Επιστολή αγανάκτησης του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου σε Πρωθυπουργό, Υπουργούς, Βουλευτές και Δημάρχους

Επιδεινώνεται η ζωή στα χωριά της Λέσβου

28/09/2022 - 11:30 Ενημερώθηκε 28/09/2022 - 16:45

<<Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, κύριοι Δήμαρχοι, ζητούμε να στηρίξετε ουσιαστικά την ύπαιθρο για να αντιστραφούν οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, ώστε να μπορέσουμε να μείνουμε στον τόπο μας, που σαν παραμεθόρια περιοχή έχει ιδιαίτερη εθνική σημασία>> αναφέρουν καταλήγοντας στην επιστολή τους με τίτλο: Αντικοινωνικά μέτρα επιδεινώνουν τις συνθήκες ζωής στα Χωριά μας οι εκπρόσωποι του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, Κίμων Χρυσίδης, Βασίλης Μαμώλης και Θέμις Καμένος.

Η επιστολή αυτή έρχεται ως απόρροια της πρόσφατης Συνέλευσης του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, που έγινε στις 21 Σεπτέμβρη 2022 με μαζική συμμετοχή Προέδρων και Συμβούλων Κοινοτήτων. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, διαπιστώθηκε με θλίψη, όπως σημειώνεται, ότι οξύνονται τα προβλήματα διαβίωσης και παραμονής στα χωριά της Λέσβου, γεγονός που έχει, όπως υποστηρίζεται, κοινωνικές και εθνικές διαστάσεις. 

Αναφορά αρχικά γίνεται στην κατάργηση των Αυτόνομων ψηφοδελτίων για τις Κοινότητες το καλοκαίρι του 2019, (καθώς και προβλέψεων για αρμοδιότητες και διάθεση πόρων ενδοδημοτικής αποκέντρωσης), που έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται πολλές πρωτοβουλίες ανθρώπων που προσφέρουν στις Κοινότητες.

Ακόμη γίνεται λόγος για ανεπάρκεια των προληπτικών αντιπυρικών μέτρων επικαλούμενοι την πυρκαγιά στην περιοχή Βατερών, Βρίσας και Σταυρού. <<Είναι δε απόλυτα αναγκαία η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των πληγέντων των περιοχών αυτών, ώστε να μην διαιωνιστούν νέα προβλήματα μετά από αυτά του σεισμού του 2017>> όπως επισημαίνεται.

Παράλληλα γίνεται λόγος για δύσκολες οικονομικές συνθήκες κλιμακούμενης ακρίβειας και συνεχών αυξήσεων,  <<που δυστυχώς καθημερινά υπερχρεώνουν  τους κατοίκους των Χωριών μας και δυσκολεύουν την επιβίωσή τους, επιβάλλονται απανωτά απαράδεκτα μέτρα, που διεκδικούμε να αντιστραφούν>>.

Δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η οποία όπως υποστηρίζεται ξεκινά με ανεπαρκέστατες πιστώσεις για τη θέρμανση και τη λειτουργία των Σχολείων, ενώ  και αυτές οι θέσεις τρίωρης απασχόλησης των σχολικών  καθαριστριών, είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες σε συνθήκες πανδημίας!

Τα επανειλημμένα & ανυλοποίητα τεχνικά προγράμματα των Κοινοτήτων

Τα τεχνικά προγράμματα των κοινοτήτων διακρίνονται όπως επισημαίνεται από την επαναληπτικότητά τους, αφού τα συμβούλια επαναπροωθούν, με μικρές η ελάχιστες προσθήκες, τα έγγραφα των προηγούμενων ετών με έργα μικρά, μεσαία ή μεγάλα που χαρακτηρίζονται ωστόσο αναγκαία για το εκάστοτε χωριό. 

<<Λείπουν από αρκετές Κοινότητες, επαρκή συνεργεία Καθαριότητας και έργων Αυτεπιστασίας, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Συγχωριανών μας..>>.

Αυξημένα τα προβλήματα των αγροτών 

Ακολούθως στο επίκεντρο τίθεται ο αγροτικός τομέας καθώς όπως σημειώνεται δεν στηρίζονται οι  Αγρότες να αντιμετωπίσουν έκτακτες  ζημιές και επιπτώσεις από θεομηνίες. Παράλληλα άφαντες χαρακτηρίζονται οι αποζημιώσεις των 30 ευρώ ανά στρέμμα για την ακαρπία, που υποσχέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Λόγος γίνεται και για την κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ που έχει ως αποτέλεσμα να στέλνονται ηλικιωμένοι και να στήνονται ουρά στον ΕΦΚΑ, ή να πληρώνουν λογιστές και δικηγόρους προκειμένου να πάρουν μια πενιχρή σύνταξη, όπως μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν αυτές του ΟΓΑ, αποτυπώνοντας την <<στήριξη>> που δέχεται ο αγροτικός κόσμος που αποτελεί την κινητήρια δύναμη παραγωγής του τόπου.

