FOLLOW US

Πολιτική

  • -Ο Αλ. Χαρίτσης ανακοίνωσε την εκτόξευση του προϋπολογισμού του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης από τα 50 εκ. στα 179 εκ. ευρώ -Έως και εννέα εκ. ευρώ τα εννέα έργα που εντάσσονται σε Ειδικό Αναπτυξιακό και «Φιλόδημο», μόνο για τον δήμο Λέσβου
Ενέταξε στα «Ειδικά Αναπτυξιακά» όλη του την πρόταση!

Έχει γραφτεί πολλάκις, ότι η πολιτική συγκυρία της σύγκλισης μεταξύ της δημοτικής αρχής με τη κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα να στηριχθεί ανταποδοτικά η επιβαρυμένη Λέσβος (σ.σ. το Βόρειο Αιγαίο) και από το προσφυγικό, δύναται να δώσει μεγάλες αναπτυξιακές ευκαιρίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αν δεν υπήρχε το προηγούμενο εντυπωσιακό (σε επίπεδο δεσμεύσεων τουλάχιστον) αποτέλεσμα της συνάντησης του Σπύρου Γαληνού με το Υπουργείο Υποδομών τον περασμένο Γενάρη στην Αθήνα όπου έδινε τη δυνατότητα χρηματοδότησης έως και επτά εκ. ευρώ για έργα στη Λέσβο, η χθεσινή εξαγγελία του Αν. Υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση θα ακούγονταν σε… πανηγυρικό τόνο. Εξάλλου, ούτε λίγο, ούτε πολύ, η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού για υπερδιπλασιασμό του προϋπολογισμού του Ειδικού Αναπτυξιακού για το Βόρειο Αιγαίο (από 25 εκ. σε 44 εκ. ευρώ) σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του προγράμματος «Φιλόδημος 3», εξασφαλίζει στον δήμο Λέσβου εντάξεις έργων ύψους έως και 9 εκ. ευρώ και σε τελική ανάλυση, την ένταξη του συνόλου της πρότασης που υπεβλήθη το 2017 εκ μέρους της δημοτικής αρχής για την χρηματοδότηση 10 έργων! Το ζητούμενο βέβαια για να έχει αντίκρισμα η νέα γαλαντόμα εξαγγελία της κυβέρνησης, είναι ο δήμος σε κάθε περίπτωση να αξιοποιήσει (απορροφήσει) τη χρηματοδότηση για τα έργα αυτά. Με το δήμαρχο Λέσβου, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, να εκφράζει την ικανοποίησή του για την δικαίωση του σχεδιασμού της δημοτικής του αρχής για να εντάξει μία σειρά έργων, αλλά να δείχνει απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς τη στιγμή που θα δικαιούται να πανηγυρίσει: «Έχουμε ξεπεράσει τις προσδοκίες μας, αλλά για να έχουμε αποτέλεσμα πρέπει τώρα να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά, τόσο εμείς, όσο και οι υπηρεσίες μας για να δώσουμε στους δημότες τα έργα αυτά…», είπε χαρακτηριστικά στο «Ε».

Από το χθεσινό του ρεπορτάζ για την επικείμενη παρουσία του δημάρχου Λέσβου στο γραφείο του Αναπλ. Υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, το «Ε» εκτιμούσε πως ήταν πιθανή η ανακοίνωση νέων εντάξεων στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, με παράλληλη επέκταση του ιδίου του προγράμματος για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η ανακοίνωση τελικά του ιδίου του Υπουργού, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού με την ενεργοποίηση και του προγράμματος «Φιλόδημος 3», ουσιαστικά ο προϋπολογισμός στήριξης (για Βόρειο και Νότιο Αιγαίο), από 50 εκ. ευρώ, έφτασε τα 179 εκ. ευρώ! Και αφορά σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, πολιτισμού, οδοποιίας, υποδομών εκπαίδευσης, ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, λιμενικών υποδομών, υποδομές υγείας, αφαλάτωσης, τουρισμού και ενίσχυσης επιχειρηματικότητας.

