Εννέα μήνες μετά την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας

Επανεξετάζεται η ΚΥΑ των αποζημιώσεων για κλοπές και καταστροφές από το μεταναστευτικό

07/05/2021 - 09:37 Ενημερώθηκε 07/05/2021 - 16:13

Δέσμευση περί επανεξέτασης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε ότι έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις των πληγέντων από το μεταναστευτικό και ειδικά εκείνων που ζημιώθηκαν το διάστημα από την έναρξη της πυρκαγιάς του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας έως ότου διήρκησε η «κατάληψη» της περιοχής του Καρά Τεπέ, υπήρξε κατά την διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων του αρμόδιου υπουργείο με την Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης.  

Το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Μαΐου συναντήθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, με τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη και τον Ειδικό Γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του Υπουργείου Μετανάστευσης, Βαγγέλη Κωνσταντίνου, παρουσία και των Προέδρων των Κοινοτήτων Μόριας και Παναγιούδας, Γιάννη Μαστρογιάννη και Βαγγέλη Βιόλατζη. Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής τέθηκε το θέμα των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής κατά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας και όχι μόνο.

Θυμίζουμε ότι στις 19 Απριλίου ο πρόεδρος της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, είχε στείλει σχετική επιστολή, στον Ειδικό Γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων φορέων, Ευάγγελο Κωνσταντίνου, με θέμα: «Πληρωμές αποζημιώσεων από κλοπές- καταστροφές υπό προσφύγων - μεταναστών», η οποία κοινοποιείται και προς άλλους εμπλεκόμενους τοπικούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Σε αυτή ο κ. Μαστρογιάννης ζητούσε τροποποιήσεις προκειμένου να ενταχθούν στις αποζημιώσεις και άλλοι πολίτες που έχουν πληγεί, αφού η υπάρχουσα ΚΥΑ θέτει περιορισμούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι τότε στον κ. Μαστρογιάννη έγινε γνωστό ότι το ελληνικό δημόσιο δεν αποζημιώνει διαφυγόντα κέρδη, όπως είχε αρχικά δεσμευτεί με ανακοίνωσή του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκη, στην οποία περιελάμβανε και την περίπτωση διαφυγόντων εσόδων.  

Εννέα μήνες μετά την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Μετανάστευσης δεσμεύτηκαν ότι θα επανεξετάσουν την εν λόγω ΚΥΑ που εκδόθηκε και ότι σε τροποποίησή της στο επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους αποζημιώσεων και οι περιπτώσεις εκείνων των κατοίκων, που με την ισχύουσα ΚΥΑ αποκλείονται. 

Τι ζήτησε ο Κύτελης

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης έθεσε στους εκπροσώπους του Υπουργείου την ανάγκη τροποποίησης της ΚΥΑ που εκδόθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία για το θέμα των αποζημιώσεων, προκειμένου να συμπεριληφθούν και να μπορούν να αποζημιωθούν και περιπτώσεις που δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται, ενώ είναι δεδομένο ότι υπέστησαν ζημιές. Πρόκειται για περιπτώσεις που υπέστησαν ζημιές σε καλλιέργειες ή στο ζωικό κεφάλαιο τους και είναι άδικο να εξαιρεθούν.

Ο κ. Κύτελης και με την ιδιότητα του Προέδρου της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, αφού αντίστοιχες αποζημιώσεις ζητούν και κάτοικοι των άλλων νησιών της περιφέρειας μας που υπέστησαν ανάλογες ζημιές, ζήτησε να βρεθεί ο τρόπος ώστε, έστω και μέχρι κάποιου ποσού, να μην αποκλειστούν οι κάτοικοι που βεβαιωμένα υπέστησαν ζημιές.

Ο Δήμαρχος και οι παριστάμενοι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Μόριας και Παναγιούδας ευχαρίστησαν τους δυο εκπροσώπους του Υπουργείου Μετανάστευσης και αναμένουν την διευθέτηση του αιτήματος, που αποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό τον άδικο αποκλεισμό μιας σειράς πληγέντων, έστω και εν μέρει.  

Το ιστορικό των αποζημιώσεων

Για το ιστορικό της υπόθεσης θα πρέπει να πούμε ότι λίγες ημέρες μετά τη φωτιά του ΚΥΤ της Μόριας και τον πανικό που επικράτησε στην περιοχή του Καρά Τεπέ, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, είχε κάνει γνωστό ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες. Σημειώνεται ακόμη ότι σε δελτίο Τύπου του Δήμου Μυτιλήνης που ακολούθησε της ανακοίνωσης αυτής αναφερόταν ότι «Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με επιστολή που έστειλε στις 21.9.2020 στον Δήμαρχο Μυτιλήνης, μεταξύ άλλων, ζητά τη συνδρομή του Δήμου για τη συλλογή των στοιχείων σχετικών με τις ζημιές, που υπέστησαν φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του ΚΥΤ Μόριας και του ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ, από τις 9 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι και τις 19 του ίδιου μήνα». Στις προβλεπόμενες ζημίες για τις οποίες οι δικαιούχοι θα μπορούσαν να υποβάλλουν δικαιολογητικά ήταν α) περίπτωση πυρκαγιάς β) περίπτωση κλοπής γ) περίπτωση διαφυγόντων εσόδων.

Λίγους μήνες αργότερα με ΚΥΑ που υπογράφουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφέρεται σε ότι έχει να κάνει με την χρηματοδοτήσεις και τις αποζημιώσεις ότι αυτές θα αποδοθούν στους Δήμους, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων λειτουργούν μονάδες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και αφορούν προκληθείσες ζημιές για το έτος 2020 και παρελθόντων ετών. Η χρηματοδότηση αφορά στην κάλυψη αποζημιώσεων από τυχόν προκληθείσες ζημίες στους Δήμους ή την περιουσία τρίτων φυσικών ή νομικών προσώπων από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ αυτή καμία περίπτωση δεν καλύπτονται και εξαιρούνται ρητώς:

α) οι καλυπτόμενες από ασφαλιστικό συμβόλαιο σε ισχύ αποζημιώσεις οικιών, επαγγελματικών χώρων, οχημάτων, μηχανημάτων κάθε είδους,

β) οι αποζημιώσεις από πάσης φύσεως κλοπές σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους και

γ) οι αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη. Οι ζωοκλοπές αποζημιώνονται μόνο υπό προϋποθέσεις και εφόσον έχει προηγηθεί καταγγελία κατά την κείμενη νομοθεσία.

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey