FOLLOW US

Πολιτική

  • Η Φώφη Γεννηματά από τη Μυτιλήνη έδωσε το στίγμα του ΚΙΝ.ΑΛ ενόψει εκλογών - Ζήτησε άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και δεσμεύτηκε για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ
«Ένα ισχυρό ναι σε προοδευτική αλλαγή»

Λίγο το ότι ομιλήτρια ήταν για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ, Φώφη Γεννηματά, λίγο το ότι βρισκόμαστε ουσιαστικά σε… ακήρυχτη προεκλογική περίοδο, κατέστησε την πολιτική εκδήλωση που οργανώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο ξενοδοχείο Elysion, απόλυτα επιτυχημένη, σύμφωνα με τους ανθρώπους της νομαρχιακής του νέου φορέα στη Λέσβο. Παρόντα ήταν μάλιστα πολλά από τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν είτε αποστασιοποιηθεί, είτε αποχωρήσει από τον χώρο τα τελευταία χρόνια, αλλά την Παρασκευή επανεμφανίστηκαν, με ότι καλό ή… κακό μπορεί αυτό να σημαίνει για την προσπάθεια που ξεκινά το ΚΙΝ.ΑΛ. Από του βήματος πάντως η Φώφη Γεννηματά και παρά το ότι δεν επισκέφτηκε ποτέ μέσα στην τριετία της προσφυγικής κρίσης τη Λέσβο, έδειξε πως είχε ιδιαίτερη γνώση της κατάστασης του νησιού, όπως και συγκεκριμένες προτάσεις, που δεν αφορούν μόνο στο προσφυγικό. Μάλιστα μετά το τέλος της ομιλίας της, κάθισε και συζήτησε με αρκετό κόσμο, ακόμα και για το μείζον θέμα της δακοπροσβολής. Σε γενικότερο επίπεδο, η Φώφη Γεννηματά μίλησε και με το βλέμμα στις εκλογές, εξαπολύοντας ξανά μία διμέτωπη κριτική προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει και με κάποιον εκ των δύο. Υπό την προϋπόθεση όμως της εμπέδωσης της αναγκαιότητας να κινηθεί και το πολιτικό σύστημα πάνω σε μία νέα κοινωνική εθνική συμφωνία.

«Μας ρωτούν με ποιους θα πάτε; Δεν είναι δεδομένοι οι συσχετισμοί. Δεν υπάρχει δεδομένη κυβερνητική λύση πριν την ετυμηγορία του λαού.  Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί!  Αντιστρέφουμε λοιπόν το ερώτημα. Θέλουν ενωμένους τους Έλληνες πάνω σε μια νέα κοινωνική εθνική συμφωνία;», τόνισε η Φώφη Γεννηματά στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ομιλίας της, χαρακτηρίζοντας «κάλπικο» το δίπολο ανάμεσα στο οποίο πάνε να ρίξουν το ΚΙΝ.ΑΛ ο «νεοφιλελευθερισμός» της Δεξιάς και ο «λαϊκισμός» του ΣΥΡΙΖΑ. Για να δώσει στη συνέχεια το στίγμα του κόμματός της ενόψει της επόμενης ημέρας των εκλογών:

«Να εξασφαλίσουμε προοδευτική διακυβέρνηση»

«Θα είμαστε μαζί με όσους εννοούν και πιστεύουν επάνω σε ένα νέο ριζοσπαστικό και προοδευτικό πλαίσιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που θα μας βγάλει με ασφάλεια στο ξέφωτο. Αν δεν υπάρξουν τέτοιοι δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη συνταγή των φόρων και της διάλυσης της μεσαίας τάξης. Γι αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή, για να έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε προοδευτική διακυβέρνηση». Και να καταλήξει ότι ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής σημαίνει «ένα ηχηρό όχι στις πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ. Όχι στο χθες. Όχι στη συντήρηση. Σημαίνει ένα ισχυρό ναι σε προοδευτική αλλαγή. Δεν είμαστε ο τρίτος πόλος. Είμαστε ο μόνος δρόμος για μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση. Με σαφή στρατηγική και νέους εθνικούς στόχους».

Προσφυγικό και μειωμένος ΦΠΑ

Η Φώφη Γεννηματά ωστόσο, εστίασε στην ομιλία της και στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη Λέσβο, ξεκινώντας από το προσφυγικό  και σχολιάζοντας πως το νησί έχει πληρώσει βαρύ οικονομικό και κοινωνικό τίμημα. «Τα νησιά του Αν. Αιγαίου πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα. Η Μόρια μπορεί να φιλοξενήσει 3.100 ανθρώπους. Ούτε ένας παραπάνω δεν πρέπει να μένει στο νησί. Εδώ είναι ένα χάος. Ζητούν από τους  εργαζόμενους να γίνουν ήρωες. Οι τοπικές κοινωνίες είναι σε επικίνδυνο αδιέξοδο. Παιδιά κινδυνεύουν. Οι ευθύνες της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι δεδομένες. Οι εγκλωβισμένοι στα νησιά ξεπερνούν πλέον τις 20.000, παρά τις υποσχέσεις ότι θα ήταν οι μισοί.  Οι ευθύνες είναι τεράστιες για την επιβάρυνση των νησιών και για τις απάνθρωπες συνθήκες στα στρατόπεδα υποδοχής των μεταναστών παρά την οικονομική βοήθεια που έχει δεχθεί η χώρα. Τα νησιά μας είναι έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως έδαφος τρίτης χώρας. Για κάθε ευρώ που δαπανάται, είτε από την κυβέρνηση είτε από διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία και διαφάνεια», είπε χαρακτηριστικά για το προσφυγικό για να καταλήξει πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυσιάζουν τα νησιά για πολιτικές σκοπιμότητες.

Για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ, η κ. Γεννηματά επανέλαβε την πρόθεσή της να επαναφέρει την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει στη Βουλή για το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, ενώ παρατήρησε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος διαβίωσης που θα προκαλέσει η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ. «Η Νησιωτικότητα δεν είναι ευχολόγιο, αλλά βασικό πολιτικό πρόταγμα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Πρωτοβουλίες ΚΙΝ.ΑΛ για τη Λέσβο

Για να μιλήσει στη συνέχεια για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του ΚΙΝ.ΑΛ για τη Λέσβο αλλά και για το Βόρειο Αιγαίο, όπου σε πρώτη φάση σχεδιάζει και προτείνει να διεκδικήσει στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 

1.Την  θέσπιση ενός "Aποκεντρωμένου Oργανισμού" για την Προώθηση της Συνεργασίας ανάμεσα στα Νησιά και τις Συνοριακές Περιοχές της ΕΕ"( Agency for the Promotion of the Cooperation of Islands and Border Regions  of the EU")  με έδρα τη Μυτιλήνη.

2.Τη  ανακήρυξη σε ετήσια βάση  " Περιοχών Ειδικού Ενδιαφέροντος για το Μέλλον  της Ευρώπης"( Regions of Special Interest for the Future of Europe" )  με  πρώτη βέβαια τέτοια ειδική περιοχή τη Λέσβο ή τα Νησιά του Β. Αιγαίου γενικώς.

Αποζημίωση για δακοπροσβολή

 Ακόμη αναφέρθηκε και στην άμεση παρέμβαση που πρέπει να γίνει για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου, όπου τη φετινή χρονιά τα πράγματα φαίνονται πολύ δύσκολα για τους ελαιοπαραγωγούς λόγω της δακοπροσβολής. «Εκτός από την αποζημίωση των αγροτών που είναι επιβεβλημένη, θα πρέπει να ανασχεδιαστεί ο τρόπος υλοποίησης της δακοκτονίας ώστε να εκτελείται έγκαιρα και αποτελεσματικά και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα», είπε επ΄ αυτού η κ. Γεννηματά.

 

Πολύς κόσμος μετά από χρόνια

Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς της πολιτικής ομιλίας της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ η ταυτόχρονη παρουσία πολλών παλαιών και νέων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα- για κάποια εξ αυτών- μετά από αρκετά χρόνια… απουσίας. Παρόντες ήταν λοιπόν μεταξύ άλλων οι Νίκος Σηφουνάκης, Νάσος Γιακαλής, Παντελής Πατερέλλης, αλλά και όλοι τελευταίοι Γραμματείς των νομαρχιακών του ΠΑΣΟΚ: Παναγιώτης Καπάρας, Μαρία Ψήμμα και Παναγιώτης Χριστόφας. Παρόντες ήταν ακόμη και πολλοί νυν αιρετοί της αυτοδιοίκησης, αλλά και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μαζί με δεκάδες φίλους του Κινήματος γέμισαν την αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Elysion. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top