FOLLOW US

Πολιτική

  • Η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, αποτύπωσε με γλαφυρό τρόπο την ανάγκη που έχουν τα νησιά να αντιμετωπιστούν με προσοχή από την Κυβέρνηση
«Δεν μας ακούτε»

Στον επίλογο του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε Τετάρτη και Πέμπτη στη Μυτιλήνη, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου απευθύνθηκε στην ομιλία της προς τον Πρωθυπουργό, αποτυπώνοντας την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Υπογράμμισε με έμφαση την επείγουσα αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα: Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αναγκαία και ανυπέρβλητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη στα νησιά μας και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, για το οποίο είναι αναγκαία η ενίσχυση των Υπηρεσιών Ασύλου, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, ταυτόχρονα με την υφιστάμενη ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, τον έλεγχο και το συντονισμό της λειτουργίας των ΜΚΟ.

«…Αυτή είναι μια εικόνα, μια περιγραφή. Η περιγραφή μιας πραγματικότητας που είναι πάντα άλλο να την παρατηρείς και άλλο να τη βιώνεις. Άλλο να συζητάς γι’ αυτήν και άλλο να τη ζεις στην καθημερινή της διάσταση. Γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε, μιλώντας από εδώ, μεταφέροντας και διερμηνεύοντας τη φωνή, την ανησυχία, την αγωνία, την αγανάκτηση, ακόμη και το φόβο του τόπου μας, που ποικιλότροπα δοκιμάζεται, θα έλεγα, κύριε Πρόεδρε δεν μας ακούτε, με την προσοχή που πρέπει, με το ενδιαφέρον που επιβάλλεται, με την προσήλωση που απαιτεί η στιγμή», σημείωσε η κ. Καλογήρου για να συμπληρώσει απευθυνόμενη συνολικά προς την Κυβέρνηση: «Έχουμε συχνά όλοι εμείς εδώ την αίσθηση ότι αυτό που εμείς βιώνουμε μοιάζει καμιά φορά σαν ξένο και μακρινό. Και αυτό δεν έχει αναφορά ειδικά στο πρόσωπό σας. Στην Κυβέρνηση της χώρας απευθύνομαι, που πολλές φορές ό,τι φεύγει από την επικαιρότητα παίρνει μαζί και την προσοχή της.

Στον επίλογό της η Περιφερειάρχης κ. Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε από καρδιάς απευθείας στους κατοίκους των νησιών, επισημαίνοντας: «Το Βόρειο Αιγαίο είναι η δύναμη των ανθρώπων του. Όπως και χθες έτσι και σήμερα, πορεύονται, πορευόμαστε, με μαχητικότητα, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Με τις αρχές μας σταθερές και τις αξίες μας οδηγό».

 

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός προλόγισε τον Πρωθυπουργό με προσδοκίες

«Αποσυμφόρηση και ΦΠΑ»

 

Στην ομιλία του κατά την λήξη του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Λέσβου,  Σπύρος Γαληνός, σημείωσε πως η επίσκεψή του Πρωθυπουργού γίνεται σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της Λέσβου.

Ο κ. Γαληνός γύρισε το χρόνο στο 2015, όταν το νησί μας βρέθηκε στο κέντρο των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών, αλλά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. «Σηκώσαμε ένα τεράστιο βάρος δυσανάλογο των δυνατοτήτων μας, το οποίο συνεχίζει να μας καταρρακώνει. Η συνολική διαχείριση της κατάστασης βρίσκεται σε οριακό σημείο και οι αρνητικές συνέπειες ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας και φόβου στην τοπική κοινωνία, που μαζί με την ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων γίνεται αστείρευτο νερό στο μύλο ακραίων στοιχείων και ιδιοτελών πολιτευτών, που επιχειρούν να μας οδηγήσουν στο μονοπάτι του διχασμού».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, που αποκτούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω της νησιωτικότητας, ο Δήμαρχος Λέσβου πρόσθεσε: «Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α είναι το μόνο αντισταθμιστικό μέτρο υπέρ των τοπικών νησιωτικών οικονομιών. Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα αυτοτελές μέτρο και δεν μπορεί να τους αντικαταστήσει. Είναι ξεκάθαρο ότι, η διατήρηση τους απαιτεί πολιτική βούληση και δεν είναι μέρος ευρωπαϊκής οδηγίας. Οι μειωμένοι συντελεστές σε όλα τα νησιά και η εξάλειψη του ΦΠΑ για τα πολύ μικρά νησιά ήταν και παραμένει πάγιο αίτημα μας, διότι είναι κομβικής σημασίας για την επιβίωση των νησιωτικών οικονομιών».

Στον επίλογό του, στάθηκε στην ανάγκη στήριξης της Λέσβου από την Κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της. «Έχουμε υπομείνει πολλά, όμως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ακούραστα και με πάθος ενάντια σε κάθε αντιξοότητα. Σ’ αυτή τη μάχη η Λέσβος και τα νησιά μας σας χρειάζονται συμπαραστάτη για να μπορέσουμε όλοι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας να κάνουμε την υπέρβαση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top