FOLLOW US

Πολιτική

  • Τσαβούσογλου: Αναμένουμε αλλαγές στη visa
Επανέναρξη συνομιλιών με ΕΕ για την τελωνειακή ένωση

Προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να δώσει η Τουρκία κατά το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο κλίμα της προχθεσινής του τοποθέτησης από τη Λιθουανία.

Η γειτονική χώρα επιθυμεί να δει τους καρπούς των προσπαθειών με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του καθεστώτος θεωρήσεων (visa), επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός. Ωστόσο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι δεν αναμένει να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όσο η Αυστρία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, δηλαδή μέχρι τα τέλη του έτους, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη προεδρία δεν προτίθεται να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο λόγω των απόψεων που έχει η Αυστριακή κυβέρνηση για την προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ.

Διαβεβαιώσεις για πολιτικές μεταρρυθμίσεις

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα εργαστεί για την επιτάχυνση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, εστιάζοντας στη δικαιοσύνη, τις ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Θέλοντας έτσι με αυτές τις δηλώσεις να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την ΕΕ που τα θέματα αυτά αποτελούν αδιαπραγμάτευτα για κάθε συζήτηση με την Τουρκία και για τα οποία υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τους ευρωπαίους, ότι παραβιάζονται από τη γείτονα χώρα. Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός ζήτησε την επανέναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ για την τελωνειακή ένωση.

Επιθυμούν να μη χάσουν την Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας. Οι δηλώσεις αυτές δεν είναι άσχετες από την πολιτική κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο καιρό η Τουρκία, με το εθνικό της νόμισμα, τη λίρα, να έχει κατρακυλήσει, η ένταση με τις ΗΠΑ να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη η χώρα να επαναπροσεγγίσει την ΕΕ, στην οποία τον τελευταίο καιρό έδειξε να στρέφει την πλάτη, βλέποντας προς ανατολάς τη στιγμή που η Ευρώπη αποτελεί τον κύριο οικονομικό συνεργάτη της Τουρκίας από την οποία προσδοκά επενδύσεις και όχι μόνο. Στα τέλη Ιουνίου η Άγκυρα, με αφορμή την ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διαπίστωνε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ, ενώ οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, είχε επικρίνει τις Βρυξέλλες υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζεται άδικα. Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου και με φόντο την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας και τα όσα συμβαίνουν σε αυτήν, φαίνεται να θέλουν να χαμηλώσουν τους τόνους δίνοντας και διαβεβαιώσεις ότι προτεραιότητα της χώρας του είναι η επανέναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ κάτι που προφανώς επιθυμεί και η Ελλάδα, αφού προτιμότερη είναι μια Τουρκία που δεν θέλει να κόψει τους δεσμούς της με την ΕΕ, από την Τουρκία που βλέπει μόνο ανατολικά κλείνοντας την πόρτα με την Ευρώπη. Η επανέναρξη των συνομιλιών για την τελωνειακή ένωση αφορά και τη χώρα μας και γι’ αυτό οι εξελίξεις και οι προτεραιότητες της τουρκικής ηγεσίας δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, πολύ περισσότερο εδώ στα νησιά , όπου οι όποιες αλλαγές στο καθεστώς θεωρήσεων, της βίζας, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και στην τουριστική αγορά από τη γείτονα.

 

Συνεχίζεται η τρελή πορεία της τουρκικής λίρας.

Γιόρτασαν χθες οι γείτονες την νίκη της 30ης Αυγ 1922 (μαύρη επέτειο για μας) ελάχιστοι όμως είχαν διάθεση εθνικιστικής έπαρσης την στιγμή που η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 40% από την αρχή του έτους, έναντι δολαρίου και ευρώ. Τρέχει ο πληθωρισμός, διάχυτη είναι η οικονομική ανασφάλεια στους πολίτες, καθώς το δημόσιο χρέος αυξάνεται ραγδαία (25% του ΑΕΠ της χώρας) και φαίνεται ότι το 2019 δεν θα μπορεί να είναι εξυπηρετήσιμο (βλέπε Αργεντινή νέα προσφυγή στο ΔΝΤ). Ήλθε και η Moody's μέσα στην εβδομάδα και εξέπεμψε συναγερμό για τον τραπεζικό τομέα της χώρας, υποβαθμίζοντας 20 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα! Ο κόσμος τάχει χαμένα! Και μέσα σ’ όλα αυτά έρχεται αυτό το παιδάριο, ο γαμπρός του Ερντογάν, ελέω του οποίου σήμερα κατέχει το Υπουργείο Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, να «καθησυχάσει» λέγοντας: «το δολάριο έπαψε πια να είναι αξιόπιστο στο παγκόσμιο σύστημα!» και ότι: «Η πραγματική οικονομία της Τουρκίας είναι η κότα που γεννάει χρυσά αυγά. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την σφάξει»! Έδωσε λοιπόν αύξηση ο υπουργός στα 12,5 περίπου εκατ. των συνταξιούχων της χώρα, 5% στις κατώτατες συντάξεις δηλαδή των 1.106 λιρών και 4% στις υπόλοιπες τις υψηλότερες, τη στιγμή που οι απόμαχοι ζητούσαν διπλάσια ποσοστά και το ένα ευρώ πλησιάζει στις 8 λίρες! Νταγιανάμαντι κύριε Αλμπαϊράκ!

ΠΟΘς

 

Συνέβη στην Αττάλεια και συνελήφθησαν

Βρε τι σκαρφίζονται οι διακινητές!

 

Στην δική μας επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, βρίσκεται η «σκοτεινή» υπόθεση της ERCI, αν πράγματι τεκμηριώνονται οι κατηγορίες που τους αποδίδονται. Στην Αττάλεια όμως της Τουρκίας εξιχνιάστηκε μια καραμπινάτη αντίστοιχη υπόθεση διακίνησης μεταναστών και συνελήφθησαν οι δράστες. Οι διακινούμενοι μετανάστες, ένας Παλαιστίνιος ο οδηγός, 8 Αφγανοί και 3 Πακιστανοί επέβαιναν σε ημιφορτηγό (βαν) στολισμένο με κορδέλες και λουλούδια, όπως συνηθίζεται στα οχήματα για τα νιόπαντρα ζευγάρια. Οι συλληφθέντες τέθηκαν υπό κράτηση με εντολή απέλασης ενώ για τον οδηγό διερευνώνται κατηγορίες για διακίνηση ανθρώπων. Στέλεχος της στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας, δήλωσε ότι οι υποψίες των Αρχών κινήθηκαν όταν διαπιστώθηκε ότι «το όχημα -παρά το γεγονός ότι είναι στολισμένο- ταξιδεύει μόνο του μέσα στη νύχτα». Μήπως να ελέγχονται αυστηρότερα και οι νεκροφόρες και το περιεχόμενο τους;

ΠΟΘς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 15:05
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top