FOLLOW US

Πολιτική

Deutsche Welle: Μέρκελ εναντίον όλων στο προσφυγικό
Ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ζητά η καγκελάριος αλλά δεν βρίσκει ευήκοα ώτα.

Η συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον ομόλογό της από την Αυστρία Ζεμπάστιαν Κουρτς προχθές το βράδυ στο Βερολίνο, κατέδειξε τις διαφορές απόψεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού. Επιβεβαίωσε επίσης και τις διαφορές απόψεων για το ίδιο θέμα ανάμεσα στην καγκελάριο και τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα, ο οποίος επιμένει ότι ένα μεγάλο ποσοστό προσφύγων που ζητούν άσυλο στη Γερμανία προερχόμενοι από άλλες χώρες της Ένωσης θα πρέπει να απωθούνται από τη χώρα.

 

Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής

Για λόγους αβρότητας στην κοινή συνέντευξη τύπου ο αυστριακός καγκελάριος, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την εξαμηνιαία εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ, δεν θέλησε να υπεισέλθει στην ενδοκυβερνητική διένεξη.«Είναι αποφασιστικής σημασίας να σταματήσουμε τους πρόσφυγες να μετακινούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη και μετά να ζητούν άσυλο στη Γερμανία και τη Σουηδία, αυτό δεν συμβαδίζει με τον Κανονισμό του Δουβλίνο» τόνισε ο Κουρτς ενώπιον δημοσιογράφων στην καγκελαρία εκφράζοντας την ελπίδα ότι από 1ης Ιουλίου που αρχίζει η αυστριακή προεδρία στην ΕΕ, θα έχει μια πραγματική ευκαιρία με γερμανική βοήθεια να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διένεξη υψηλού ρίσκου

Η Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με ανταπόκριση από τη Γερμανία της Ειρ. Αναστασοπούλου, συμφώνησε με τον συνομιλητή της στην καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Χρειάζονται αλλαγές στην ΕΕ αλλά για μένα πολύ σημαντικό είναι να λαμβάνονται αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», διευκρίνισε. «Εκείνο που δεν θα πρέπει να κάνουμε είναι να μεταθέτουμε τις ευθύνες σε χώρες, που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές» σημείωσε, υπονοώντας σαφώς την Ελλάδα που δέχεται και την μεγαλύτερη πίεση ως χώρα πρώτης υποδοχής.

Με αυτές τις θέσεις η Μέρκελ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση μέσα στο ίδιο της το κόμμα και ουσιαστικά βρέθηκε μόνη της, όταν τις υποστήριξε στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά της διάρκεια της συζήτησης δεν πήρε κανείς τον λόγο για να υποστηρίξει τη γραμμή Μέρκελ στο προσφυγικό σε αντίθεση με τις απόψεις του Χορστ Ζεεχόφερ. Βέβαια ο υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται υπό πίεση. Μέχρι τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου θέλει να έχει δώσει δείγματα αυστηρότερης πολιτικής διαχείρισης του προσφυγικού. Για τη Μέρκελ η διένεξη με τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό της εξελίσσεται σε διένεξη υψηλού ρίσκου. Τοπικοί πρωθυπουργοί, όπως της Σαξονία, Μίχαελ Κρέτσμερ, στηρίζουν εμφανώς την πολιτική γραμμή Ζεχόφερ, ενώ και βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, όπως ο Πάτρικ Ζένσμπουργκ, αναρωτιούνται γιατί η καγκελαρία έχει ενδοιασμούς να απωθήσει εκτός γερμανικών συνόρων πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα.

Σύμμαχος η Μέρκελ

Η εικόνα αυτή είναι πολύ χρήσιμη για να κατανοήσουμε τι παίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μείζον θέμα του προσφυγικού, ποιες απόψεις υπάρχουν και ποιοι συσχετισμοί. Το γεγονός ότι η «κακιά» Μέρκελ εμφανίζεται ίσως πιο κοντά στη χώρα μας για το θέμα αυτό, θεωρώντας ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή παρέμβαση συνολικά και ανάληψη ευθυνών από όλα τα κράτη είναι αποκαλυπτική των δυσκολιών που υπάρχουν για να δρομολογηθούν διαδικασίες για τη συνολική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, που τουλάχιστον στα νησιά μας είναι καίριας σημασίας εξέλιξη από την οποία πολλά θα κριθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 16:25
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top