FOLLOW US

Πολιτική

  • Ήρθε τέταρτος στη σχετική ψηφοφορία για Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Εκτός κούρσας ο Γιάννης Μουζάλας!

Δεν προκρίθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στην τελική φάση, δηλαδή στους τρεις επικρατέστερους υποψήφιους, για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε ερώτηση της Τάνιας Γεωργιοπούλου για την «Καθημερινή» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε: «Κάναμε μια προσπάθεια με αξιοπρέπεια. Πιστεύαμε ότι η χώρα δικαιούται τη θέση αυτή μετά από όσα έχουμε κάνει. Πάντως πρέπει να τονίσω ότι οι άνθρωποι που προκρίθηκαν είναι εξαιρετικοί για τη συγκεκριμένη θέση».

Στις πρώτες τρεις θέσεις εξελέγησαν ο Γάλλος Πιερ-Ιβ Λε Μπορζιέν (Pierre-Yves Le Borgn), βουλευτής για τους αποδήμους, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ με 31 ψήφους, ο Σλοβένος Γκόραζντ Κλεμέντσιτς (Goran Klemencic), υπουργός Δικαιοσύνης με 29 ψήφους, και η Ντούνια Μιγιάτοβιτς (Dunja Mijatovic), πρώην εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με 26 ψήφους.

Ο κ. Μουζάλας έλαβε 21 ψήφους και έτσι βρέθηκε στην 4η θέση. Η τελική εκλογή νέου Επιτρόπου θα πραγματοποιηθεί στην προσεχή Σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 22-26 Ιανουαρίου, με τη θητεία του να αρχίζει την 1η Απριλίου 2018. Ο Γάλλος υποψήφιος θεωρείται φαβορί με βάση τούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί.

 

Οι ενστάσεις και η κριτική

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις πρόσφατες εντάσεις γύρω από το προσφυγικό ζήτημα αλλά και την εντός ΣΥΡΙΖΑ κριτική κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, μεταξύ άλλων και από την κίνηση των «53+», στελέχη της κυβέρνησης δεν έκρυβαν την πεποίθησή τους ότι ενδεχόμενη ανάληψη της θέσης από τον κ. Μουζάλα θα διευκόλυνε και τη διαδικασία διαδοχής του. Μάλιστα για «πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας» κατηγορούσαν την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) πηγές του ΥΠΕΞ, απαντώντας στην επιστολή της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης με την οποία εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα του Γιάννη Μουζάλα στη θέση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Η απόφαση της κυβέρνησης, την οποία υλοποιεί ο κ. Μουζάλας, συνίσταται στην απόλυτη εξασφάλιση του δικαιώματος εξατομικευμένης κρίσης κάθε αιτήματος ασύλου, με δυνατότητα διοικητικής επανεξέτασης και πλήρους δικαστικής προστασίας. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, εφόσον η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με πλήρη σεβασμό των σχετικών συνταγματικών και διεθνών εγγυήσεων», σημειώνουν.

Επίσης, ως διάδοχός του είχε «προκριθεί» ο νυν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας. Ωστόσο, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το εν λόγω σενάριο προς το παρόν φαίνεται πως αναβάλλεται, όπως και αυτό που ήθελε τον κ. Μουζάλα να αποχωρεί από το τιμόνι του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, επειδή έβλεπαν πιθανό ενδεχόμενο να ήταν μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του επιτρόπου, προσδοκώντας μάλιστα ότι θα αναλάμβανε τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top