Αρκετά με την πολιτική «εκμετάλλευση» του μεταναστευτικού, το ζητούμενο είναι να μπει τάξη!

06/03/2021 - 11:00

Πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τα τραγικά από κάθε άποψη γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Καράβα στο Διαβολόρεμα και την Παγανή, με τα ΜΑΤ να συγκρούονται με πολίτες και αντίστροφα και το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα , μάλλον από τύχη συνέβη, αφού η ένταση των συγκρούσεων είχε ξεπεράσει κάθε όριο. Είναι γεγονός ότι η απερίσκεπτη ενέργεια της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τα ΜΑΤ για να επιβάλλει με το... στανιό τον «πρόχειρο» σχεδιασμό της, όπως και ο αρμόδιος υπουργός εκ των υστέρων παραδέχθηκε, για τη δημιουργία μιας κλειστής υπερδομής που ερχόταν να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες, αποδείχτηκε λάθος και προκάλεσε την τοπική κοινωνία και τους φορείς της που με κάθε τρόπο είχαν εκδηλώσει την αντίθεσή τους. Το ευχάριστο ήταν ότι πριν τα πράγματα οδηγηθούν σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις η κυβέρνηση έσπευσε να κάνει ...πίσω και να προλάβει τα χειρότερα, ενώ τα επόμενα 24ωρα άνοιγε το μέτωπο του Εβρου με τον Ερντογάν να επιχειρεί να «εργαλειοποιήσει» το μεταναστευτικό, πιέζοντας Ελλάδα και Ε.Ε. να αποδεχθεί τους όρους του. Αυτά συνέβησαν πριν από ένα χρόνο και στην ...επέτειο αυτής της «ηρωικής» πράξης, όπως παρουσιάζεται, κάποιοι και σήμερα συνεχίζουν να αντιδρούν και να διαμαρτύρονται, με την ίδια συνθηματολογία, ως να μην συνέβη τίποτα όλον αυτόν το χρόνο, παραβλέποντας το γεγονός ότι «έχει κυλήσει πολύ νερό ατο αυλάκι» και πάντως η κατάσταση σε τίποτα δεν θυμίζει τον Φεβρουάριο του 2020, όπου τα αδιέξοδα σε όλα τα μέτωπα ήταν εμφανή. Γιατί τότε το αίτημα «καμιά νέα δομή» στη Λέσβο, ήταν παλλαικό, πολύ περισσότερο όταν ο κυβερνητικός σχεδιασμός μιλούσε για μια νέα υπερδομή, τα θαλάσσια σύνορά μας ήταν κυριολεκτική «ξέφραγο αμπέλι» και στο νησί ήδη ήταν εγκλωβισμένοι πάνω από 20.000 μετανάστες που συνεχώς αυγάτιζαν, με ασφυκτικά γεμάτες όλες τις διάσπαρτες δομές, ενώ δεν υπήρχε καμιά δέσμευση τι θα γίνει με αυτόν τον υπερπληθυσμό. Μιλάμε για πλήρες αδιέξοδο που προκαλούσε πανικό στην κυβέρνηση που αδυνατούσε να το διαχειριστεί.

Σήμερα όμως, ένα χρόνο μετά, έχουμε ένα εντελώς άλλο τοπίο και σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές και τη φύλαξη των συνόρων και σε ότι αφορά τους διαμένοντες στο νησί και την αποσυμφόρησή του, αλλά και για το μέλλον των διάσπαρτων δομών. Τώρα πλέον δεν μιλάμε, για μια νέα υπερδομή που έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες, αλλά για τη μοναδική κλειστή, ασφαλή και καλά ελεγχόμενη δομή, 3.000 θέσεων περίπου, όπως δεσμεύεται δημοσίως ο αρμόδιος υπουργός, που σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για υπερδομή, και η οποία θα λειτουργεί ως κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης για τους νέους αιτούντες άσυλου που θα καταφθάνουν στο νησί μας, όσοι δηλαδή θα ξεφεύγουν από τα μέτρα φύλαξης των θαλασσίων συνόρων μας. Και όπως αποδείχτηκε τον τελευταίο χρόνο, μια χαρά μπορούν να φυλαχθούν και να αποτρέπεται με επιτυχία η πρόσβαση από τις απέναντι ακτές. Η αλλαγή των δεδομένων λοιπόν είναι εμφανής και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, είτε επιμελώς το αποσιωπούν και το παραβλέπουν δεν λένε την αλήθεια, παραπληροφορούν και κινδυνολογούν για τους δικούς τους λόγους, που πάντως δεν στοχεύουν στο να βρεθεί επιτέλους μια λύση στη διαχείριση του προβλήματος αυτού που ταλαιπωρεί τον τόπο μας κοντά έξι χρόνια! Καθοριστικής σημασίας επίτευγμα, που έδωσε τη δυνατότητα στους αρμόδιους να εξομαλύνουν αρκετά την κατάσταση στο νησί, ήταν το «σφράγισμα» των συνόρων, κόντρα στο αφήγημα που καλλιεργούσαν κάποιοι, κυρίως από το χώρο των προηγούμενων κυβερνώντων, ότι δεν μπορούν να «σφραγιστούν» τα θαλάσσια σύνορα και το μόνο που μπορεί να κάνει το Λιμενικό είναι να διασώζει όσους βρίσκονται στη θάλασσα μεταφέροντας τους στις ακτές μας. Μάλιστα υπερασπιζόμενοι τη «λογική» αυτή, που κατά τη γνώμη τους έπρεπε να συνεχιστεί και από τους νέους κυβερνώντες, υπήρξαν καταγγελίες σε διεθνή φόρα και οργανισμούς, ακόμη και στη Βουλή, γιατί το Λιμενικό και οι άλλες δυνάμεις φρούρησης των συνόρων κάνουν αποτροπή και δεν επιτρέπουν δηλαδή να παραβιάζονται τα εθνικά σύνορα μας , που είναι και ευρωπαικά. Θα προτιμούσαν ενδεχομένως να συνεχίζεται αυτή η αθρόα ροή από τις απέναντι ακτές, που εγκλώβισαν στη Λέσβο και τα άλλα νησιά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Ευτυχώς που η σημερινή κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση αρκετών μηνών και αξιοποιώντας και την κρίση στον Εβρο, κατάφερε με ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία να περιορίσει τις ροές και να δώσει τη δυνατότητα μερικής αποσυμφόρησης του νησιού, αφού οι όποιες αναχωρήσεις από αυτό δεν ...αναπληρωνόταν και μάλιστα και με το παραπάνω από νέες αφίξεις.

Δεύτερο καθοριστικό γεγονός , που επίσπευσε τις εξελίξεις αποδείχτηκε η καταστροφική πυρκαγιά του ΚΥΤ της Μόριας. Χωρίς αυτό το συμβάν , που υποχρέωσε και τους κυβερνητικούς αρμόδιους , αλλά και τους ευρωπαικούς θεσμούς να δραστηριοποιηθούν, πολλά πράγματα θα καθυστερούσαν και άλλα ενδεχομένως ποτέ να μην δρομολογούνταν. Η Μόρια «έκλεισε» οριστικά και αμετάκλητα , ενώ γινόταν συζητήσεις για επέκτασή της, προφανώς μετεξελισσόμενη ως μόνιμη κλειστή και ελεγχόμενη δομή που θα λειτουργούσε στο νησί. Η Μόρια έκλεισε και το θέμα αυτό κάποιοι το προσπερνούν με ευκολία, ενώ πριν μερικούς μήνες ήταν το μείζον πρόβλημα για το νησί. Το ότι έφυγε από το τραπέζι των συζητήσεων η Μόρια είναι τεράστια επιτυχία, που άλλαξε τα δεδομένα και έδωσε τη δυνατότητα να μιλάμε σήμερα  για μια νέα «κλειστή» και ελεγχόμενη δομή εκτός κατοικημένης περιοχής και μακριά από κόσμο! Η Μόρια όμως επιτάχυνε τις διαδικασίες αποσυμφόρησης, υποχρέωσε κυβέρνηση και Ε.Ε. να δεσμευτούν ότι δεν θα ξαναυπάρξει το αίσχος της Μόριας και η Λέσβος θα απαλλαγεί από το βάρος που σηκώνει τόσα χρόνια με την μεταναστευτική κρίση.

