Με αφορμή το επικείμενο Περιφερειακό Συνέδριο που θα γίνει από την κυβέρνηση στη Μυτιλήνη, o Γ. Σπιλάνης προτείνει

Εκπόνηση Ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου

26/04/2018 - 15:32

Ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το Βόρειο Αιγαίο, ο επικεφαλής της παράταξης «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο» ζητά τη σύγκληση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία και θα πρέπει να συζητήσει πάνω σε μια πρόταση που θα ετοιμαστεί στο μεταξύ για να κατατεθεί αρμοδίως στους κυβερνώντες. Και παράλληλα να έρθει σε επαφή με τη Κυβέρνηση και να ζητήσει έναν ελάχιστο περιθώριο χρόνου ώστε να προχωρήσει η Επιτροπή στη προετοιμασία ενός καινοτόμου αναπτυξιακού σχεδίου, που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας μας, ενώ ταυτόχρονα θα «επουλώνει» τα μειονεκτήματα που την έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση.

Τα βασικά προβλήματα που διαπιστώνονται από την ανάλυση των οικονομικών μεγεθών της Περιφέρειας μας, σύμφωνα με τον κ. Σπιλάνη εστιάζονται σε:

- Χαμηλό ΑΕΠ, που συνεχίζει να μειώνεται λόγω της κρίσης και λόγω προβλημάτων σε τουρισμό και γεωργία εντοπίζεται ιδιαίτερα σε Λέσβο, Σάμο, Λήμνο.

- Χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας που αποτυπώνεται στο υψηλό ποσοστό της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας που προέρχεται από τον δημόσιο τομέα (32% έναντι 17,4% στην ΠΝΑ και 21,6% στη χώρα) και το εμπόριο (που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη τοπική κατανάλωση).

- Συρρίκνωση που παρουσιάζουν οι βασικοί ανταγωνιστικοί τομείς της περιφέρειας (αγροδιατροφικός τομέας και τουρισμός) εξ αιτίας της αδυναμίας της παραγωγής ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Απτό παράδειγμα αποτελούν η μείωση παραγωγής και τιμής αγροτικών προϊόντων όπως πχ. του ελαιολάδου στη Λέσβο και των αφίξεων τουριστών αλλά κυρίως της ιδιαίτερα χαμηλής ημερήσιας δαπάνης τους.

- Αδυναμία ανάπτυξης νέων καινοτόμων παραγωγικών δραστηριοτήτων που θα συμπληρώσουν ή θα αντικαταστήσουν όσους «παραδοσιακούς» κλάδους συρρικνώνονται λόγω ολοκλήρωσης του κύκλου ζωής τους.

- Αντιπαραγωγική δομή των επενδύσεων στη προ κρίσης περίοδο που επικεντρώνονταν κατά 44% στην οικοδομή και κατά 25% στον δημόσιο τομέα, δηλαδή σε κλάδους που δεν είναι άμεσα παραγωγικοί - ανταγωνιστικοί.

Η διαπίστωση και η πρόταση

«Η κατάσταση αυτή δεν έχει επιτρέψει να υπάρχει μια ανταγωνιστική παραγωγική δομή και η οικονομία πρακτικά να βασίζεται στη κατανάλωση των κρατικών μεταβιβαστικών πληρωμών και δαπανών. Κατά συνέπεια η δημοσιονομική κρίση της χώρας, που οδήγησε σε μείωση των κρατικών δαπανών έπληξε ιδιαίτερα τη Περιφέρεια μας, ενώ η αναμενόμενη μείωση των ευρωπαϊκών πόρων τόσο στον αγροτικό τομέα, όσο και στη πολιτική συνοχής (που τροφοδότησαν σημαντικά την οικονομία τη τελευταία περίοδο) αναμένεται να οξύνει τα προβλήματα μετά το 2020. Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε έναν δημογραφικό μαρασμό και ένα υψηλό επίπεδο γήρανσης του πληθυσμού -γεγονότα που επιταχύνθηκαν από την νέα μετανάστευση του δυναμικότερου και πλέον εκπαιδευμένου τμήματος του πληθυσμού- που δεν θα μπορεί να αντιστραφεί στο μέλλον δημιουργώντας σωρευτικά αρνητικά αποτελέσματα. Μπροστά στη κατάσταση αυτή δεν έχουμε δικαίωμα να μην ετοιμάσουμε ως Περιφέρεια ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο που θα πρέπει να είναι αντικείμενο διαβούλευσης και συγκλίσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και να ζητήσουμε όλοι μαζί από τη κυβέρνηση να το υιοθετήσει και να συνδράμει στην υλοποίηση του. Αν εμφανιστούμε στο Συνέδριο ο κάθε φορέας με έναν μαξιμαλιστικό “κατάλογο” των δικών του αιτημάτων που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι αντίθετα με εκείνα των άλλων, κινδυνεύουμε να μην έχουμε καμία επιτυχία όπως έχει συμβεί στη περίπτωση του τουρισμού (όπου η κα Υπουργός αρνήθηκε να υιοθετήσει τους ξεχωριστούς καταλόγους αιτημάτων που υπέβαλε κάθε φορέας και απαίτησε κοινή πρόταση με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία χρηματοδότηση) ή να υπάρξουν «προσωπικές επιτυχίες» που όμως δεν θα μεταβάλουν τη ζοφερή κατάσταση που περιγράφηκε παραπάνω. Αν συμβεί και πάλι κάτι ανάλογο θα είμαστε υπόλογοι προς τις κοινωνίες των νησιών μας, που ζητούν αποτελέσματα και όχι “διαγκωνισμούς μεταξύ μας”. Όπως γνωρίζετε, το όργανο στο οποίο ο νομοθέτης έχει αναθέσει τον ρόλο για την εκπόνηση της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης. Αν και ο χρόνος που έχουμε στη διάθεση μας είναι ανεπαρκής για ένα τελειοποιημένο σχέδιο, μπορούμε ωστόσο να δείξουμε στη κυβέρνηση ότι γνωρίζουμε τη πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε και στη συνέχεια να συνεργαστούμε για την εξειδίκευση των προτάσεων».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey