FOLLOW US

Πολιτική

  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλά αποκλειστικά στο «Ε», αποκωδικοποιώντας την τοποθέτηση του Πιέρ Μοσκοβισί για το μειωμένο ΦΠΑ «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Κυβέρνησης», λέει, για την προοπτική καθιέρωσης ενός μόνιμου ειδικού καθεστώτος στα νησιά
«Είναι ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί…»

Στην διαπίστωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατανοεί τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νησιά μας και πως είναι έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την καθιέρωση ενός μόνιμου ειδικού καθεστώτος, προχωρά σήμερα ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας αποκλειστικά στο «Ε» στον απόηχο της προχθεσινής δήλωσης του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί που προκάλεσε αίσθηση, για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ. Ο κ. Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής, Μέλος της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ευρισκόμενος σε επαφή με τοπικούς φορείς της Λέσβου από τις αρχές Γενάρη, όταν και ανακοινώθηκε η (επικείμενη το καλοκαίρι) κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, «σήκωσε» το όλο ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας την αρμόδια τοποθέτηση του Πιέρ Μοσκοβισί που θεωρείται πια… διδακτική. Αφού εκτός από το ότι ξεκαθαρίζει πως ήταν επιλογή τελικά της ελληνικής κυβέρνησης να «θυσιαστεί» το νησιωτικό κεκτημένο, ανοίγει και ένα παράθυρο… αισιοδοξίας για την εξαίρεση των πέντε τουλάχιστον νησιών, που είναι επιβαρυμένα και από την προσφυγική κρίση. Με τον κ. Ανδρουλάκη να σχολιάζει χαρακτηριστικά πως «η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Κυβέρνησης, είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί…».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που παρακολουθεί -και λόγω προσφυγικού- στενά τα ειδικά ζητήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, έχοντας προχωρήσει σε αρκετές παρεμβάσεις στο ευρωκοινοβούλιο σχετικά με αυτά την τελευταία διετία στην Ε.Ε., είχε ασχοληθεί και με το θέμα της τύχης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Έχοντας λοιπόν γνώση των ειδικών συνθηκών (και) της Λέσβου, αποκωδικοποιεί στο «Ε» την δήλωση-απάντηση στη σχετική του Ερώτηση, του Πιέρ Μοσκοβισί.

«Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες μείωσης των ροών»

«Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που ίσχυαν στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, ήταν ίσως ο βασικότερος τρόπος αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της νησιωτικότητας», είπε αρχικά και συνέχισε: «Παρά τις περί αντιθέτου υποσχέσεις της σημερινής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από 1/1/2018, οι μειωμένοι αυτοί συντελεστές καταργήθηκαν σε 27 από τα 32 νησιά. Σε περίπου δύο μήνες από σήμερα, την 1η Ιουλίου και εν μέσω τουριστικής περιόδου, το ίδιο θα συμβεί στα τελευταία 5 νησιά (Λέσβος, Σάμος, Κως, Χίος και Λέρος) που είχαν αρχικά εξαιρεθεί καθώς επωμίζονται το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Οι προβλέψεις όμως ότι οι προσφυγικές ροές θα είχαν μειωθεί, και θα επέτρεπαν την επέκταση του λανθασμένου αυτού μέτρου, έχουν διαψευσθεί. Μόνο από τις αρχές Απριλίου 1700 αιτούντες άσυλο έφτασαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, μόνο στη Λέσβο φιλοξενούνται πάνω από 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες».

Τι σημαίνει όμως αυτή η δήλωση του Πιέρ Μοσκοβισί για την… κυβέρνηση και κυρίως τι (και αν) μπορεί να συμβεί από εδώ και έπειτα με τον υπό κατάργηση μειωμένο ΦΠΑ;

«Το αφήγημα της Κυβέρνησης, ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών είναι επιταγή των Βρυξελλών διαψεύστηκε κατηγορηματικά», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης: «Όπως σημειώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί, απαντώντας  σε γραπτή μου ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, «αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά εξαιτίας της μετανάστευσης, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να συζητήσουν προτάσεις των ελληνικών αρχών όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποστήριξης των πληττόμενων κοινοτήτων». Συγχρόνως ξεκαθαρίζει πως «δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης του εδαφικού πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΦΠΑ», τα οποία επιτρέπουν στη χώρα μας την επιβολή μειωμένων συντελεστών έως και κατά 30% σε περιοχές όπως τα νησιά του Αιγαίου. Όπως φαίνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατανοεί την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο και είναι έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την καθιέρωση ενός μόνιμου ειδικού καθεστώτος. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Κυβέρνησης. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top