Αυτά τα έργα εντάχθηκαν σε Αναπτυξιακό και «Φιλόδημο»

Τι πήρε ο δήμος Λέσβου χθες που θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2017, κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης από το Ειδικό Αναπτυξιακό για 10 έργα, με στόχο να διεκδικήσει ότι καλύτερο μπορούσε από το σύνολο του προγράμματος για όλο το Βόρειο Αιγαίο (25 εκ. ευρώ); Χωρίς υπερβολή, εξασφάλισε μέσα στο 2018 την ένταξη του συνόλου της περσινής προτάσεώς του, πετυχαίνοντας δηλαδή το 10 στα 10, λόγω της εκτόξευσης του προϋπολογισμού της στήριξης για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο. Κάπως έτσι και έχοντας από πέρυσι ενταγμένο το έργο στο Ειδικό Αναπτυξιακό του έργου της αναβάθμισης της πρώην Ακαδημίας (2,4 εκ. ευρώ), ο δήμος Λέσβου εξασφάλισε χθες χρηματοδότηση για οκτώ ακόμη έργα που θα αγγίξουν τα εννέα εκ. ευρώ.

Ειδικότερα στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, βάσει της ανακοίνωσης Χαρίτση, ο δήμος Λέσβου ενέταξε την αναβάθμιση των γηπέδων Μολύβου, Πέτρας, Μανταμάδου και Κάτω Τρίτους (639.000 ευρώ) και την ολοκλήρωση του αρδευτικού Παρακοίλων (σ.σ. έχει πληρωθεί η μελέτη) με προϋπολογισμό 1,1 εκ. ευρώ. Μέσω του «Φιλόδημου 3» όμως, ο δήμος κατάφερε να εντάξει όμως άλλα τέσσερα έργα που υπολογιζόταν πως σε βάθος χρόνου θα εντάσσονταν στο Ειδικό Αναπτυξιακό: Την αγροτική οδοποιία Σκουτάρου-Τσιχράντας (705.000 ευρώ), την ασφαλτόστρωση του αγροτικού δρόμου Ταβάρι-Χρούσος (2,4 εκ. ευρώ), την επισκευή και διαρρύθμιση του «Κατσάνειου» (680.000 ευρώ) αλλά και την επισκευή-ανακαίνιση και διαρρύθμιση των παλιών σφαγείων στο Κάτω Κάστρο, για τη δημιουργία κέντρου ενημέρωσης και προβολής των εναλίων αρχαιοτήτων (1,3 εκ. ευρώ). Την ίδια ώρα, το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ενέταξε άλλα πέντε έργα σε άλλους φορείς προτάσεων, που αφορούν όμως πάλι τη Λέσβο. Και συγκεκριμένα την αποκατάσταση του Βαλιδέ Τζαμί για λογαριασμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων (1,2 εκ. ευρώ) αλλά και την αποκατάσταση των μουσειακών αποθηκών Σαπλιτζά (2,2 εκ. ευρώ). Το πρόγραμμα ενέταξε και το έργο της εξοικονόμησης ενέργειας για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (447.000 ευρώ), την βελτίωση και αποκατάσταση του δρόμου Πέτρας-Μολύβου για λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (1,5 εκ. ευρώ) και τέλος την πρόταση του Επιμελητηρίου Λέσβου για τη δημιουργία «επιχειρηματικού πάρκου Μυτιλήνης» (200.000 ευρώ).

«Έχουμε ξεπεράσει τις προσδοκίες μας»

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι γιατί οι στόχοι μας πια παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης. Έχουμε ξεπεράσει τις προσδοκίες μας, αλλά συνεχίζουμε. Εξάλλου τώρα είναι τα πιο δύσκολα και καλούμαστε να ανασκουμπωθούμε τόσο εμείς οι αιρετοί, όσο και οι υπηρεσίες μας για να δώσουμε τα έργα αυτά στους δημότες μας…», σχολίασε στο «Ε» ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός το αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον Αλέξη Χαρίτση. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 12:24
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top