FOLLOW US

Πολιτική

  • -Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του Γιώργου Πάλλη, σε μία συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης -Τα καρφιά για τη λογική του… «κατόπιν ενεργειών μου» με στόχο περιφερειάρχη και δήμαρχο, η αυτοκριτική αλλά και το αναπτυξιακό στοίχημα για τη Λέσβο
«Δεν είμαστε απλοί συντονιστές όπως μας παρουσιάζουν…»

Επιβεβαιώνοντας σε κάθε περίπτωση τον άτυπο «ανταγωνισμό» που υπάρχει μεταξύ των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης και της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπρόσωποι της νομαρχιακής επιτροπής Λέσβου -παρουσία και του βουλευτή Λέσβου Γιώργου Πάλλη- πραγματοποίησαν χθες στα γραφεία τους έναν απολογισμό της ιδιαίτερης χρονιάς που πέρασε, επιχειρώντας παράλληλα να περάσουν και τα δικά τους μηνύματα τόσο προς την κοινωνία, όσο (εμφανώς) και προς την περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και το δήμαρχο Λέσβο. Τα στελέχη της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, με την συνέντευξή τους προς τα τοπικά μέσα, επιχείρησαν να διεκδικήσουν ευθέως μερίδιο από τις γαλαντόμες εξαγγελίες της κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξη της Λέσβου, αλλά και τις θετικές εξελίξεις που έχουν ήδη καταγραφεί σε έργα που για χρόνια λίμναζαν, μέσω του δικού τους αφηγήματος για όλα όσα κατά καιρούς έχουν «περάσει» ως έναν βαθμό και ως επιτυχίες της αυτοδιοίκησης. «Δεν είμαστε ο απλός συντονιστής των πραγμάτων όπως θέλουν κάποιοι να μας παρουσιάζουν», είπε χαρακτηριστικά η Συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο Εριφύλη Χιωτέλλη εκφράζοντας σαφέστατα την δυσαρέσκειά της για το γεγονός πως ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι καλό έγινε για τον τόπο μπήκε στον αστερισμό του «κατόπιν ενεργειών μου» των τοπικών αρχόντων για να μείνει μόνο το… κακό να πέφτει ως ανάθεμα, αποκλειστικά στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Στα πλέον αξιοσημείωτα ωστόσο της συνέντευξης αυτής που προφανώς είχε εφαλτήριο την δεδομένη καλή διάθεση της κυβέρνησης να κάνει πράγματα για το βορειοανατολικό Αιγαίο, ήταν και το γεγονός πως τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, μίλησαν (επιτέλους) και με μία διάθεση αυτοκριτικής. Με τον Γιώργο Πάλλη ειδικά, να μιλά έστω και αργά από… καρδιάς για τον μειωμένο ΦΠΑ, να παρατηρεί πως η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» έχει αργήσει και να παραδέχεται πως η κατάσταση στο προσφυγικό θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη. Τονίζοντας όμως πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει πλήρη επίγνωση της αναγκαιότητας στήριξης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, έχει ξεκινήσει να το κάνει πράξη και πως θα συνεχίσει στο εγγύς μέλλον να το προσπαθεί: Αναφερόμενος στην (εξαγγελθείσα) εκτόξευση του ποσού των Ειδικών Αναπτυξιακών για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, αλλά και στην προσπάθεια για εφαρμογή ουσιαστικών πολιτικών υπέρ της νησιωτικότητας, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως το μεταφορικό ισοδύναμο, θα είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές αυτών.
Η Συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, Εριφύλη Χιωτέλλη, ξεκίνησε τη συνέντευξη προς τα τοπικά μέσα, χαρακτηρίζοντάς την «απολογιστική». Και αφού ανέφερε σε μία γενικότερη αποτύπωση πως το 2017 ήταν μία χρόνιά «που μας έφερε πιο κοντά στην έξοδο από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία των δανειστών», τόνισε πως το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης διαμορφώνει μία νέα κατάσταση, με τις προσδοκίες όλων να αυξάνονται και την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί. Η κ. Χιωτέλλη όρισε τον στόχο της νέας χρονιάς που έχει τεθεί κεντρικά και είναι η αξιοποίηση του «δημοσιονομικού χώρου» που προέκυψε για μία «δίκαιη ανάπτυξη» αλλά και για μία ευκαιρία να στηθεί ξανά ένα κράτος πρόνοιας, πριν μπει στη συνέχεια σε ειδικότερες αναλύσεις. Που αφορούσαν στην γρήγορη ανταπόκριση της κυβέρνησης στις δύσκολες καταστάσεις των πλημμυρών, του σεισμού αλλά και της ευλογιάς που «χτύπησαν» το νησί, σχολιάζοντας ειδικά για τα του σεισμού, ότι η διαχείριση του ήταν «υποδειγματική» για ένα κράτος. Επικαλούμενη την σχετική διαπίστωση του γνωστού Καθηγητή Ευστάθιου Λέκκα. Η κ. Χιωτέλλη, αφού ανέφερε και το κλίμα «τρομοκρατίας» προς τους πολίτες που καλλιεργήθηκε μέσα στη χρονιά, αναφέρθηκε στην διάψευση όσων προέβλεπαν «καταστροφή» για να μπει στη συνέχεια στα του… οίκου μας.
«Ήμασταν ο καταλύτης…»
Αγγίζοντας ευθέως (και όχι μέσω διαρροών όπως παλαιότερα) τον άτυπο ανταγωνισμό μεταξύ του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με τους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης που έχει αναδείξει ο τοπικός τύπος. «Ο ρόλος της τοπικής μας οργάνωσης ήταν καθοριστικός, υπήρξαμε ο καταλύτης μαζί με τον τοπικό μας βουλευτή», είπε χαρακτηριστικά η κ. Χιωτέλλη αναφερόμενη στα σημαντικά έργα για το νησί που είτε «ξεμπλόκαραν» μέσα στο 2017, είτε εξαγγέλθηκαν με κάθε επισημότητα. Προσθέτοντας με νόημα πως «δεν έχουμε σαν τοπική οργάνωση τον ρόλο του άτυπου συντονιστή, όπως κάποιοι θέλουν» για να φωτογραφίσει στη συνέχεια την παρέμβαση του τοπικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ και του βουλευτή στις υποθέσεις του Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης, του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλονής, του λιμένα Σιγρίου, του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου αλλά και της Νότιας Παράκαμψης.
«Όλοι έχουμε διακριτούς ρόλους και αρμοδιότητες. Η κυβέρνηση προσφέρει το θεσμικό πλαίσιο και την χρηματοδότηση και οι τοπικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Τα εύσημα λοιπόν ανήκουν καταρχήν στην κυβέρνηση που νομοθέτησε με τέτοιο τρόπο να στηρίξει την υλοποίηση όλων των παραπάνω και τα εύσημα στους τοπικούς φορείς θα αποδοθούν όταν εκείνοι θα εξαντλήσουν τους προσφερόμενους πόρους και τις δυνατότητες», είπε ειδικότερα για να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
«Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της Λέσβου»
Επιχειρώντας να προχωρήσει σε μία πιο εξειδικευμένη απεικόνιση των όσων έγιναν (ή δεν έγιναν) το 2017 για τον τόπο, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης από τη μεριά του, μίλησε ανοιχτά ακόμα και για εκείνα που κατά καιρούς του ασκήθηκε και σκληρή κριτική. Ωστόσο πρωτύτερα, αναφέρθηκε στην διάθεση της κυβέρνησης να στηρίξει ακόμα πιο δυναμικά το βορειοανατολικό Αιγαίο. Και αφού ανέφερε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (δυνατότητα δανεισμού) για τους δήμους που έρχονται, μέσω πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, μίλησε και για τις νομοθετικές αλλαγές που ετοιμάζονται κεντρικά (εισήγηση Χαρίτση) για την δυνατότητα απευθείας χρηματοδότησης των δήμων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και για μία ουσιαστική ενασχόληση με τη νησιωτικότητα», είπε χαρακτηριστικά. Επιβεβαιώνοντας μάλιστα σε αυτό το σημείο (και ως ενδεικτικό των παραπάνω) πως πρόθεση του Αλέξη Χαρίτση είναι να υπερδιπλασιαστούν οι πόροι (σ.σ. 50 εκ. ευρώ σήμερα) για τα Ειδικά Αναπτυξιακά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Πέραν αυτού όμως ο κ. Πάλλης έδωσε στο πιάτο και τις (θετικές) εξελίξεις για τη Νότια Παράκαμψη, η υπόθεση της οποίας βρίσκεται στο Υπουργείο Υποδομών, αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη που ξεμπλόκαρε το αδιέξοδο στον Καρά Τεπέ αναφορικά με το λιμάνι, για να σταθεί και στη σημασία της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη». Λέγοντας πως αυτή, θα αποκαταστήσει χρόνιες αδικίες αλλά και «κακώς κείμενα», παραδεχόμενος ωστόσο ότι έχει καθυστερήσει η ψήφισή του. Σε κάθε περίπτωση όμως, δήλωσε πως με το που αναρτηθεί το νομοσχέδιο, θα καλέσει σε δημόσια συζήτηση τους φορείς στο νησί. Στα αξιοσημείωτα επ΄ αυτού και η… χαμογελαστή εκτίμησή του πως θα υπάρξει θετική έκβαση και ως προς το χωροταξικό.

