη. Κάνοντας λόγο για κάποιες «ακραίες περιπτώσεις δήμων» τις οποίες θα δει η κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες. Μ΄ αυτά και με εκείνα, βάσει των νέων δηλώσεων του Υπουργού, ο «Κλεισθένης» αναμένεται στη βουλή μέσα στον Ιούνη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα του Ιουνίου και συγκεκριμένα προς επεξεργασία στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Και ο Υπουργός Εσωτερικών λίγο έως πολύ, επιβεβαίωσε αυτές τις εκτιμήσεις. Ο οποίος (ξανα)μίλησε για το «Κλεισθένης», υπερασπιζόμενος κατά κύριο λόγο την απλή αναλογική:
«Θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια». Και μόνο αυτή να ήταν η προς ψήφιση θεσμική αλλαγή, που δεν είναι, θα είχε μια πολύ μεγάλη αξία. Το σημερινό εκλογικό παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα έχει κλείσει προ πολλού το κύκλο του», είπε χαρακτηριστικά για να καταπιαστεί στη συνέχεια με τις αντιδράσεις των ηγεσιών της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ. «Είναι κατανοητό το γιατί, μιας και ξεβολεύει από μια παγιωμένη κατάσταση εδώ και δεκαετίες», για να επισημάνει στη συνέχεια ότι ο «Κλεισθένης» κινείται εντός των δεδομένων συνταγματικών και δημοσιονομικών ορίων. «Το νομοσχέδιο δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ολιστική μεταρρυθμιστική πρόταση αλλά τα πρώτα βήματα μιας νέας μεταρρυθμιστικής φάσης. Όλες οι μικρές ή μεγάλες αλλαγές που προωθούνται σαφώς και καλύπτουν πραγματικές ανάγκες».

«Η συναίνεση εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα»
Σχολιάζοντας δε τις ενστάσεις αναφορικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων λόγω της απλής αναλογικής, ο υπουργός υποστήριξε ότι «η πρώτη εγγύηση κυβερνησιμότητας είναι η υιοθέτηση της κουλτούρας των συναινέσεων, των συνεργασιών και των συγκλίσεων. Αν κάποιος μελετήσει το νομοσχέδιο, θα διαπιστώσει ότι διευκολύνεται η διαμόρφωση των αναγκαίων πλειοψηφιών σε κρίσιμα θέματα που είναι απαραίτητα για την λειτουργία ενός δήμου».

Χωροταξικό… ενόψει
Για το… χωροταξικό τέλος, ο Υπουργός κινήθηκε σε «γραμμή Μυτιλήνης». Επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά αυτά που είπε στο πλαίσιο του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου που έγινε στη Λέσβο: «Το χωροταξικό δεν συμπεριλαμβάνεται στο περιεχόμενο του «Κλεισθένη I», ωστόσο, ως εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, θα δούμε κάποιες ακραίες περιπτώσεις που θα τις αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες», το Φθινόπωρο είχε στη Μυτιλήνη .

 

Η απλή αναλογική ξανά στο προσκήνιο από τον Σκουρλέτη

«Σενάρια» και κρίσεις με φόντο την απλή αναλογική

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, το ενδεχόμενο να επαναφέρει η κυβέρνηση την πρόταση της απλής αναλογικής με στόχο να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.
«Ο εκλογικός νόμος, η κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, είναι ζητήματα που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς. Ποτέ όμως δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση» ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε: «Μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα, που έχει ωριμάσει, έγκαιρα, πριν από τις εκλογές». Προϋπόθεση ωστόσο γι’ αυτό, είναι να υπάρξει επανατοποθέτηση των κομμάτων και κυρίως του Κινήματος Αλλαγής, με τη διπλή κοινοβουλευτική του έκφραση στην παρούσα βουλή, γιατί έτσι κι αλλιώς η απλή αναλογική είναι νόμος του κράτους για τις μεθεπόμενες εκλογές.
«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια τέτοια συνολική συζήτηση. Ούτως ή άλλως, μακάρι να μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές εξασφαλίζοντας τις 200 ψήφους» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real Fm.
«Οι τρεις κάλπες, δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές ήταν δρομολογημένες για τον Μάιο του ‘19. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Εμείς αυτό που πήραμε ως πρωτοβουλία είναι αυτή η δια νόμου σύμπτωση αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών να σταματήσει και να επαναφέρουμε την προηγούμενη πρακτική, όπου γίνονταν τον Οκτώβριο. Ενδεχομένως, είναι πιθανόν να συμπέσει η ημερομηνία αυτή με τις εθνικές εκλογές. Αν συμπέσει, καλώς να συμπέσει. Όλο το άλλο σενάριο, είναι ελεύθερη η δημοσιογραφία να κάνει τις κρίσεις και τα σενάριά της» σημείωσε.
«Σενάρια» εν μέσω... ρευστότητας
Και η πρώτη κρίση είναι ότι ο διαχωρισμός των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές δρομολογήθηκε με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης γιατί η σύμπτωση «θολώνει» τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ αν συμπέσει με τις εθνικές, όπως αφήνεται να διαρρέει ως ένα πιθανό ενδεχόμενο, αυτή η «θολούρα» προφανώς εξαφανίζεται και ας είναι οι εθνικές εκλογές απείρως πιο πολωτικές και διχαστικές. Το «σενάριο» βέβαια οι εθνικές εκλογές να συμπέσουν με τις αυτοδιοικητικές, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα συνταγματικά όρια για την προσφυγή στις κάλπες, παραμένει ως ενδεχόμενο, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπερπηδηθούν πολύ μεγάλα εμπόδια, που δύσκολα μπορεί να τα παραβλέψει η κυβέρνηση αν θέλει να έχει την καλύτερη τύχη στην κάλπη. Βέβαια το «σενάριο» της σύμπτωσης αυτοδιοικητικών και εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019 είναι το μόνο σίγουρο «σενάριο» που εξασφαλίζει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, όπως αναμένεται να θεσμοθετηθεί μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την αυτοδιοίκηση, ο «Κλεισθένης». Διαφορετικά, αν προηγηθούν οι εθνικές των αυτοδιοικητικών, τότε το νομοθέτημα αυτό της κυβέρνησης, δύσκολα θα... μακροημερεύσει και θα φθάσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, οπότε το εκλογικό σύστημα το πιθανότερο είναι να αλλάξει στα προηγούμενα δεδομένα. Γι’ αυτό και όσα λέγονται αυτήν την περίοδο με το ρευστό πολιτικό σκηνικό χρήζουν προσοχής και κριτικής προσέγγισης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey