FOLLOW US

Πολιτική

  • Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος:
«Αποσυμφόρηση και μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα»

Στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στην Αμβέρσα στις 18-20 Μαΐου, οι εκπρόσωποι των κομμάτων-μελών του από 33 χώρες, υιοθέτησαν ομόφωνα ψήφισμα που κατατέθηκε από κοινού από τους Οικολόγους Πράσινους και το Ιταλικό Πράσινο Κόμμα για την κατάσταση που επικρατεί στις δύο χώρες σε σχέση με το προσφυγικό. Σε αυτή συμμετείχε ως εκπρόσωπος των «Οικολόγων» και ο Συντονιστής Οικολόγων Πράσινων Βορείου Αιγαίου, Μιχάλης Μπάκας. Στο ψήφισμα, που υιοθετήθηκε μετά από πρόταση μας, υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνικά νησιά, στην ανάγκη αποσυμφόρησης τους με την μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.  

«Νησιά- φυλακές»

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα στο ψήφισμα περιγράφεται η τρέχουσα κατάσταση με περισσότερους από 15 χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στα νησιά: «Τα νησιά δεν μπορούν να γίνουν οι «ανοικτές φυλακές» της Ευρώπης και απαιτείται η ανάληψη ευθύνης από όλους.  Στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονται σε κέντρα προσωρινής παραμονής ή σε μικρό αριθμό κατοικιών που διατίθεται από την Ύπατη Αρμοστεία και άλλους οργανισμούς. Κάποιοι κατάφεραν να μετακινηθούν στη Βόρεια Ευρώπη με διάφορους τρόπους, αλλά όσοι παραμένουν στην Ελλάδα είναι όλο και περισσότερο απογοητευμένοι.»

H ένταση στις τοπικές κοινωνίες των νησιών κλιμακώνεται με την εμφάνιση δυστυχώς ακόμα και ανεξέλεγκτων βίαιων δράσεων ακραίων ομάδων, επισημαίνουν και προσθέτουν: « Οι πολίτες των νησιών, που η στάση τους στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος εξυμνήθηκε με κάθε τρόπο τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται στη δύσκολη θέση να μη βλέπουν καμία λύση στο ζήτημα, υφιστάμενοι πολλαπλές συνέπειες.»

Στο ψήφισμα ζητείται να προσχωρήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα, για την ανακούφιση των νησιωτικών περιοχών, και στη συνέχεια την μετακίνηση τους στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η μακρά παραμονή προσφύγων και μεταναστών σε μια μικρή χώρα με μεγάλα οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα, ως αποτρεπτικός παράγοντας για την μετακίνηση νέων προσφύγων προς την Ευρώπη.

Ζητείται άρση του αδιεξόδου

Ειδικότερα σε θέματα που αφορούν άμεσα στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, ζητείται:

-Πρωτοβουλία της ΕΕ με στόχο την άρση του αδιεξόδου για τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα. Είναι επείγον να δοθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος μετακίνησης προσφύγων με βάση την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών, με τη μεταρρύθμιση του σημερινού δυσλειτουργικού κανονισμού του Δουβλίνου.

-Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι αιτούντες άσυλο πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν επειγόντως στην ηπειρωτική Ελλάδα.

-Μια ανανεωμένη προσπάθεια, επίσης μέσω ισχυρότερων και ταχύτερων διαδικασιών για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού Συνθήκης; του Δουβλίνου και τη θέσπιση ενός μόνιμου προγράμματος μετεγκατάστασης σε αντικατάσταση αυτού που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2017 και το οποίο παρέμεινε ευρέως ανεφάρμοστο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top