Πάλλης: «Να πάψουμε να βλέπουμε τον ΦΠΑ ως φετίχ»
Ξεχωριστής σημασίας για τη συνέντευξη, ήταν και η τοποθέτηση του κ. Πάλλη για τον μειωμένο ΦΠΑ, η οποία ήρθε έστω και με καθυστέρηση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας χωρίς τον… ίσκιο Τσακαλώτου πια, παραδέχτηκε πως το όλο ζήτημα δεν μπορούσε να μπει σε διαπραγμάτευση ενόψει του κλεισίματος της αξιολόγησης. «Καταφέραμε και κρατήσαμε τον ΦΠΑ από το 2015, όμως στην τελευταία διαπραγμάτευση δεν υπήρχαν περιθώρια. Η όλη πίεση των δανειστών για την κατάργησή του όμως, πιστεύω ότι έσπρωξε τα πράγματα πια ούτως ώστε να δούμε πια τα βήματα που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες για τη νησιωτικότητα και να τα βάλουμε σε μία τροχιά. Ο ΦΠΑ όλοι μας γνωρίζουμε τι σημαίνει κι αν θέλουμε να δούμε το θέμα με σεβασμό, πρέπει να πάψουμε να το βλέπουμε πια ως φετίχ, ή για μικροπολιτικούς λόγους», είπε χαρακτηριστικά. Και αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των νησιωτών δημάρχων να (επανα)φέρουν το θέμα του στην Ευρώπη, ο κ. Πάλλης έδειξε θετικός. «Ενόψει αυτής της συζήτησης, προφανέστατα ο ρόλος μας είναι η υποχρέωση εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου και αν δοθεί η δυνατότητα στο μέλλον, να καταθέσουμε πια με τεκμηριωμένα στοιχεία ως χώρα το ζήτημά του», είπε χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 14:59
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top