Επιπλέον καταργούνται Ταχυδρομικά Γραφεία  και με συμβασιούχους ή συμβασιούχους έργου, στέλνονται στα χωριά αλληλογραφία μία φορά τη βδομάδα. <<Τα επείγοντα  έρχονται κατόπιν εορτής, χάνονται προθεσμίες με οικονομικό κόστος,  οι δε ειδήσεις των καθημερινών εφημερίδων…χάνουν την επικαιρότητά τους ! Η επικοινωνία ηλικιωμένων ανθρώπων με δικούς τους ανθρώπους ή υπηρεσίες  χάνεται, διευρύνοντας το αίσθημα απομόνωσης>>.

Το <<σκανδαλώδες>> Κτηματολόγιο 

Χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδες το Κτηματολόγιο στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης, Γέρας και Ευεργέτουλα επισημαίνεται ένα τερατώδες πρόβλημα που προκύπτει από την άρνηση της σωστής σύνταξης του Κτηματολογίου που έχει σαν αποτέλεσμα να απειλούνται με δήμευση μικρές ιδιοκτησίες χιλιάδων κατοίκων. <<Οι πληρωμένες από δικαιούχους διορθώσεις, δεν έχουν γίνει δεκτές και η υπόσχεση για περίοδο παραλαβής επαναδιορθώσεων, εκκρεμεί από το Μάιο>>.

Ακόμη σημειώνεται ότι υποβαθμίζονται σε εποχή πανδημίας τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά και Αγροτικά  Ιατρεία , με τις κενές θέσεις να υπερτερούν  αυτές των υπηρετούντων. Για πολλά  Χωριά  τα  ασθενοφόρα βρίσκονται σε απόσταση… απώλειας ζωών.

Η μείωση των τμημάτων και σταθμών της Αστυνομίας έχει σαν αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό του αισθήματος ανασφάλειας καθώς έτσι διευκολύνεται η  παραβατικότητα.

Από την  ίδρυση των ΚΕΠ των 13 Δήμων της Λέσβου που έλυσαν πολλά προβλήματα εξυπηρέτησης των δημοτών βαθμιαία μειώνονται οι υπηρετούντες σε αυτά υπάλληλοι, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία τους που περιορίζει την ικανοποίηση αιτημάτων των κατοίκων των χωριών της Λέσβου. 

Οι ελλειπείς δομές Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, έχουν σαν αντίκτυπο να οξύνονται πολλά  κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα.

Σε ότι έχει να κάνει με την πάγια παρά τις υποσχέσεις για καταβολή από τις Δημοτικές Αρχές, προκαταβολής στις Κοινότητες έως και έξι φορές το χρόνο, ώστε να αντιμετωπίζονται κάποιες από τη  σωρεία των  καθημερινών αναγκών, ελάχιστες καταβάλλονται.

<<Και αντί όλων αυτών, βλέπουμε να διατίθενται αστρονομικά ποσά για την κατασκευή μιας φυλακής πολλών χιλιάδων ανθρώπων  μέσα στο κεντρικό δάσος του Νησιού μας, σαν κεντρική δομή ολόκληρου του Βόρειου Αιγαίου, σε πλήρη αντίθεση με τις διαμαρτυρίες φορέων του Νησιού μας και των όμορων Κοινοτήτων.

Η Ερήμωση της Υπαίθρου, που προωθούν  μεγάλα συμφέροντα εγχώρια και υπερεθνικά,  είναι σε πολλά  επίπεδα  καταστροφική για τη Χώρα  και το Λαό μας.  Η Συνεχής υποβάθμιση και τα απανωτά πλήγματα, πρέπει να ακυρωθούν πριν είναι πολύ αργά. Η καθήλωση του Νησιού μας σαν τόπου φύλαξης  χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων, για να μην επιβαρύνονται οι ευρωπαϊκές χώρες και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Όσοι δε την προωθούν ή την σιγοντάρουν, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες, ενάντια στη θέληση της τοπικής κοινωνίας>>.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey