FOLLOW US

Πολιτική

  • Σε πανηγυρικό κλίμα η συνέντευξη Γ. Πάλλη και Ε. Χιωτέλλη στον απόηχο της παραμονής του ΦΠΑ και… αντεπίθεση κατά πάντων!
«Εμείς απαντάμε με πράξεις»!

Έχοντας «ακούσει» πολλά, ειδικά το τελευταίο δίμηνο που ο μειωμένος ΦΠΑ όδευε με μαθηματική ακρίβεια προς την ιστορική του κατάργηση, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης και η Συντονίστρια της νομαρχιακής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος στο νησί, Εριφύλη Χιωτέλλη, είχαν αρκετές απαντήσεις να δώσουν, αλλά και ένα… δικαίωμα να καυχηθούν για τη θεαματική ανατροπή των δεδομένων για το επίμαχο ειδικό νησιωτικό μέτρο, την περασμένη Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Γιώργος Πάλλης και Εριφύλη Χιωτέλλη ξεσπάθωσαν για την κριτική εις βάρος τους και εις βάρος της κυβέρνησης, γύρισαν ξανά πίσω το χρόνο και στην εποχή που διεξάγονταν το Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Μυτιλήνη για να «ανταμώσουν» ξανά στο μέτωπο με το Συντονιστικό Φορέων αλλά και τον βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου, ξεκαθαρίζοντας σε κάθε περίπτωση, πως η κυβέρνηση «απαντά με πράξεις» και πως είναι σε θέση και να ξέρει «τι εστί νησιωτική πολιτική» αλλά και να εφαρμόζει νησιωτική πολιτική.

 Στη συνέντευξη Τύπου του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ όμως, επιφυλάχθηκε όμως και άλλη μία επίθεση κατά της Χριστιάνας Καλογήρου, η οποία όμως δεν έμεινε τούτη τη φορά να εξηγείται απλά στην όποια «εμπάθεια» μπορεί να υπάρχει εκ μέρους της νομαρχιακής προς το πρόσωπό της. Αλλά συνοδεύτηκε -με αφορμή και τον διπλασιασμό και των κονδυλίων πια από την Ε.Ε. για το Βόρειο Αιγαίο- στην αδυναμία της ως Περιφερειάρχη, όπως υποστήριξαν, να αξιοποιήσει για να κάνει έργο, τους αυξημένους εδώ και χρόνια πόρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Στα αξιοσημείωτα της συνέντευξης, η προτροπή του κ. Πάλλη στον Χ. Αθανασίου να πάει να κάνει μία… «βουτιά να δροσιστεί» στα Μπλόκια, αλλά και η συνολική… κυβίστηση της τοπικής οργάνωσης ως προς τη σημασία του μειωμένου ΦΠΑ για τη νησιωτικότητα. Που από τη μία ημέρα στην άλλη, έγινε σύμμαχος του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Η Συντονίστρια της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο Εριφύλη Χιωτέλλη, ήταν εκείνη που άνοιξε τη συζήτηση προς τα τοπικά μέσα, σχολιάζοντας αρχικά πως οι τελευταίες θετικές εξελίξεις από τη Σύνοδο Κορυφής, ότι είναι αποτέλεσμα της «αθόρυβης δουλειάς» που γίνεται και που θα φέρει κι άλλες χαρμόσυνες ειδήσεις στο εγγύς μέλλον. Ενώ από την πλευρά του ο κ. Πάλλης σχολίασε πως η σημερινή κυβέρνηση κάνει πράξη την «εφαρμοσμένη νησιωτική πολιτική». Και συνδέοντας πια Μεταφορικό Ισοδύναμο και μειωμένο ΦΠΑ, είπε ότι πλέον ήρθε η στιγμή να ξεχωρίσουν δύο πράγματα: ποιοι πίστευαν στην διατήρησή  του έστω και στα πέντε νησιά με αφορμή το προσφυγικό και ποιοι είναι αυτοί που δεν την πιστεύανε καθόλου.

«Ο Τσίπρας είπε στη Ρόδο και για ΦΠΑ και Μ.Ι.»

Ο πανηγυρικός (και δικαιολογημένα) βέβαια τόνος και των δύο συνεντευξιαζόμενων, έκρυψε κομψά πάντως την μεταστροφή γενικά της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη σημασία του μειωμένου ΦΠΑ. Με την έξυπνη παραπομπή εκ μέρους της κ. Χιωτέλλη στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ρόδου πριν από τρεις μήνες, να συγκαλύπτει αρκετές από τις υπερβολές που βγήκαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα που έφταναν ως το σημείο και να υποβαθμίζουν ευθέως τη σημασία του ειδικού αυτού μέτρου για τα νησιά. «Το συμβόλαιο Τσίπρα με το λεσβιακό λαό δεν είναι καινούργιο. Εγώ θα θυμίσω τι είχε πει ο πρωθυπουργός στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ρόδου. «Θα έλεγα να ζητήσουμε και τα δύο», είχε πει απέναντι στο δίλημμα. Και ΦΠΑ και Μ.Ι. δηλαδή. Η κ. Καλογήρου είπε πάρτε πίσω το Μ.Ι. Η προσπάθεια πάντως της κυβέρνησης να μείνει ο ΦΠΑ δεν σταμάτησε λεπτό», είπε χαρακτηριστικά η Συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ασχολήθηκε και με το Συντονιστικό Φορέων και τον Χ. Αθανασίου και ειδικότερα ως προς το ποιος… «κέρδισε» την παραμονή του ΦΠΑ.

«Τους αφήνουμε να ζουν τον μύθο τους»

«Αυτό που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη σοβαρή και υπεύθυνη διεκδίκηση και στις κραυγές για να εξυπηρετηθούν αντιπολιτευτικές τακτικές, είναι ότι ο πρωθυπουργός ξέρει τι να διεκδικεί, πότε και πώς να είναι αποτελεσματική η διαπραγμάτευσή του. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που δεν μπορεί να το καρπωθεί κανένας, πέρα από τους κατοίκους που συμμετείχαν μαζικά στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Μυτιλήνη, από ανθρώπους που έθεσαν τα προβλήματά τους εκεί και άκουσαν δια ζώσης από τους Υπουργούς, τι μπορεί να γίνει και τι όχι. Μπορεί βέβαια ο κ. Αθανασίου να συγχαίρει σήμερα τους φορείς και οι φορείς τον Αθανασίου. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε όμως ότι ο Τσίπρας μετέφερε απλά την είδηση. Ο καθένας θέλει να ζει το μύθο του, δεν θα του το στερήσουμε, ούτε και τις φαντασιώσεις του, αλλά υπάρχει εκκωφαντική διαφορά με την πραγματικότητα».

 

«Οι ασφαλτοστρώσεις δεν είναι αναπτυξιακός σχεδιασμός»

Ξεχωριστή σημασία στη συνέντευξη που παραχώρησαν τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είχε όμως γενικά και ως πρόσωπο η Χριστιάνα Καλογήρου και ως θεσμός η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ο Γιώργος Πάλλης αρχικά κατέδειξε τη σημασία της παράλληλης είδησης του διπλασιασμού των κονδυλίων της Ε.Ε. προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που θα φτάσουν τα 660 εκ. ευρώ. «Είναι κακό κάποιοι με το πρόσχημα ότι προσπαθούν να βοηθήσουν τον τόπο, τελικά με τη στάση τους να μην προσφέρουν τις υπηρεσίες που έχουν να προσφέρουν. Και αναφέρομαι και σε πολιτικές δυνάμεις και σε αιρετούς και θεσμικούς φορείς. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως, όχι μόνο έχει αυτιά και ακούει αλλά έχει και χέρια με μανίκια σηκωμένα και δουλεύει αυτά που δεν δούλεψε κανένας επί χρόνια», είπε ο βουλευτής Λέσβου για να πάρει τη σκυτάλη στη συνέχεια η κ. Χιωτέλλη και να κάνει… «πενηνταράκια» την εξίσου σημαντική αυτή είδηση. Και αφού υπενθύμισε πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ενισχυθεί σημαντικά και μέσω του ΠΔΕ τα τελευταία χρόνια είπε: Αυτά τα χρήματα θα κληθούν να τα κάνουν έργα και να δώσουν πνοή στην αναπτυξιακή τους πορεία οι αυτοδιοικητικοί φορείς. Θα το πω όπως είναι… Οι ασφαλτοστρώσεις δεν είναι αυτοδιοικητικός αναπτυξιακός σχεδιασμός. Θέλω ακόμα να πω ότι και τα καλύτερα εργαλεία, το καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο, η καλύτερη χρηματοδότηση σε ανίκανα και επικίνδυνα χέρια μπορεί να αχρηστευτούν. Εναπόκειται λοιπόν στους κατοίκους των νησιών μας λοιπόν να εμπιστευτούν αυτοδιοικητικά σχήματα που θα τους πείσουν ότι μπορεί να σταματήσει η μιζέρια.», είπε καυστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 11:06
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top