FOLLOW US

Πολιτική

  • Μπαλάφας: Το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί ως δια μαγείας
Δέσμευση μας ότι θα περιορίσουμε τον υπερπληθυσμό στα νησιά!

«Το μεταναστευτικό - προσφυγικό δεν πρόκειται να λυθεί ως δια μαγείας σαν πρόβλημα, αλλά με μια συνεχή προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης. Το θέμα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι πανευρωπαϊκό και βρίσκεται σίγουρα ψηλά στην ατζέντα όλων των πολιτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Νέου Κόσμου με θέμα: «Το προσφυγικό - μεταναστευτικό, η φύση του, οι πραγματικές του διαστάσεις και η αντιμετώπισή του».

Ο κ. Μπαλάφας επισήμανε ότι «το προσφυγικό πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, ιδεολογικό ζήτημα» ενώ προσέθεσε ότι «χρειάζεται ισορροπία: δικαιώματα Ελλήνων πολιτών, δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, στήριξη του Έλληνα, προστασία του μετανάστη».

Πέρασε διάφορα στάδια

Παράλληλα, ο υφυπουργός περιέγραψε τα στάδια που έχει περάσει το προσφυγικό ζήτημα από το 2015 μέχρι σήμερα κι υπογράμμισε: «Το 2015 υπήρξε μία τεράστια εισροή προσφύγων και μεταναστών, ανθρώπων που ζητούσαν διεθνή προστασία. Αιτία ο πόλεμος στη Συρία, αλλά κι η εμπόλεμη κατάσταση στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ κι αλλού. Ανταποκριθήκαμε με αμέριστη αλληλεγγύη σε αυτό το κύμα, σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία για τη χώρα μας». Στη συνέχεια ο κ. Μπαλάφας αναφερόμενος στην περίοδο μετά την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας δήλωσε: «Στην περίοδο 2016 - 2017 έγιναν πολλά βήματα βελτίωσης της κατάστασης, κι ακόμα καλύτερη ήταν η κατάσταση στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, όπου παρέχεται στέγη, σίτιση, θέρμανση, υγειονομικές υπηρεσίες, ψυχοκοινωνική στήριξη, εκπαίδευση για τα παιδιά. Υπάρχει συνεργασία με την ΕΕ στο ζήτημα της χρηματοδότησης.

Τηρήσαμε το διεθνές ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο και μην ξεχνάμε ότι όλη αυτή την περίοδο μιλάμε για μία χώρα που είναι σε κρίση, άρα είμαστε ιδιαίτερα αναγκασμένοι και καλά κάναμε στο ζήτημα των παροχών και των δικαιωμάτων να κρατάμε μία ισορροπία ανάμεσα στον Έλληνα με τα ιδιαίτερα προβλήματά του και στον πρόσφυγα να τον προστατεύσουμε ως διωκόμενο. Είναι ανθρώπινο καθήκον μας, καθήκον αλληλεγγύης. Η κατάσταση βελτιώθηκε ωστόσο δεν υπήρξαν λύσεις τελικές. Στο προσφυγικό - μεταναστευτικό δεν υπάρχουν τελικές λύσεις, υπάρχει μία συνεχής προσπάθεια για την όσο γίνεται καλύτερη διαχείρισή του».

Ακόμη, ο κ. Μπαλάφας αναφερόμενος στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ», μέσω του οποίου οι πρόσφυγες έχουν τη δυνατότητα να στεγάζονται σε διαμερίσματα υπογράμμισε τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι ΜΚΟ καθώς κι η τοπική αυτοδιοίκηση «με πρωτοπόρα την περίπτωση του δήμου της Λειβαδιάς».

Έχουμε αύξηση ροών

Σχετικά με την αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται από το Μάρτιο ο υφυπουργός σημείωσε: «Από το Μάρτιο εκτινάχθηκαν οι ροές στα νησιά κι άνοιξε επίσης ροή ιδιαίτερα μεγάλη κι από την μεριά του Έβρου». Ο κ. Μπαλάφας εκτίμησε ότι η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία καθώς και το γεγονός ότι «η ΕΕ δεν έδωσε τα 3 δισ. Ευρώ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα οποία με βάση την κοινή συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, έπρεπε να τα είχαν εκταμιεύσει» οδήγησαν στις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση που δεν είναι η κατάσταση του 2015 αλλά είναι σίγουρα κρίση γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις ανάγκες των αυξημένων ροών και στις δυνατότητες που έχει η χώρα μας. Δεν μείναμε και δεν μένουμε με δεμένα τα χέρια, δεν κοιτάμε την κατάσταση, ανασκουμπωνόμαστε και προχωράμε με βάση και σχέδια που υπήρχαν στον ένα ή στον άλλο βαθμό, τα βάζουμε σε ενεργοποίηση.

Η χωρητικότητα δεν είναι απεριόριστη

Κινούμαστε πάνω στη δέσμευση του υπουργού, Δημήτρη Βίτσα, ότι θα έχουμε περιορίσει σε ανεκτά όρια τον πληθυσμό τον προσφυγικό και τον μεταναστευτικό στα νησιά», επισήμανε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι πρέπει να μεταφερθούν «πιο συστηματικά και συντεταγμένα στην ενδοχώρα, ευάλωτα άτομα, κι οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία κι έχουν πάρει άσυλο για τη χώρα μας, είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες». Ο κ. Μπαλάφας αναφερόμενος στα μέτρα και τις δράσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα τόνισε: «Βελτιώνουμε την κατάσταση στον Έβρο κατά προτεραιότητα αλλά και στα νησιά και βοηθάμε όσο μπορούμε τους κατοίκους που έχουν κουραστεί, τους κατοίκους γύρω από τα camps. Βλέπουμε και το ζήτημα της χωρητικότητας της ενδοχώρας, η Ελλάδα δεν είναι καμία αχανής χώρα, κι η ενδοχώρα έχει δομές που ήδη λειτουργούν. Ανοίγουμε μερικές δομές καινούριες ή μερικές που τις είχαμε απενεργοποιήσει τις ξανανοίγουμε, αυξάνουμε τον αριθμό όσο μπορούμε στα ξενοδοχεία και στα διαμερίσματα.

Το ζήτημα είναι σύνθετο κι η χωρητικότητα της χώρας δεν είναι απεριόριστη. Ενεργοποιούμε πολύ καλύτερα τις επιστροφές στην Τουρκία, να έχουμε εκροή προς αυτή την κατεύθυνση και κάνουμε κι ορισμένες ρυθμίσεις, όπως αύξηση του προσωπικού, ενίσχυση του ασύλου, καθώς επίσης και επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου».

Σημαντική και η εκπαίδευση

Επιπλέον ο κ. Μπαλάφας τόνισε πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση των προσφύγων δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στην ένταξη τους περιλαμβάνεται το ζήτημα της εκπαίδευσης. Εφαρμόζουμε διάφορα προγράμματα με χρηματοδότηση από την ΕΕ για την εκπαίδευσή τους στην ελληνική γλώσσα, για να καταγράψουμε τις δεξιότητές τους για να δούμε τη διοχέτευσή τους σε δουλειά, σε δουλειές όμως που δεν θα μας κουνήσει κανείς το δάχτυλο ότι κόβουμε θέσεις από Έλληνες».

Ακόμη, ο υφυπουργός σημείωσε: «Πρέπει να υπάρχει ένα καθαρό σταθερό μόνιμο μέτωπο ενάντια στις ρατσιστικές, ξενοφοβικές φωνές και πρακτικές. Δεν πρέπει να υπάρχει κανενός είδους ανοχή σε αυτές τις συμπεριφορές και πρακτικές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 18:08
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top