Η επιστολή Μηταράκη αποτελεί επιτυχία της δημοτικής αρχής Κύτελη γιατί ξεκαθαρίζει το τοπίο για το μεταναστευτικό με σαφείς δεσμεύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι - Κλείνει ο Καρά Τεπές τις επόμενες εβδομάδες και έπονται οι άλλες δομές, με στόχο ήδη από το 2021 να λειτουργεί μόνο η νέα κλειστή δομή στο νησί.

Δομή 240 στρ., για 3.000 θέσεις, και μετακίνηση όλων από το νησί τους επόμενους μήνες!

25/02/2021 - 14:01

Με επιστολή του προς τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρ. Κύτελη ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη Λέσβο, δίνοντας σαφείς απαντήσεις επί των ερωτημάτων που του είχαν θέσει με επιστολή τους ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι της παράταξης του που είχαν ταχθεί υπέρ του «ναι» στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το επίμαχο θέμα. Ο κ. Μηταράκης με την επιστολή του επιβεβαιώνει και γραπτά τις δρομολογημένες ενέργειες του υπουργείου, αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα αποσυμφόρησης του νησιού και στο κλείσιμο όλων των υφιστάμενων δομών και δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι το νέο ΚΥΤ θα είναι η μοναδική δομή που θα λειτουργεί στο νησί και μάλιστα εντός του 2021. Διατυπώνει με σαφήνεια και αναλυτικά ποιες θα είναι οι προδιαγραφές του νέου ΚΥΤ, τι έκταση θα καλύπτει και ποια η δυναμικότητά του , ενώ περιγράφει και τις υποδομές και τους χώρους που θα έχει , ώστε να είναι ανθρώπινη η παραμονή των φιλοξενουμένων σε αυτό, αλλά και ασφαλής η λειτουργία του με την ύπαρξη προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης  για παραβατικούς , οριστικά απορριφθέντες για άσυλο, αλλά και για τους νεοεισερχομένους για το διάστημα που θα πρέπει να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους.

Επιτυχημένη κίνηση της δημοτικής αρχής

Οι γραπτές αυτές δεσμεύσεις και διευκρινίσεις του αρμόδιου υπουργού, και ως εκ τούτου και της κυβέρνησης, αποτελούν μια επιτυχία της δημοτικής αρχής Κύτελη που ναι μεν πήρε τις πρωτοβουλίες για να ξεκολλήσει η υπόθεση διαχείρισης του μεταναστευτικού από την υφιστάμενη ανεξέλεγκτη κατάσταση, αλλά πίεσε προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα για την αποσυμφόρηση και τις περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να πάψει το μεταναστευτικό να αποτελεί βαρίδι για τη ζωή του νησιού μας.
Από την απάντηση Μηταράκη στο δήμαρχο Μυτιλήνης έχουμε κάποια σαφή δεδομένα, που αν υλοποιηθούν σαφώς και αλλάζουν το τοπίο και προφανώς και το κλίμα στην κοινή γνώμη. Το πρώτο ενθαρρυντικό είναι ότι αναχωρούν τις επόμενες εβδομάδες τμηματικά περί τους 1000 περίπου πρόσφυγες που πρόκειται να μετεγκατασταθούν στην Γερμανία , όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό. Πριν από μερικές μέρες άλλωστε έφυγε η πρώτη φουρνιά με πτήση τσάρτερ. Με την ολοκλήρωση αυτής της μετακίνησης ο χώρος του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ , που τώρα φιλοξενούνται, κλείνει οριστικά και ο χώρος επιστρέφει στο δήμο. Η καλή είδηση που δημοσιοποίησε ο υπουργός στην επιστολή του είναι ότι όλοι οι διαμένοντες σήμερα στην προσωρινή δομή του Μαυροβουνίου έχουν δώσει συνέντευξη στα πλαίσια της αίτησης ασύλου τους , έχουν βγει οι αποφάσεις και τώρα βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης των τελικών αποφάσεων . Η δέσμευση του υπουργείου είναι ότι όλοι οι διαμένοντες στην προσωρινή δομή θα μετακινηθούν τους επόμενους μήνες από το νησί, με τις διαδικασίες αποσυμφόρησης που ήδη εφαρμόζονται. Το ίδιο θα συμβεί και με τους διαμένοντες σε σπίτια της Μυτιλήνης στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, το οποίο λήγει οριστικά για τη Λέσβο το Νοέμβριο του 2021, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το νέο ΚΥΤ. Δεδομένων αυτών των εξελίξεων η δέσμευση του Υπ. Μετανάστευσης είναι ότι η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Μυτιλήνης θα είναι η μοναδική που θα υπάρχει στη Μυτιλήνη ήδη από το 2021, που σημαίνει ότι η πρόχειρη δομή του Μαυροβουνίου θα κλείσει, αφού θα μετεγκατασταθεί στη νέα που θα έχει δημιουργηθεί σε χώρο κατάλληλο , όπως λέει ο υπουργός , εντός των ορίων του δήμου Μυτιλήνης.

Διαψεύδονται οι  «κασσάνδρες» της παραπληροφόρησης

Στην επιστολή -απάντηση του ο Ν. Μηταράκης, παρουσιάζοντας τις προδιαγραφές, τη δυναμικότητα  και τις υποδομές για τους χώρους του νέου κλειστού και ελεγχόμενου κέντρου  διαψεύδει τις «κασσάνδρες» εκείνες που εδώ και καιρό κινδυνολογούν παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη με διάφορα μυθεύματα προκειμένου να δικαιολογήσουν την άρνησή τους στην προσπάθεια που επιχειρείται για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την ασφαλή και ανθρώπινη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ο κ. Μηταράκης ξεκαθαρίζει ότι η έκταση που πρόκειται να γίνουν οι εγκαταστάσεις του νέου ΚΥΤ είναι περί τα 240 στρέμματα και όχι τα 600 που εμφατικά παρουσίαζαν οι διάφοροι κινδυνολόγοι. Πέριξ των εγκαταστάσεων θα υπάρχουν ζώνες ασφαλείας και πυροπροστασίας για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια των εγκαταστάσεων από τυχόν κινδύνους. Οι χώροι διαμονής της νέας δομής του γενικού πληθυσμού θα είναι χωρητικότητας των 3.000 θέσεων και ασφαλώς δεν μιλάμε για καμιά «υπερδομή» που διατυμπανίζουν για να κάνουν αίσθηση στην κοινή γνώμη οι αυτόκλητοι «υπερπατριώτες». Οι σε χώροι που προβλέπονται να δημιουργηθούν εντός της κλειστής και ελεγχόμενης δομής εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες για τους διαμένοντες, για όποιο διάστημα θα μείνουν εκεί, με την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών για την υγειονομική περίθαλψη τους  και για τη δημιουργική απασχόλησή τους. Και επειδή προέχει και η ασφάλεια και των εντός της δομής διαμενόντων και των εκτός αυτής , δηλαδή της τοπικής κοινωνίας, η ύπαρξη Προαναχωρητικού κέντρου κράτησης, παρέχει επιπλέον εγγύηση ότι παραβατικότητες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις σαν αυτές που διαδραματίστηκαν στα πλαίσια της λειτουργίας του ΚΥΤ της Μόριας, δεν θα υπάρξουν και πάντως με κάθε τρόπο θα αποφευχθούν. Και αυτό γιατί , όπως πληροφορεί με την επιστολή του ο κ. Μηταράκης το Προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης, θα χρησιμοποιηθεί για τρεις κατηγορίες αιτούντων άσυλου, τους παραβατικούς , τους οριστικά απορριφθέντες άσυλου , που θα είναι για επέλαση/επιστροφή και για τους νεοεισερχόμενους για διάστημα 24 ημερών προκειμένου να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους.
Τέλος ο κ. Μηταράκης με κατηγορηματικό τρόπο διαβεβαιώνει και με βάση όλα τα στοιχεία που υπάρχουν ότι ούτε ήρθε στο νησί από άλλη περιοχή της χώρας για να υποβάλει αίτηση ασύλου στη Λέσβο, ούτε και είναι στην πρόθεση της παρούσας κατάστασης να συμβεί κάτι τέτοιο και στο μέλλον. Η διάψευση είναι σαφής και εκθέτει όλους αυτούς που επιχειρούν με ψεύδη και ανακρίβειες να δηλητηριάσουν την κοινή γνώμη , που πραγματικά ανησυχεί και περιμένει να βρεθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα.

Να αξιοποιηθεί αυτή η δημόσια δέσμευση
Οι γραπτές αυτές διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού Ν.Μηταράκη προς το δήμαρχο Στρ. Κύτελη και τη δημοτική αρχή, αποτελούν μια επιτυχημένη κίνηση στην κατεύθυνση της επίσημης και υπεύθυνης ενημέρωσης των φορέων και της τοπικής κοινωνίας, από τα πιο αρμόδια χείλη για τις ενέργειες και τις προθέσεις της κυβέρνησης στα πλαίσια της αντιμετώπισης και διαχείρισης αυτού του μείζονος για το νησί μας προβλήματος , που εδώ και χρόνια μας απασχολεί. Η υπεύθυνη αυτή ενημέρωση πέρα από το επικοινωνιακό του πράγματος είναι και ουσία, γιατί αποτελεί μια δημόσια δέσμευση της κυβερνητικής πλευράς έναντι της κοινής γνώμης και των φορέων της, που δίνει τη δυνατότητα στους εμπλεκόμενους φορείς και παράγοντες να ξέρουν που κινούνται τα πράγματα και να παρεμβαίνουν όταν κρίνουν ότι υπάρχουν υπαναχωρήσεις και ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις. Είναι πλέον η ώρα της δράσης για να γυρίσει επιτέλους σελίδα η Λέσβος και να μπει σε μια κανονικότητα με το μεταναστευτικό να μην αποτελεί τροχοπέδη για την επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του νησιού. Αμήν! 

Η επιστολή -απάντηση Μηταράκη στο δήμαρχο Μυτιλήνης

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey