FOLLOW US

Πολιτική

  • -Δέσμευση για άμεση κατάθεση σχετικής τροπολογίας για την παράταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ από Κυριάκο και Φώφη -Το Συντονιστικό Φορέων κατάφερε να βάλει έμμεσα, αλλά όπως όλα δείχνουν και άμεσα, ξανά το θέμα του ΦΠΑ στη βουλή
Έφτιαξαν και… κοινοβουλευτικό μέτωπο!
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, παρουσίασε το Συντονιστικό Φορέων στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη

Καταφέρνοντας να βάλει πιο γερά από ποτέ στο παιχνίδι για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Συντονιστικό Φορέων, από χθες μπορεί να υπερηφανεύεται ότι προώθησε την υπόθεση σε κορυφαίο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Προϊόντος του χρόνου από την επιτυχημένη διαμαρτυρία της περασμένης Πέμπτης που εξέπεμψε πανελλαδικά, οι τοπικοί φορείς, με τη χθεσινή συνάντησή τους με τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Φώφη Γεννηματά, Βασίλη Λεβέντη και Θανάση Παφίλη, εξασφάλισαν πως το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα ξαναμπούν στη βουλή, σε μία ύστατη προσπάθεια για την παράταση της ισχύος τους, τουλάχιστον στα νησιά που είναι επιβαρυμένα από το προσφυγικό. Τηρουμένων των αναλογιών μάλιστα, η δέσμευση που εξασφάλισαν και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, του ΚΙ.ΝΑΛ και της Ένωσης Κεντρώων ότι προτίθενται άμεσα να καταθέσουν σχετική τροπολογία για την δικαίωση του αιτήματος για την διατήρηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στη Λέσβο, μπορεί να αποτελέσει και μείζον πολιτικό ζήτημα τις επόμενες ημέρες, στην έτσι κι αλλιώς οξυμένη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αφού φαίνεται για πρώτη φορά διάθεση να αγγιχτεί χωρίς φόβο και πάθος το θέμα… «ταμπού» για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, που έτσι κι αλλιώς, αμφότερες έχουν ψηφίσει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών και θα αναγκαστούν στο εξής να μιλήσουν με «ονόματα και διευθύνσεις» στην προσπάθεια να αποκαταστήσουν μία πανθομολογούμενη αδικία για το νησιωτικό χώρο.

Το Συντονιστικό Φορέων σε πλήρη… σύνθεση (Απ. Βαλτάς, Παν. Παπαρίσβας, Βαγγ. Μυρσινιάς, Παν. Τατάκης και Παν. Μπαρούτης), πέρασαν χθες το πρωί το κατώφλι της βουλής και είδαν από κοντά καταρχήν τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στόχος η εξασφάλιση παράτασης

Παρουσία και του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου, οι φορείς είδαν για πρώτη φορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διάθεση να βάλει πραγματικά πλάτη στο επίμαχο θέμα, σε επιβεβαίωση της πρόσφατης «ενεργοποίησης» του προέδρου της, που το σαββατοκύριακο δήλωσε δημόσια πως θα κάνει ότι μπορεί για να σωθεί ο μειωμένος ΦΠΑ. Πιο συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, εξασφάλισαν τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι σύντομα η ΝΔ θα καταθέσει (μία ακόμη) τροπολογία στη βουλή, με στόχο την παράταση της ισχύος των συντελεστών στα νησιά «του προσφυγικού», η οποία όμως έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από ποτέ. Αφού θα σημάνει μία μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση που και μετά την επίσκεψή της στη Μυτιλήνη, δείχνει με κάθε τρόπο πως θεωρεί «τελειωμένη» την υπόθεση αυτή.

Υποστηρικτές του αιτήματος για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ και οι Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων

Δεσμεύσεις για τροπολογία

Το Συντονιστικό ωστόσο συναντήθηκε και με την πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ Φώφη Γεννηματά, η οποία έχοντας στα χέρια της μέσω του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, την ανοιχτή πρόσκληση του Πιέρ Μοσχοβισί για ένα «ειδικό φορολογικό καθεστώς» για τα νησιά που επιβαρύνονται από το προσφυγικό, συντάχθηκε και εκείνη με το αίτημα των τοπικών φορέων. «Να επισπεύσουμε τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την παράταση σε πρώτη φάση», είπε η κ. Γεννηματά στα μέλη του Συντονιστικού, δεσμευόμενη πως θα καταθέσει και εκείνη τροπολογία, η οποία μένει να φανεί το αν θα είναι και σε συνεννόηση με την αντίστοιχη που φέρεται έτοιμη να καταθέτει και η ΝΔ.

Ενθουσιώδης και θετικός απέναντι στο αίτημα του Συντονιστικού Φορέων, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του, ο οποίος με μία δόση υπερβολής, είπε ότι θα καταθέσει τροπολογία… «αύριο κιόλας», όπως και ο Θανάσης Παφίλης (Ο Γραμματέας κ. Κουτσούμπας απουσίαζε) εκ μέρους του ΚΚΕ, ο οποίος δήλωσε τη στήριξή του στα αιτήματα των Λέσβιων.

Ικανοποίηση στο Συντονιστικό

«Φεύγουμε αναμφίβολα έχοντας αποκομίσει θετικά μόνον πράγματα», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Παπαρίσβας στο «Ε», μετά το πέρας των συναντήσεων στη βουλή. Τονίζοντας πως η συνεργασία που διανοίχτηκε χθες με τα πιο χαρακτηριστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, θα συνεχιστεί. Εξάλλου οι τροπολογίες που θα κατατεθούν, θα χρησιμοποιήσουν την επιχειρηματολογία του Συντονιστικού, όπως έχει αποτυπωθεί και στην μελέτη «Κορομηλά» και δείχνει το μικρό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα από την κατάργηση του μέτρου. «Εξασφαλίσαμε εκτός από τη στήριξη και τη δέσμευση των κομμάτων για μία καθοριστική διεκδίκηση του αιτήματός μας μέσα στη βουλή. Δυστυχώς διαπιστώνουμε πως η κυβέρνηση, έχει αποφασίσει πως ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είναι κάτι σημαντικό για εμάς. Εμείς όμως επιθυμούμε να πείσουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ πως έχει αξία να μείνει το ειδικό φορολογικό καθεστώς στα νησιά μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι την 1η Ιούλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαρίσβας και παρέπεμψε για τα σπουδαία στις επόμενες ημέρες.

 

 

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ

Κατατέθηκε τροπολογία από τη ΝΔ

Σύμφωνα με ενημέρωση του βουλευτή Χαρ. Αθανασίου αργά χθες το απόγευμα και σε συνέχεια της πρωινής συνάντησης των εκπροσώπων του Συντονιστικού των φορέων της Λέσβου με τον πρόεδρο της ΝΔκαι ύστερα από εντολή του κατατέθηκε τροπολογία για αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑμέχρι τις 30 Ιουνίου του 2019.

 

Η Φώφη Γεννηματά ανέβασε στα social media τη συνάντησή της με τους τοπικούς φορείς της Λέσβου, τονίζοντας πως είναι «Εθνικό ζήτημα η ανάπτυξη των νησιών»

Και για το προσφυγικό

Βέβαια οι συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν εστιάστηκαν μόνον στον ΦΠΑ, αφού ως γνωστόν μεταξύ των αιτημάτων του Συντονιστικού, είναι και η καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού. Στα αξιοσημείωτα από τα όσα συζητήθηκαν επ΄ αυτού, είναι η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως θα προωθήσει την πρόταση να υπάρχουν δύο (από τέσσερα που υπάρχουν σήμερα) στάδια εξέτασης του ασύλου, ως λύση που θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του νησιού. Με την Φώφη Γεννηματά, να καταγγέλλει την πολιτική επιλογή «υπερχείλισης» προσφύγων και μεταναστών στις δομές της Λέσβου, ως αποτρεπτική κατάσταση για νέες ροές από τις απέναντι ακτές. Στη συνάντηση των τοπικών φορέων με την Φώφη Γεννηματά, παρόντες ήταν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων του ΚΙ.ΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ), αλλά και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Σταμάτης Μαλέλης και το μέλος της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Μήλιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 15:14
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top