FOLLOW US

Πολιτική

Die Welt: Deal Μέρκελ - Τσίπρα ή μονομερής ενέργεια το «πάγωμα» του ΦΠΑ;

   Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά ήθελε να διατηρήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ήλπιζε σε μια σχετική συμφωνία με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Εδώ και καιρό οι ευρωπαίοι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να καθιερώσει ενιαίο ΦΠΑ σε ολόκληρη τη χώρα κα να άρει το ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει μόνο για πέντε νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Λέρος, Κως, Σάμος και Χίος), γράφει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο: «Έχουν σχέση τα τεχνάσματα Τσίπρα στον ΦΠΑ με τη προσφυγική συμφωνία Μέρκελ στην ΕΕ;».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η ελληνική κυβέρνηση αναβάλλει συνεχώς την καθιέρωση του ενιαίου ΦΠΑ. Από κάποιους γίνεται λόγος για πελατειακές σχέσεις και ότι τα εν λόγω νησιά που ανησυχούν για τους τζίρους τους διαθέτουν ισχυρούς εκπροσώπους στην Αθήνα. Παράλληλα όμως ακούγεται ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Γερμανία φέρεται να έκανε τα στραβά μάτια επειδή χρειαζόταν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία στο προσφυγικό διότι χωρίς την Αθήνα ίσως και να μην ήταν εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες. Πιθανότατα να διαλύονταν στη Γερμανία ακόμα και το ενιαίο κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό μέτωπο Χριστιανοκοινωνιστών και Χριστιανοδημοκρατών. Ίσως για αυτό η Άγκελα Μέρκελ έκανε μια παραχώρηση στον καινούργιο φίλο της Αλέξη Τσίπρα με το σκεπτικό «το ένα χέρι νίβει τ΄ άλλο».

 

«Η Μέρκελ άκουσε αλλά δεν συμφώνησε»

 

Η μονομερής ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα ωστόσο δεν άρεσε στους ευρωπαίους εταίρους. Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους της ΕΕ, το ζήτημα ετέθη στην ελληνική αντιπροσωπεία στην ομάδα εργασίας του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, μετά δηλαδή τη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας απάντησαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα σχέδια για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην καγκελάριο και έμεινε με την εντύπωση ότι η Άγκελα Μέρκελ τα αποδέχθηκε. Η Γερμανίδα καγκελάριος ωστόσο θεωρεί ότι απλά άκουσε και δεν συμφώνησε, ισχυρίζονται διαπραγματευτικοί κύκλοι της ΕΕ.

Στους εκπροσώπους της Ελλάδας ξεκαθαρίστηκε λοιπόν ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τη Γερμανία ή την καγκελάριο στο εν λόγω ζήτημα και έτσι η Αθήνα αναγκάστηκε να συμφωνήσει ότι το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών αναιρείται στις αρχές του 2019. Για να μην πληγεί το κύρος καμίας πλευράς πάντως έγινε ωστόσο λόγος για καθυστέρηση «τεχνικής φύσεως».

Πάλι παιχνίδια;

 Αν πράγματι ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες και τελικά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα πέντε νησιά του προσφυγικού ...κινδυνεύουν με κατάργηση το 2019, ΄τοτε θα πρόκειται για έναν εμπαιγμό προς τους νησιώτες άνευ προηγουμένου, που έχουν μείνει με την εντύπωση ότι ο νησιωτικός ΦΠΑ θα παραμείνει όσο υπάρχει το προσφυγικό και όσο είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας, όπως δήλωσε χαριτολογώντας και ο ίδιος! Εκτός κι αν σκοπεύει να μην είναι πρωθυπουργός το 2019, με ότι αυτό σημαίνει και για τις πολιτικές εξελίξεις. Πάντως έχει ενδιαφέρον και αξία να απαντήσει επισήμως η κυβέρνηση στο σχετικό δημοσίευμα της γερμ,ανικής εφημερίδας που εκθέτει τον πρωθυπουργό, παρουσιάζοντας ότο «γέλασε» την Μέρκελ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top