FOLLOW US

Πολιτική

  • Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στηλιτεύει τη στάση της ΕΕ σχετικά με τον καταστροφικό σεισμό της Λέσβου
Αποζημιώσεις - ψίχουλα για τη Λέσβο!

«Πρόκληση και κοροϊδία για τους κατοίκους της Λέσβου συνιστά το ποσό των μόλις 1,3 εκ. ευρώ  που ενέκρινε ως αποζημιώσεις η ΕΕ περίπου ένα χρόνο μετά το θανατηφόρο και καταστροφικό σεισμό στο νησί κι ενώ οι συνολικές ζημιές που προκλήθηκαν ξεπερνούν τα 54 εκ. ευρώ», σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Χαρακτηρίζει «απαράδεκτο κανονισμό» το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, για την οποία «οι τεράστιες καταστροφές στην περιουσία των λαϊκών νοικοκυριών δεν κρίθηκαν μείζονες, με αποτέλεσμα τα καταβαλλόμενα ποσά να μην ξεπερνούν το 2,5% των ζημιών», όπως αναφέρει και η σχετική έκθεση του ευρωκοινοβουλίου.

Στη συνέχεια της επιστολής σημειώνονται τα εξής: «Όμως ακόμη και αυτά τα ψίχουλα που παρουσιάζει σαν δήθεν βοήθεια η ΕΕ, δεν κατευθύνονται  στην ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών και των μικροεπαγγελματιών του νησιού που έχασαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, αφού όπως επανειλημμένα έχει απαντήσει η Επιτροπή σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, το «Ταμείο δεν αποζημιώνει ζημιές ιδιωτών». Οι αποζημιώσεις με ευθύνη της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατευθύνονται κυρίως στους επιχειρηματικούς ομίλους που αναλαμβάνουν την αποκατάσταση υποδομών και ελάχιστες στην επιδιόρθωση κατοικιών.

Και ενώ καταστράφηκε η Βρίσα

Κι αυτά όταν στο χωριό της Βρίσας 300 σπίτια έχουν κριθεί ακατοίκητα, περίπου 250 χρειάζεται να ανακατασκευαστούν, περίπου 25 μικροεπιχειρήσεις έχουν καταστραφεί, ενώ το σχολικό συγκρότημα έχει κριθεί ακατάλληλο, όπως και το μουσείο φυσικής ιστορίας. Αρκετοί κάτοικοι μάλιστα που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους αναγκάζονται να μένουν με ενοίκιο, που αδυνατούν να πληρώνουν. Αποκατάσταση των καταστροφών δεν έχει γίνει ούτε στα χωριά Ακράσι και Πλωμάρι, ενώ στην κωμόπολη του  Πολιχνίτου τα δύο δημοτικά σχολεία παραμένουν με σοβαρές ζημιές.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει την ανάγκη για άμεσες και πλήρεις -χωρίς τους απαγορευτικούς όρους και προϋποθέσεις που θέτει το «Ταμείο αλληλεγγύης» της ΕΕ- αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό, αλλά και για μέτρα κι έργα αντισεισμικής, αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής θωράκισης με ευθύνη του κράτους, με πλήρη χρηματοδότηση και με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών».

 

Δέσμευση για άμεση απάντηση της Υφυπουργού κ. Παπανάτσιου στον Ν. Χουντή, για τους σεισμόπληκτους της Βρίσας 

Απαλλαγή ή ουσιαστική μείωση του ΦΠΑ  για τις  κατοικίες

Το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται και θα απαντήσει άμεσα στο αίτημα των φορέων και κατοίκων της Βρίσας Λέσβου για απαλλαγή ή ουσιαστική μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στις δαπάνες επισκευής και ανακατασκευής των ιδιωτικών κατοικιών, που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017. Αυτό απάντησε τηλεφωνικά το Γραφείο της Υφυπουργού Οικονομικών κ. Παπανάτσιου, μετά από νέα όχληση εκ μέρους του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκου Χουντή.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε αποστείλει εδώ και δύο μήνες στην Υφυπουργό σχετική επιστολή των φορέων του κατεστραμένου χωριού της Βρίσας, με την οποία επισήμαινε το δίκαιο αίτημα των κατοίκων «να αποτελέσει ο ΦΠΑ για τις δαπάνες επισκευής των ιδιωτικών κατοικιών επιλέξιμη δαπάνη» και, αφού τόνιζε «την ανάγκη της άμεσης αντιμετώπισης του ζητήματος», ζητούσε να πληροφορηθεί για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου, αν χρειασθεί, να θέσει το δίκαιο αίτημα των πολιτών και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 15:15
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top