FOLLOW US

Πολιτική

  • Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστό, με αντικείμενο φυσικά τον «Κλεισθένη»
«Δεν αποδεχόμαστε προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική λογική»

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή με αντιπροσωπεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, Κωνσταντίνο Αγοραστό, με θέμα συζήτησης φυσικά τον «Κλεισθένη» και τις παρατηρήσεις που διατυπώνονται επάνω στο νομοσχέδιο. Παρόντες στη συνάντηση και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, με την πλευρά της κυβέρνησης να διατείνεται προς τον αυτοδιοικητικό εκπρόσωπο ότι όλες οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις, θα ληφθούν υπόψη και θα αξιοποιηθούν. «Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε δεκτές τις προτάσεις που κινούνται σε μία διαφορετική λογική», ξεκαθάρισε ωστόσο ο Υπουργός Εσωτερικών στις δηλώσεις του, κόβοντας ουσιαστικά κάθε κουβέντα περί… απλής αναλογικής.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε μάλιστα ότι στόχος του είναι «μία ισχυρή αυτοδιοίκηση, με περισσότερους πόρους, με περισσότερες αρμοδιότητες. Σήμερα κάνουμε τα πρώτα βήματα και γνωρίζουμε ότι πολλά πρέπει να βελτιωθούν, για να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα. Ξεκαθαρίσαμε στη συζήτηση που είχαμε πριν από λίγο με τους εκπροσώπους των Περιφερειών ότι οι προτάσεις που λαμβάνουν ως βάση συζήτησης το ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο, θα αξιοποιηθούν, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Προφανώς, όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτές προτάσεις οι οποίες κινούνται σε μία διαφορετική λογική. Εμείς, όπως ξέρετε, έχουμε επιλέξει παράλληλα με αυτά τα βήματα που θα ενισχύσουν την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ρόλο της, να κάνουμε μία βαθιά δημοκρατική τομή, να δώσουμε μία νέα ώθηση στην υπόθεση της Δημοκρατίας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω της προώθησης της απλής αναλογικής. Πάνω σε αυτή τη βάση δεχόμαστε οτιδήποτε μπορεί να είναι πιο λειτουργικό».

«Καμία ενδοεπικοινωνία ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες»

Σε ότι αφορά ωστόσο τον μείζονα προβληματισμό που εκφράζουν τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΕΝΠΕ και εστιάζουν κατά κύριο λόγο στο εκλογικό σύστημα, ο κ. Σκουρλέτης ήταν κάθετος, προχωρώντας όμως σε κάποιες χρήσιμες διευκρινίσεις: «Δεν κατάλαβα ειλικρινά, κάποιες από τις προτάσεις, ποιον ακριβώς σκοπό υπηρετούν. Επαναλαμβάνω ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα δεχτούμε ό,τι μπορεί να είναι χρήσιμο για την υπόθεση της αυτοδιοίκησης, αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι ισχύουν αυτά που σας είπα πριν. Τις επερχόμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο θα τις δείτε, είναι αρκετά τα σημεία που συζητήσαμε. Κάτι που ανακοίνωσα και τις προηγούμενες ημέρες είναι ότι δεν θα υπάρξει, τελικά, η δυνατότητα της ενδοεπικοινωνίας ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες. Δηλαδή να βάζει κάποιος πολίτης έναν σταυρό και σε υποψήφιο άλλης περιφερειακής ενότητας. Υπάρχουν αρκετές αλλαγές, τις οποίες θα δείτε τις επόμενες ημέρες. Το ποσοστό των υποψηφίων στις εκλογές -ήδη έχουμε δεχθεί και από την ΚΕΔΕ αντίστοιχα αιτήματα- θα αυξηθεί από αυτό που τέθηκε αρχικά στο νομοσχέδιό μας, δηλαδή το +10%. Κρίνεται ως μέτρο το οποίο θα διευκολύνει στην ανανέωση συνδυασμών και θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε διάφορα πρόσωπα».

Για την εκλογή των δημάρχων και περιφερειαρχών

Για την εκλογή καθ’ αυτή δε του κάθε δημάρχου και του κάθε περιφερειάρχη, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: «Δεν συζητάμε για έναν γύρο εκλογών και μάλιστα σε μία λογική ότι ο πρώτος υποψήφιος που θα «κόψει το νήμα», αυτομάτως να είναι ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος. Αντίθετα, οι δύο γύροι ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου να υπάρξουν οι αναγκαίες συνθέσεις σε μία γνήσια προγραμματική βάση και ταυτόχρονα ο ίδιος ο λαός να επισφραγίσει ποιον θεωρεί καλύτερο περιφερειάρχη ή δήμαρχο αντίστοιχα, στη βάση των συμμαχιών και των συνθέσεων που θα γίνουν, από τη στιγμή, βέβαια, που δεν κατορθώνει κάποιος να πάρει το 50%+1 στον πρώτο γύρο».

 

«Θέλουμε ρόλο» τόνισε η Ένωση Περιφερειών στον Δ. Βίτσα

«Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει»

 Με βασικό θέμα το προσφυγικό και μεταναστευτικό συναντήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, παρουσία του Υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα.

«Κοινή θέση των Περιφερειαρχών είναι ότι, αν κι εφ’ όσον το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφασίσει να συμμετέχουν οι Περιφέρειες στη διαχείριση του μεταναστευτικού, να συμμετέχουμε θεσμικά, με συγκεκριμένο ρόλο τόσο στην υποδοχή όσο και την ένταξη». Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδη Κλάπα. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ οι Περιφερειάρχες Aττικής κα Ρένα Δούρου, Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου και Πελοποννήσου κ. Νίκος Πατσαρίνος.

«Χρειάζεται στρατηγική»

«To μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει. Συνεπώς, χρειάζεται στρατηγική και σοβαρές πολιτικές, όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Αγοραστός, «το μεταναστευτικό εισέρχεται σε νέα φάση. Το 2018 συγκριτικά με το 2017 υπάρχει αύξηση των ροών.

Εμείς είμαστε διαχρονικά παρόντες στα δύσκολα. Ωστόσο, παρ’ όλο που από την πρώτη στιγμή βοηθήσαμε και βοηθούμε όταν και όπως μπορούμε, οι προτάσεις μας ως Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας δεν εισακούστηκαν.

Κοινή θέση των Περιφερειαρχών είναι ότι αν κι εφόσον το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφασίσει να συμμετέχουν οι Περιφέρειες στη διαχείριση του μεταναστευτικού, να συμμετέχουμε θεσμικά, με συγκεκριμένο ρόλο τόσο στην υποδοχή όσο και την ένταξη».

Καλογήρου: «Χειροπιαστά αποτελέσματα»

Από την πλευρά της η υπεύθυνη Οικονομικού της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, υπογράμμισε αναφερόμενη στην αναγκαιότητα αποσυμφόρησης των νησιών μας: «Δεν έχουν νόημα οι αέναες συζητήσεις. Περιμένουμε τα χειροπιαστά αποτελέσματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 14:59
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top