FOLLOW US

Πολιτική

  • -Ολομέτωπη επίθεση του κλιμακίου βουλευτών της ΝΔ από τη Μυτιλήνη κατά της κυβέρνησης για το προσφυγικό, πριν την επίσκεψη Τσίπρα -Χ. Αθανασίου, Λ. Αυγενάκης, Μ. Κόνσολας και Σ. Βούλτεψη, Ι. Φωτήλας, παρατήρησαν «κόπωση» της τοπικής κοινωνίας που βλέπει το νησί της να αποτελεί παγιωμένα πια, ένα «πάρκινγκ ψυχών»
«Είναι ιδεοληπτικοί, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν»!
Το κλιμάκιο των βουλευτών της ΝΔ στην είσοδο του ΚΥΤ της Μόριας

Κατ΄ εντολή του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, το αμιγώς «νησιωτικό» κλιμάκιο των βουλευτών της ΝΔ, τομεάρχες όλοι τους σε θέματα που άπτονται του βασικού προβληματισμού της τοπικής κοινωνίας (προσφυγικό, νησιωτική πολιτική, υγεία, τουρισμός), επισκέφτηκαν χθες εκτάκτως τη Μυτιλήνη και είχαν στο πρόγραμμά τους, εκτός από επισκέψεις στις τοπικές αρχές και τα σημεία «αιχμής» (Κέντρο Μόριας και πλατεία Σαπφούς) και επαφές και συζήτηση με τους τοπικούς φορείς. Οι αφορμές κατά δήλωση των βουλευτών κ.κ. Κόνσολα, Φωτήλα, Βούλτεψη, παρουσία φυσικά και του Χαράλαμπου Αθανασίου, ήταν τα γεγονότα της Κυριακής στην πλατεία Σαπφούς αλλά και η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί, για το Περιφερειακό Συνέδριο. Και η κριτική τους δριμεία -ειδικά στα θέματα της διαχείρισης του προσφυγικού- ολομέτωπη και με οξυμένους τόνους, που έθετε την αναγκαιότητα άμεσης παραίτησης της κυβέρνησης. «Να βάλει το χέρι στην καρδιά και να παραιτηθεί», είπε σε αποστροφή του λόγου του χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, αφού πρωτύτερα προέβλεψε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι για το μεταναστευτικό, το οποίο «δεν θέλει και δεν μπορεί» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διαχειριστεί, αφού είναι εγκλωβισμένη «στην ιδεοληψία και την ανικανότητά της». Προβλέποντας μάλιστα πως το νομοσχέδιο που έρχεται με ρυθμούς εξπρές για το άσυλο, δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να λύσει το πρόβλημα, το γενικό μήνυμα που επιχείρησαν να στείλουν οι βουλευτές από τη Μυτιλήνη (και για τη Μυτιλήνη) ήταν το εξής: «Εμείς ως ΝΔ δεν πρόκειται να ανεχθούμε τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου να γίνουν μόνιμο «πάρκινγκ» ψυχών. Με μόνιμη παρουσία προσφύγων και μεταναστών πολύ μεγαλύτερη από τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας».

Ο  Βουλευτής Λέσβου λοιπόν Χαράλαμπος Αθανασίου, η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής - Βουλευτής Β΄ Αθήνας Σοφία Βούλτεψη, ο Τομεάρχης Τουρισμού - Βουλευτής Δωδεκανήσου  Μάνος Κόνσολας και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας - Βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας, αποτελούσαν το κλιμάκιο της ΝΔ που ήρθε χθες στη Μυτιλήνη και επισκέφτηκε καταρχήν το Κέντρο της Μόριας, όπου  ενημερώθηκε για τη λειτουργία του. Στη συνέχεια, το κλιμάκιο συνάντησε και συζήτησε με κατοίκους της Μόριας για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη γειτνίαση με το ΚΥΤ για να ακολουθήσει  συνάντηση με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και με τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, καθώς και επισκέψεις στο νοσοκομείο, το Λιμεναρχείο, στον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και στο Επιμελητήριο Λέσβου.

 

«Οι νησιωτικές κοινωνίες έχουν κουραστεί»

«Με την παρουσία μας εδώ αποδεικνύουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που έχουν υποστεί το μεγάλο βάρος από τις πρωτοφανείς προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σχολιάζοντας πως η σημερινή κατάσταση στο προσφυγικό, είναι αποτέλεσμα της ιδεοληψίας και της ανικανότητας της κυβέρνησης, που συνέβαλε στο να γιγαντώσουν τα προβλήματα και να φτάσουμε στους 8.500 εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες. «Μετέτρεψαν και τη Λέσβο σε «παρκινγκ» ανθρωπίνων ψυχών, στην οποία πλέον έχουμε και μία έξαρση εγκληματικότητας νέων μορφών. Δεν φαντάζομαι να έχετε ξαναγίνει μάρτυρες γεγονότων σαν κι αυτά της πλατείας Σαπφούς που γεμίζουν πια τον κόσμο εκτός από στεναχώρια και με ανασφάλεια. Οφείλουμε αυτή τη στιγμή να αναγνωρίσουμε την αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την κόπωσή της. Οικονομική και πραγματική της κόπωση. Αφού το πρόβλημα δεν λύνεται…», είπε χαρακτηριστικά. Για να δώσει στη συνέχεια το στίγμα της πολιτικής της ΝΔ για το προσφυγικό, μέσω πέντε προτάσεων:

 

Η πρόταση της ΝΔ για το προσφυγικό

-Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου και κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα - Διάκριση προσφύγων - μεταναστών.

-Απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση εθνικού και ευρωπαϊκού χρήματος και πιστοποιημένο Μητρώο όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ξεκάθαρος έλεγχος της δράσης τους.

-Φύλαξη και προστασία των συνόρων και των θαλασσίων ορίων της χώρας.   

-Διαμόρφωση μιας σωστής και συγκροτημένης ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας κατανομής βαρών εντός της ΕΕ.

-Στήριξη των τοπικών κοινωνιών και των νησιών, που έχουν σήμερα υποστεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση από αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτεια.

 

 

Δεν είναι λύση το νομοσχέδιο, δεν εφαρμόζονται οι συμφωνίες

Συζητώντας πάντα επάνω στο «προσφυγικό», οι βουλευτές της ΝΔ, τοποθετήθηκαν και για το νομοσχέδιο που έρχεται για το άσυλο, στον απόηχο της ακύρωσης από το ΣτΕ του γεωγραφικού περιορισμού μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά. Κι αφού αναγνώρισαν πως ένα μεγάλο κομμάτι του νομοσχεδίου, περιλαμβάνει προτάσεις της ΝΔ, τόνισαν πως αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο σύνολό του. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να θεωρηθεί ότι με αυτό το νομοθέτημα, λύνεται το προσφυγικό», είπε μάλιστα ο κ. Αυγενάκης προσθέτοντας πως το καλοκαίρι θα έχουμε έξαρση των μεταναστευτικών ροών. 

Η Σοφία Βούλτεψη από τη μεριά της, και ως βουλευτής με τομέα ευθύνης τη Μεταναστευτική Πολιτική, σχολίασε πως όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης έχουν βασικές αδυναμίες που σχετίζονται με ζητήματα της ιδεοληψίας της. Ανάγοντας τις κλειστές δομές ως μία λύση για να αποτραπούν προβληματικά φαινόμενα και την εφαρμογή όλων των συμφωνιών που προβλέπουν συγκεκριμένα πράγματα που εντούτοις δεν τα βλέπουμε. «Μία από τις συμφωνίες που δεν εφαρμόζεται, είναι η βασική, αυτή της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Υπάρχουν για παράδειγμα ποσοστώσεις, δηλαδή για κάθε έναν πρόσφυγα που πηγαίνει στην Τουρκία, ένας θα πηγαίνει στην Ε.Ε.. Ας φτιάξει λοιπόν τα Κέντρα η κυβέρνηση, να φροντίσει την εφαρμογή των συμφωνιών και να πάψει να υποστηρίζει πως με ασπιρίνες μπορεί να θεραπεύσει το προσφυγικό». 

 

«Η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει τη Λέσβο»

Ενώ και ο Μάνος Κόνσολος, ως υπεύθυνος για τον τουρισμό, στη δική του τοποθέτηση τόνισε πως «τουρισμός και μεταναστευτικό δεν συνάδουν», σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει με την πολιτική της τη Λέσβο, η οποία κατά την εκτίμησή του έχει συγκριτικό πλεονέκτημα από τον Θεό για να ανταγωνιστεί τουριστικά άλλους προορισμούς. «Η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει τη Λέσβο, την έχει μετατρέψει σε απέραντο χοτ σποτ και στοχοποιεί και το τουριστικό προϊόν της σε σχέση με την Τουρκία. Συν τοις άλλοις έχει εξαπολύσει και μία απίστευτη φοροεπιδρομή εις βάρος του τουρισμού», είπε ο κ. Κόνσολας για να δώσει τη σκυτάλη στον βουλευτή Αχαϊας και Τομεάρχη Υγείας κ. Φωτήλα. Για να προσθέσει πως η κυβέρνηση έκανε «τρία χρόνια να καταλάβει ότι οι άνθρωποι δεν λιάζονται και ότι η θάλασσα έχει τελικά σύνορα. Αυτή η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί. Η ΝΔ υπόσχεται ανθρώπινες συνθήκες συμβίωσης στους μετανάστες και ασφάλεια στους κάτοικους των νησιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 13:32
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top