Μηταράκης:« Η Ελλάδα εφαρμόζει μια πολιτική αποτροπής παράνομων εισόδων, που έχει οδηγήσει στις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας»

Είναι «εθνική γραμμή» η φύλαξη των συνόρων μας;

19/06/2022 - 10:00

Για την αυστηρή πολιτική αποτροπής παράνομων εισόδων που ακολουθεί η χώρα μας και έχει οδηγήσει στις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας, μίλησε ο Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι «στο πεδίο οι ροές παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές, έχουμε 4.350 αφίξεις και 8.500 πέρυσι που ήταν οι χαμηλότερες της δεκαετίας, σε σχέση με τις εκατοντάδες χιλιάδες που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό δε σημαίνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προσπαθήσει να δημιουργήσει ξανά ένα σκηνικό σαν αυτό του Έβρου και στα νησιά, επισήμανε ο κ. Μηταράκης, αλλά αποδείξαμε, όπως το 2020, ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια πρόκληση».

Στη συνεχεία, ο κ. Μηταράκης στηλίτευσε το γεγονός ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάποιοι προετοιμάζουν «επίθεση» εναντίον της Ελλάδας για τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και προσέθεσε πως «είναι εθνική γραμμή» η προστασία των εθνικών μας συνόρων. Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν αυτό που λέει η Τουρκία στα ευρωπαϊκά fora εις βάρος της πατρίδας μας.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στάθηκε στη νέα πρακτική της Τουρκίας, λέγοντας ότι «υπάρχει μια αυξημένη ένταση στον Έβρο. Υπάρχει αυτό που βλέπουμε, τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς προσπαθούν σε κάποιες νησίδες που έχουν δημιουργηθεί πάνω στη συνοριογραμμή να εγκαταστήσουν μετανάστες και μετά να ζητήσουν από την Ελλάδα να ψάξει να τους βρει. Θυμίζω ότι ο Έβρος είναι μια στρατιωτικοποιημένη περιοχή. Για να περάσεις, αυτό γίνεται με την πλήρη ανοχή των τουρκικών αρχών», συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα εφαρμόζει μια πολιτική αποτροπής παράνομων εισόδων, μια πολιτική που και το Διεθνές Δίκαιο και οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών Δικαστηρίων έχουν επιβεβαιώσει».

Η χώρα μας προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες για δήθεν παράνομες επαναπροωθήσεις, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως «δεχόμαστε μια έντονη τουρκική προπαγάνδα και πολλά δημοσιεύματα που βλέπουμε στον ξένο τύπο στηρίζονται κατά κανόνα σε πηγές της τουρκικής ακτοφυλακής. Η Τουρκία πολιτικά έχει πιεστεί από αυτό το θέμα. Αντιθέτως με αυτά που λέγονται, η πολιτική της χώρας μας προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές. Έχοντας ισχυροποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της και με τις σημαντικές συμμαχίες μας σε διεθνές επίπεδο, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Δεν επιτρέπονται ...εκπτώσεις

Τα λεγόμενα του υπουργού και οι διαβεβαιώσεις για την αντιμετώπιση όσων παράνομα επιχειρούν να παραβιάσουν τα σύνορα της χώρας και να βγούν στις ακτές των νησιών μας, είναι γεγονός , όπως θέλουν και οι πληροφορίες που διαρρέονται, είναι μια δύσκολη υπόθεση που καλούνται να διαχειριστούν οι έχοντες την αποστολή να «φυλάττουν» τα σύνορά μας. Οι καθημερινές «ναυμαχίες» για να αποτραπούν οι παράνομα εισελθόντες δεν μπορεί να είναι αντικείμενο καμιάς αντιπολιτευτικής αντιπαλότητας, όταν είναι δεδομένο ότι η φύλαξη των συνόρων είναι θέμα υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας, για την οποία δεν επιτρέπονται «εκπτώσεις», αν πράγματι θέλουμε να λογιζόμαστε σοβαρό κράτος. Ασφαλώς και η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι σε πρώτη προτεραιότητα και αυτό τουλάχιστον οι εμπλεκόμενες αρχές φύλαξης των συνόρων το έχουν αποδείξει ποικιλοτρόπως όλα αυτά τα χρόνια, όπως και η τήρηση του διεθνούς δικαίου, που ως χώρα σεβόμαστε. Δεν νοείται λοιπόν κανένας στο όνομα του δήθεν διεθνούς δικαίου, να πέφτει θύμα της τουρκικής προπαγάνδας, που σε τελική ανάλυση επιδιώκει να ξαναγίνουν τα θαλάσσια σύνορα «ξέφραγο αμπέλι» για να μπορούν να ...αλωνίζουν ανενόχλητοι οι λαθροδιακινητές.

Ενοχλεί η «αποτροπή» και δεν το κρύβουν!

Τουλάχιστον στα νησιά μας και ειδικά στη Λέσβο γνωρίζουμε πόσο καθοριστικής σημασίας για την αποσυμφόρηση του νησιού μας και την εκτόνωση της κατάστασης που επικρατούσε με τις αθρόες μεταναστευτικές ροές, ήταν η αποτελεσματική φύλαξη και των θαλασσίων συνόρων, με την αποτροπή των νέων αφίξεων, μειώνοντας έτσι αισθητά την περαιτέρω επιβάρυνση του νησιού. Δυστυχώς για κάποιους «δικαιωματιστές», με προσβάσεις και σε πολιτικούς παράγοντες εντός και εκτός χώρας, η «σφράγιση» των συνόρων από τις ελληνικές αρχές δεν άρεσε από την αρχή , όπως δυσκόλεψε και τους λαθροδιακινητές και τις αρχές της Τουρκίας που στοχεύοντας στην «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα προκειμένου να συκοφαντήσουν τη χώρα μας στα διάφορα fora. Ας μην πέσουν και «δικοί» μας θύματα αυτής της στρέβλωσης, που στοχεύει ώστε η ελληνική πολιτεία, επί της ουσίας, να «υποστείλει» τη σημαία της υπεράσπισης των συνόρων της, που έχει υποχρέωση και καθήκον, όταν παρανόμως παραβιάζονται. Είναι φανερό ότι η «αποτροπή» για κάποιους είναι επιλήψιμη γιατί προφανώς είναι της άποψης ότι η «θάλασσα δεν έχει σύνορα» και ότι όλοι είναι «καλοδεχούμενοι» στο όνομα του δήθεν ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Είναι όμως τόσο «αθώα» όλα τούτα;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey