FOLLOW US

Πολιτική

  • Με ανακοίνωση Χαρίτση, έμμεση χρηματοδότηση στους δήμους που έχουν επιβαρυνθεί από το προσφυγικό
Έως και 1,8 εκ. ευρώ για το δήμο Λέσβου

Την ενεργοποίηση προγράμματος για την ενίσχυση των Δωδεκανήσων και των νησιών Βορείου Αιγαίου που δέχονται προσφυγικές ροές με χρηματοδότηση τρία (3) εκατ. ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την διαχείριση αποβλήτων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το υπουργείο, η σχετική πρόσκληση απευθύνεται στους δήμους Αγαθονησίου, Κω, Λέρου, Λέσβου, Μεγίστης (Καστελόριζου), Σάμου και Χίου για την υποβολή προτάσεων έργων που αφορούν στη διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται λόγω των προσφυγικών ροών στα Δωδεκάνησα και σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014 - 2020 και ο δήμος Λέσβου έχει τη δυνατότητα -αν και εφόσον έχει προετοιμαστεί κατάλληλα- να πάρει έως και το 60% της χρηματοδότησης, λόγω του ότι είναι μακράν ο πιο επιβαρυμένος από το προσφυγικό δήμος.

Με την πρόσκληση χρηματοδοτούνται για την κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης ή/και Πράσινων Σημείων, με σκοπό την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, για ανακύκλωση ή διαχωρισμό προς τελική διάθεση, ειδικών μη επικίνδυνων αποβλήτων προερχόμενων από προσφυγικές ροές (π.χ. σωσίβια, σαμπρέλες, λέμβοι, μηχανές, κόντρα πλακέ θαλάσσης, ρουχισμός, μηχανές κ.α.) και των επαναχρησιμοποιήσιμων και ανακυκλώσιμων αποβλήτων των κέντρων φιλοξενίας (π.χ. ρουχισμός, κουβέρτες, αστικά), αλλά και η προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία των ανωτέρω εγκαταστάσεων (π.χ. μέσα συλλογής, τεμαχιστές ογκωδών κλπ). Ακόμη χρηματοδοτείται και η δυνατότητα προμήθειας εξοπλισμού συλλογής και μεταφοράς των ειδικών αποβλήτων, προερχόμενων από προσφυγικές ροές.

«Κομμένο και ραμμένο» για το δήμο Λέσβου

Αυτό που έχει ενδιαφέρον και θα πρέπει λογικά να απασχολεί σοβαρά στο εξής τον δήμο Λέσβου και κατ’ επέκταση τη ΔΕΔΑΠΑΛ, αφού το εν λόγω πρόγραμμα είναι κατ’ εξοχήν αντικείμενο της δημοτικής επιχείρησης, είναι ότι η κατανομή των διαθέσιμων πόρων της πρόσκλησης θα γίνει αναλογικά με τις προσφυγικές εισροές ανά νησί την περίοδο από το 2014 έως και τον Ιανουάριο 2017. Με τη Λέσβο να λαμβάνει το 60%, τη μερίδα του «λέοντος», αφού και τον μεγαλύτερο αριθμό των προσφυγικών ροών αυτή έχει υποδεχθεί, και ακολούθως οι άλλοι νησιωτικοί δήμοι ως εξής: Χίος 16%, Σάμος 9%, Κως 7%, Λέρος 4%, Αγαθονήσι 3%, Μεγίστη 1%. Με την κατανομή αυτή να αποτελεί ουσιαστικά μία (έστω και καθυστερημένη) υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης να στηρίξει τον δήμο Λέσβου για τα έκτακτα έξοδα του την περίοδο 2015 - 2016 ελέω προσφυγικού. Υπενθυμίζεται εδώ, ότι η ιδανική φόρμουλα χρηματοδότησης δεν μπορούσε να βρεθεί στο αίτημα «αποζημίωσης» του δήμου Λέσβου ύψους πέντε εκ. ευρώ με το λογαριασμό αυτό να μένει… ανοιχτός και να χάνεται στη συνέχεια μεταξύ των χρημάτων που δόθηκαν μέσω της αύξησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και αποδεδειγμένα δεν… συνεννοήθηκαν σωστά, περιφερειακή και δημοτική αρχή για την κατανομή τους. Η πρόσκληση αυτή όμως τώρα, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014 - 2020, δύναται να προσφέρει μία γενναία έμμεση ενίσχυση του δήμου Λέσβου, για την επιβάρυνσή του από το προσφυγικό, η οποία όμως για να αξιοποιηθεί από το δήμο απαιτούνται συγκεκριμένα έργα και ενέργειες που θα στοχεύουν στην ανακύκλωση των αποβλήτων που προκαλεί η προσφυγική παρουσία στα νησιά.

Η δήλωση Χαρίτση

Σύμφωνα τώρα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, η υποβολή προτάσεων είναι δυνατή από 2/5/2018 έως και 1/10/2018 και σε σχετική δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε πως «στηρίζουμε έμπρακτα τα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, με προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Σε διαβούλευση με τους τοπικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους και χρηματοδοτούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των νησιωτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 14:39
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top