Ολα αυτά διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο, που ασφαλώς συγκρινόμενο με εκείνο του πριν ένα χρόνο, χωρίς καμιά αμφιβολία είναι πολύ καλύτερο, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους  φορείς να αξιοποιήσουν τα νέα δεδομένα, ώστε να επιταχυνθούν οι κινήσεις που μπορούν με βεβαιότητα να καταστήσουν διαχειρίσιμη την κατάσταση του μεταναστευτικού με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο νησί μας, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο. Γι αυτό και σήμερα οι κυβερνητικοί αρμόδιοι μπορούν και αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μάλιστα με αρκετά σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, κάτι που δεν μπορούσαν και δεν έκαναν , παρά τις πιέσεις των τοπικών αρχών , το προηγούμενο διάστημα. Σήμερα , όπως προκύπτει και από την απαντητική επιστολή του κ. Μηταράκη στον δήμαρχο Στρ. Κύτελη, υπάρχει σαφής δέσμευση ότι η νέα «κλειστή» και ελεγχόμενη δομή, που δρομολογείται να γίνει εκτός κατοικημένης περιοχής, θα είναι η μόνη που θα λειτουργεί όταν ολοκληρωθεί εντός του 2021, αφού υπάρχει δέσμευση ότι όλες οι άλλες θα κλείσουν αρχής γενομένης με τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που επιστρέφει εντός του Απριλίου στο δήμο. Ενώ και οι σημερινοί διαμένοντες στις υπάρχουσες δομές και στα σπίτια, δεδομένου ότι όλοι έχουν περάσει συνέντευξη και η απόφαση ασύλου έχει βγεί, είτε θετική είτε απορριπτική, αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες να έχουν αναχωρήσει από το νησί, κάτι που αποτελεί τεράστια εξέλιξη, αν φυσικά υλοποιηθεί, που πριν ένα χρόνο έμοιαζε ...όνειρο θερινής νυκτός!

Καλές λοιπόν οι «επετειακές» εκδηλώσεις και τα «ηρωικά» δρώμενα, προς τέρψη ενός ακροατηρίου που αρέσκεται στο «όχι σε όλα», θεωρώντας ότι έτσι εκπληρώνει το αγωνιστικό του φρόνημα. Αναμενόμενες και οι αγωνιστικές δηλώσεις των «πρωταγωνιστών» της προχθεσινής οργανωμένης μηχανοκίνητης διαμαρτυρίας, θεωρώντας ότι έτσι τιμούν την αντίσταση στην Καράβα, πριν ένα χρόνο και τη σημερινή αντίδραση στην επιχειρούμενη δημιουργία του νέου ΚΥΤ, αλλά πέρα από τα «αγωνιστικά πανηγύρια» οι δυνάμεις και οι παράγοντες που συνευρέθηκαν στην διαμαρτυρία αυτή δεν έχουν να προτείνουν τίποτα που να εγγυάται τη λύση του προβλήματος. Και το ζητούμενο είναι ακριβώς αυτό για τη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας που παρακολουθεί με ανησυχία και με μεγάλη προσμονή να δρομολογηθούν επιτέλους εκείνες οι ενέργειες που να βάζουν τάξη στη διαχείριση του μεταναστευτικού στο νησί μας. Ευτυχώς υπάρχουν οι πρωτοβουλίες και οι παράγοντες εκείνοι, που χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με υπευθυνότητα εδώ και καιρό κινούνται για να μπει τέλος σε αυτήν την υπόθεση που τόσο έχει ταλαιπωρήσει τον τόπο μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και οι τοπικοί μας άρχοντες, αυτοί τουλάχιστον που αντιλαμβάνονται ότι το μεταναστευτικό δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση και άλλες σκοπιμότητες, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ο καθένας από το ρόλο που διαδραματίζει στην υπόθεση αυτή , προκειμένου να μπουν στέρεες βάσεις και για το σήμερα αλλά και για το αύριο. Γιατί το μεταναστευτικό θα συνεχίζει να υφίσταται και να απασχολεί τη Λέσβο και σε βάθος χρόνου , το ζητούμενο είναι να μην την επηρεάζει και να μην την κρατά εγκλωβισμένη και καθιλωμένη, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αναμένουμε λοιπόν οι αρμόδιοι να δείξουν την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι καιροί...

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey